Huoltoasentajan yksilölliset tukipohjalliset – jalkapohjan kiputilan nujertajat

16. toukokuu 2013 - admin

Seisomatyötätekevien yleinen vaiva, plantaarifaskiitti, kantakalvon tulehdus hoituu levolla, venytyksillä, jumpalla ja sopivilla apuvälineillä. Valtakunnallinen Respecta Active alaraaja-asiantuntijaverkosto on apunasi hoitoa suunnittelemassa. Huoltoasentaja Mika Tranberg kertoo tarinansa. 

Huoltoasentaja Mika Tranberg pitää työvuorossaan useita eri kenkiä. Työssä ollaan suurin osa vuorosta jalkojen päällä. Elintarviketuotantotiloissa on määritelty hygieniarajat ja rajoja ylittäessä on mm. kengät vaihdettava. Puhtaammissa tiloissa liikuttaessa on käytettävä keveitä valkoisia työjalkineita ja muualla raskaampia turvakenkiä. Valkoiset työjalkineet ovat isolle miehelle varsin keveät, eivätkä tue jalkaa.

Syksyllä 2012 Mikalla alkoi olla jalkapohjissa kipua, varsinkin heti herätessä. Liikkeelle lähtiessä kipu helpotti, mutta työvuoron mittaan jalkojen rasittuessa kipu paheni niin paljon, että apua oli haettava työterveyslääkäriltä. Aluksi kipua lääkittiin kortisonipistoksin, mutta hieman myöhemmin lähdettiin apua hakemaan fysiatrian erikoislääkäriltä.

Fysiatrian erikoislääkäri vahvisti työterveyslääkärin  diagnoosin; plantaarifaskiitti. Siinä jalkapohjassa oleva kantakalvo tulehtuu liiasta rasituksesta, tai toisin sanoen puutteellisesta palautumisesta suhteessa rasituksen määrään. Erikoislääkärin kanssa hoidoksi sovittiin aluksi lepoa ja sittemmin kuntoutusta.

elements_stretchup.png
Mika kertoo, kuinka aluksi yritettiin käyttää myös eräänlaista venytyssukkaa. ”Sitä sellaista joka veti varpaat kippuraan ja teki niin kovin kipeää.” Kyseessä oli yösukka, Elements Stretch-Up. Sukka auttaa venyttämään nukkuessa jalkapohjan kantakalvojänteitä ja lihaksia. Sukka on vakiokokoinen, eikä siten aina sovi kaikille jaloille. Toisaalta kirjoittajan pöytää vastapäätä istuu juuri nyt tuttava, joka pari viikkoa aikaisemmin vannoi isoon ääneen nimenomaan venytyssukan apuun samassa vaivassa. Hänelle ilmeisesti koko sopi paremmin. 

Kuntoutuksen suunnitteluun avuksi tuli Respecta Active fysioterapeutti Mari Tuhkanen. Mari tapaa työssään usein seisomatyötä tekeviä asiakkaita. Monet joutuvat käyttämään raskaita turvakenkiä. Monilla asiakkailla on jo aiemmin syntynyt jalkoihin virheasentoja ja ne vaikeutuvat jalkojen kipeytyessä ja rasittuessa.

Mikan tullessa Marin vastaanotolle tutkittiin koko keho kokonaisvaltaisesti nivelten liikkuvuuksien ja lihasvoiman osalta,  tehtiin toiminnallisia testejä, kävelynanalyysi ja mitattiin asteen tarkkuudella jalkaterän alueen nivelten asentoja. Kuntoutus koostettiin kolmesta osasta; riittävästä levosta, sopivasta venyttelystä ja jumpasta sekä jalkojen asentoa korjaavista pohjallisista. Samalla pohjalliset vähentävät kuormitusta ja tarjoavat iskunvaimennusta. Jalka pystyy näin toimimaan luonnollisemmin.

newfootbed_01.jpg
Sairasloman loputtua Mika palasi töihin. Työnantajan kustantamana oli teetetty useammat pohjalliset koska työkenkiäkin on useammat. Kolmen kuukauden kuluttua Mikan tullessa Marin luo kontrollikäynnille olivat oireet poistuneet ja iso mies liikkui ongelmitta.

Nyt Mikaa haastatellessa on pohjallisia käytetty viisi kuukautta ja mies on edelleenkin tyytyväinen. Seuraava kontrolli on vuoden käytön jälkeen. Mika olettaa, että pohjalliset jäävät työkäyttöön senkin jälkeen.

Ammattitaitoiset Respecta Active alaraaja-asiantuntijat löytävät jokaiselle yksilöllisesti parhaimman ratkaisun. Mikan kohdalla yksilöllisesti muotoillut tukipohjalliset työkengissä toivat lopulta helpotuksen jalkavaivoihin. Ne pitävät jalat oikeassa asennossa ja kunnossa myös jatkossa.