Seikkailijan polvituki kestää vauhdin, kolhut ja lian

29. maaliskuu 2013 - admin

Talvella 2011 Jan-Erik Blomberg oli lähdössä laskettelemaan kuukausiksi arabimaihin. Aiemmista kokemuksista viisastuneena hän halusi välttää vauhdikkaan lajin aiheuttamat vammat. Respectassa räätälöity CTI-polvituki kulki Janin mukana lumisilla rinteillä ja merellä surffatessa.

Jan-Eric "Blumi" Blomberg virnistelee hyväntuulisena valkoisen villapipon alta terapiahuoneen kotoisassa lämmössä. Apuvälineteknikko Timo Kaltiainen piirtelee sinisellä tussilla mittajälkiä arpeutuneisiin polviin. Energia kipinöi sädekehän tavoin miehen ympärillä, kun hän kertoo joutuneensa olemaan aloillaan puoli vuotta edellisen vamman jäljiltä.

Uusille rinteille

Blumi kertoo olevansa urheiluhullu elämäntapaskimbaaja. Blumi edustaa uutta rempseää sukupolvea, joka haluaa jakaa elämänsä muiden kanssa sosiaalista ja sähköistä mediaa käyttäen. Blumin seikkailuja voi seurata muun muassa Hiutale-ohjelmassa, joka pyörii syksyisin hiihtokauden kynnyksellä Nelosen JIM-kanavalla. Ohjelmasarja esittelee mm. omalaatuisia laskettelukohteita ja niiden kulttuuria. Blumi suuntaa eksoottisiin arabimaihin, jonne hän lähtee sukset olallaan, makuupussi ja retkipatja rinkassaan. "Haluan nyt laskettelemaan paikkoihin, jotka eivät ole itsestään selviä", Blumi kertoo.

"Esimerkiksi Iranin lumisessa vuoristossa musliminuoriso voi vaihtaa kaapunsa lasketteluvaatteisiin ja luopua jyrkimmistä sopivuussäännöistä. Laskettelevat tytöt ja pojat joutuvat nousemaan lumisille rinteille eri hisseillä, mutta laskettelurinteessä he voivat seurustella ja tutustua toisiinsa tavalla, mikä yhteiskunnassa muualla on kiellettyä. Lasketteleva iranilainen hiihtokansa edustaa rikasta ja maltillista vähemmistöä, josta uutisissa ei kuule", Blumi valaisee.

Passi, hammasharja ja polvituki

Hiilikuituista CTI-polvitukea sovitetaan Blumin jalkaan. Pienellä muutostyöllä se saadaan sopimaan laskettelumonojen kanssa. Askeettisissa olosuhteissa huoltovapaa polvituki on tärkeä. Pesumahdollisuuksia ei tule olemaan yhtä paljon kuin seikkailua ja vauhtia.

"Katsoit minua viimeksikin kuin hullua. Ajattelet, ettei näillä polvilla enää pitäisi riskeerata", Jan-Erik nauraa Respectan ortoosien tuotepäällikkö Piia Parikalle, joka seuraa polvitukien sovitusta.

Vuosi sitten syvässä puuterilumessa vapaasuksilla eli "läskeillä" laskiessaan Blumin vasen suksi haukkasi lumen alta kelkkareitin metalliputkeen. Kova iskuvoima pysäytti vauhdin, satutti ja väänsi nilkan, mutta jäykän polvituen ansiosta povi säilyi lähes vahingoittumana. "Minulle polvituki ei ole kuntoutusta vaan ennaltaehkäisyä", Blumi sanoo.