Vanhustenviikolla viihdytään kotona

26. syyskuu 2016 - admin

Valtakunnallista Vanhustenviikkoa vietetään lokakuun alussa. Sen kunniaksi kiinnitämme huomiota kodin esteettömyyteen ja ergonomiaan. Ammattilaiset antavat vinkkejä avustamista helpottavista apuvälineistä.

Tilat kotona ja seniorikodissa ovat hyvin erilaiset hoitamisen ja avustamisen näkökulmasta. Seniorikodissa huoneet ovat mitoitettu avustamiseen, ja huoneet on varustettu samalla tavalla. Kodit ovat taas persoonallisia.

”Samat ergonomiaa helpottavat ratkaisut eivät välttämättä sovi kotiin, sillä asunto voi olla mitä vaan pienen kerrostaloyksiön ja monisataneliöisen omakotitalon väliltä. Lisäksi kotihoidossa menemme toisen kotiin ja sitä pitää kunnioittaa. Muutoksissa pitää kuunnella asiakasta ja edetä askel kerrallaan”, kertoo fysioterapeutti Marja Laakso-Mutikainen Raision ja Ruskon kotihoitoyksiköstä. 

Merkittävimmät erot seniorikodin ja kodin välillä löytyvät yleensä makuuhuoneesta ja kylpyhuoneesta.

”Kodeissa sängyt voivat olla matalia, jolloin seisomaan nousun avustaminen vaatii erilaista tekniikkaa. Joskus avustaja joutuu jopa kiipeämään sänkyyn tekemään vaikkapa haavanhoitoa. Myös kylpyhuoneessa tarvitaan paljon apua. Pienissä kylpytiloissa, varsinkin seinällisissä suihkukaapeissa, on haastavaa auttaa pesuissa. Asiakkaani ovatkin kommentoineet, että eipä tullut ajatelleeksi remonttia tehdessä, että suihkuun pitäisi mahtua kaksi”, jatkaa Marja Laakso-Mutikainen.


Hankaluus ei ole kotihoidon nykypäivää

On olemassa paljon apuvälineitä, jotka helpottavat esimerkiksi WC-käyntiä ja sängystä nousua sekä kannustavat liikkumiseen sänkyyn jäämisen sijaan. Marja Laakso-Mutikaisen mielestä olisi tärkeä panostaa omaishoitajien varhaiseen neuvontaan ja ohjaukseen. Hänen kokemuksensa mukaan omaishoitajat monesti kysyvät neuvoa ergonomia-asioihin vasta kun omat voimat eivät enää riitä.

”Hankaluus ei ole kotihoidon nykypäivää. Ammattilaisen antama ohjaus sekä tietouden lisääminen esteettömyydestä ja apuvälineistä antavat lisää turvallisia ja laadukkaita vuosia kotona”, summaa Marja Laakso-Mutikainen.

 

Ergonomia-ammattilaisen vinkit kotihoitoon

Kyselytutkimukseen osallistuneiden kotihoidon ammattilaisten mukaan kodin apuvälinevalikoimassa pitäisi olla liukumateriaaleja, tarttumista ja tasapainoa helpottavia apuvälineitä sekä liukuesteitä. Omaishoitajalle hyödyllisimmäksi apuvälineeksi arvioitiin liukulakanat ja avustajalle siirtovyö.1

 Ergonomia-asiantuntija Henna Lehtonen Respectasta antaa apuvälinevinkit sujuvaan ja turvalliseen avustamiseen kotona.


Liukulakanat

  • Pehmeä patja ja heikentyneet voimat vaikeuttavat omatoimista siirtymistä vuoteessa. Hyvä liukulakana helpottaa sivusuuntaan ja kyljelle kääntymistä, kun vartaloa voidaan  liu´uttaa nostamisen sijaan.  Liukulakana edistää siis omatoimisuutta, mutta helpottaa myös avustajan työtä.

Liukueste

  • Liukuestemateriaali on kätevä apu moneen haasteeseen kotona. Liukuesterullasta voi leikata sopivan palan esimerkiksi sängyn eteen jalkaterien alle, jolloin sängystä ylös ponnistaminen on helpompaa ja turvallisempaa.

Siirtovyö 

  • Siirtovyön avulla avustaja saa paremman otteen avustettavan lantion ympäriltä, mikä helpottaa esimerkiksi istumasta seisomaan nousun avustamista ja kävelyn tukemista. Nostaminen vyön avulla on avustajalle vähemmän raskasta ja kuluttavaa.

Tukitangot ja tukikahvat

  • Tukitangot ja -kahvat auttavat tasapainon säilyttämistä ja lisäävät siirtymisen ja liikkumisen turvallisuutta.

 

  1. Virpi Fagerström, Ergomentor Oy, kyselytutkimus syyskuussa 2016.