Kuka hyötyy liukulakanoista?

29. elokuu 2017 - admin

Hoitohenkilökunta miettii liukulakanoiden hankintaa hoitotyön kuormituksen ja ergonomian näkökulmasta. Laitospesula puntaroi lakanahankintaa pesuprosessin ja pesusyklien määrään kannalta ja hankinta tarkastelee hankintahintaa ja kokonaiskustannuksia. Potilaan tai käyttäjän kannalta tärkeitä tekijöitä taas ovat omatoimisuus, itsenäisyys ja mukavuus. Kenelle ja milloin liukulakanat kannattaa hankkia ja miten liukulakanoista saa parhaan hyödyn irti? 

Liukulakanoissa on erilaisia kitka- ja liukupintoja, joiden avulla potilasta voidaan siirtää tai hän voi muuttaa asentoon kevyemmin liu’uttamalla nostamisen sijaan. Liukulakanoiden käytännöllisyyteen ja hyötyihin sekä hoitotyön tehokkuuteen ja ergonomiaan voidaan vaikuttaa käytännöillä ja käyttötavoilla.

”Tavallisesti laitoshuolto petaa sänkyyn tavalliset, puhtaat lakanat. Kun sänkyyn tulee hoidettavaksi heikkokuntoinen potilas, hoitajien täytyy sijata sänkyyn liukulakanat potilasta käännellen tai siirtää hänet liukulakanoiden sijaamisen ajaksi toiseen sänkyyn. Hoitajien työn kannalta olisi helpompaa pedata kaikkiin sänkyihin liukulakana, jonka voi nykäistä pois, jos sitä ei tarvita” kertoo potilassiirtoergonomian asiantuntija Henna Lehtonen Respectasta.

Vallitsevan käytännön mukaan liukulakanat sijataan passiivisille ja paljon apua tarvitseville potilaille. Niistä kuitenkin hyötyvät myös potilaat, joilla on omaa toimintakykyä ja aktiivisuutta jäljellä.

”Liukulakanoiden avulla potilasta voidaan aktivoida muuttamaan asentoa itsenäisesti. Hoitajalta kuluu vähemmän aikaa asennonkorjaamisiin ja siirtämisiin sängyssä, mikä säästää aikaa muuhun hoitotyöhön. Lisäksi tietenkin potilaan olo on mukavampi, kun hän voi kohentaa asentoaan aina halutessaan.”

 

Enemmän liukua, vähemmän kitkaa ja hankausta

Kun vartalon lihasvoimat ovat heikentyneet, ihminen viettää enemmän aikaa sängyssä ja paineesta, kitkasta ja hankauksesta aiheutuvien painehaavojen riski kasvaa. Painehaavoja ehkäistään patjalla, jonka pinta muotoutuu ja tasaa kehon painoa. Kehon paino muovaa patjaan kuopan, mikä hankaloittaa kääntymistä entisestään. Liukulakanan avulla potilas voi itse muuttaa asentoa liu’uttamalla nostamisen sijaan. Liukulakanat vähentävät kitkaa ja hankausta, mikä puolestaan auttaa estämään painehaavojen syntyä.

”Eräässä tapauksessa kotonaan asuva rouva oli saanut kotiinsa painetta tasaavan patjan painehaavojen ja kivun ennaltaehkäisyyn. Yöpartio kävi kääntämässä hänet kaksi kertaa yössä. Kun hän sai käyttöönsä liukulakanat, yöpartio voi lopettaa käynnit kokonaan ja hän pystyi nukkumaan yönsä läpi ilman häiriöitä. Tällöin liukulakanoiden hankinta maksoi itsensä nopeasti takaisin.”

 

Yksi hoitaja riittää

Kun ihminen pystyy liikkumaan itse, pelkkä liukaspintainen aluslakana riittää. Passiivinen ja hoitajan apua siirtymiseen kaipaava tarvitsee liukulakanan päälle toisen liukkaan materiaalin. Kaksi liukasta pintaa vastakkain takaavat riittävän kitkanpoiston, jotta passiivisen potilaan siirtämiseen tarvitaan vain yksi hoitaja kahden sijaan.

”Perinteisesti ergonominen potilaan sängyssä ylöspäin siirtäminen aloitetaan hihojen käärimisellä, tukevan käyntiasennon ottamisella, painon siirtämisellä etujalalle ja tukevan tarttumaotteen ottamisella. Asento kielii lihasvoiman käyttämisestä. Liukumateriaalien ja oikeiden välineiden avulla yksi hoitaja pystyy työskentelemään pienillä liikkeillä, pinsettiotteella ja lähellä sänkyä välttyen suuremmilta ponnistuksilta.”'

 

Toimintatavat tarkkailuun  

Tarjolla on erilaisia care management -työkaluja, kuten Respectan verkkopohjainen Check-työkalu, joiden avulla voidaan vertailla uusia ja vanhoja työtapoja sekä apuvälineitä.

Työkalut auttavat myös arvioimaan missä ajassa hankitut apuvälineet, esimerkiksi liukulakanat ansaitsevat hankintahintansa takaisin. Lisäksi tarvitaan käyttökoulutusta kuinka eri tuotteita yhdistellään ja käytetään, jotta niistä saadaan paras hyöty irti.

 

Katso lisää:

Organisaatiolle - Ergonomiaratkaisut

Kuvasto - Siirtyminen