Hauskanpitoa ja totista taistoa rankingista

15. syyskuu 2017 - admin

Respecta Disabled Open E-Tour- ja EDGA-osakilpailu keräsi erityisgolfin huiput Pickalan golfkentälle, Siuntioon 9.-13. syyskuuta 2017. Ennen kaksipäiväistä kilpailua järjestettiin perinteisesti yhteislähtönä tapahtuva AM-AM PB -kutsukilpailu Respectan asiakkaille ja yhteistyökumppaneille. Kilpailu kokosi erilaisella toiminta- ja liikuntakyvyllä varustettuja golfareita mittelemään voitosta ja pitämään hauskaa. Erilaisista lähtökohdista huolimatta kaikkia yhdistää rakkaus lajiin. 

Golfissa on paljon positiivista toimintakyvyn kannalta: laji kohottaa fyysistä kuntoa, kutkuttaa kilpailuviettiä ja ruokkii onnistumisen tunteita ja harrastuksen parissa myös sosiaaliset suhteet tulevat hoidettua. Golfia pystyy harrastamaan hyvin erilaisista lähtökohdista ja liikunta- ja toimintakyvyn haasteista huolimatta.

IMG_9821.jpg
 ”Kuusi vuotta sitten vaimo ehdotti, että kokeilisimme golfia. Vastustelin, että ei tällä käsiproteesilla voi golfata, mutta vaimo vakuutti, että keksit kyllä keinot”, kertoo pari vuotta maajoukkueessakin golfannut Pauli Mölsä.

Heti ensimmäisen kokeilun jälkeen Mölsä alkoi miettiä ratkaisua, sillä valmiita golfaamiseen sopivia käsiproteeseja ei ollut.

”Minä itse olen nämä kehittänyt ja suunnitellut. Metalliosat on valmistettu Imatralla, holkki ja silikoniosat on tehty Respectalla.”

Pelaaminen onnistuu myös yksikätisesti. ”En ole koskaan pelannut kahdella kädellä. Aloitin oikealta puolelta ja kokeilin proteesia ja narua, mutta kun vaihdoin vasemmalle puolelle lyönti alkoi sujua. Kilpailen aktiivisesti, mutta loukkaantuminen esti MM-kisoihin osallistumisen tänä vuonna”, kertoo Petri Takkunen, jonka yhden käden draivi kantaa yli 200 metriä.

Viheriöllä nähtiin myös Tapio Eirtovaara paragolferin kanssa. Keski-Euroopassa pyörätuoligolf on meitä yleisempää, mutta Suomessa Eirtovaara on ainoa lajissaan. Paragolferi on laite, joka toimii sekä sähköpyörätuolina että nostaa pelaajan seisovaan lyöntiasentoon.

”Pelasin golfia jo terveenä, ja alaraajojen halvaantumisen jälkeen lääkäri sanoi, että ei sinun golfia sentään tarvitse lopettaa. Hän vinkkasi paragolferilaitteesta, ja ryhdyin ottamaan selvää mistä sellaisen saisin. Löysin sopivan käytetyn laitteen ja pääsin takaisin kentälle. Olen pelannut EDGA-sarjaa viidessä maassa, ja olin parhaimmillani 21. sadan joukossa, nyt sijalla 41”, kertoo Eirtovaara.   

Erityisgolfarilla tarkoitetaan henkilöä, joka on liikuntavammainen mukaan lukien CP-vammaiset, amputoidut sekä tuki- ja liikuntaelinvammaiset. Myös kuurot, neurologisesti vammaiset ja sairaat sekä elinsiirron saaneet ja dialyysipotilaat voivat kilpailla erityisgolfissa. Suomessa on tällä hetkellä noin 25 aktiivista erityisgolfaria, jotka kilpailevat suomenmestaruudesta E-tour-sarjassa.

E-Tour kattaa 4-6 osakilpailua, joiden tulokset lasketaan yhteen kauden päätteeksi ja kolme parasta erityisgolfaria Order of Merit -listalta palkitaan sarjoissa: Miehet SCR, Miehet HCP LP, Miehet PB ja Naiset PB. Lisäksi kehitysvammaisten omassa Special Olympics -sarjassa palkitaan parhaiten suoriutunut pelaaja. 

Eirtovaara.jpg
 
Tapio Eirtovaara ja paragolfer

 

IMG_9850.jpg

Tapio Eirtovaara

 

IMG_9898.jpg

Kutsuvieraskilpailussa nautittiin auringonpaisteesta

 

IMG_9848.jpg

Suomessa on tällä hetkellä noin 25 aktiivista erityisgolfaria