Talvella kylmyys ja hikoilu koettelevat jalkojen ihoa

1. joulukuu 2016 - admin

Kylmä talvisää voi tuntua ja näkyä iholla kuivuutena, kutinana ja halkeiluna. Toisaalta lämmin sisäilma kuivattaa ihoa ja saa jalat hikoilemaan talvikengissä ja paksuissa sukissa. 

”Tervekin iho voi kuivua talvella. Kuivuessaan iho hilseilee, on joustamattomampi ja halkeilee helpommin kuormittuessaan. Ihorikko avaa portin infektioille, esimerkiksi syylävirukselle tai sieni-infektioille”, kertoo jalkaterapeutti Maija Kaaranen Millsiltä.

Kuivaa talvi-ihoa hoidetaan rasvaamalla. Voide ja rasvauskertojen määrä valitaan ihotyypin mukaan.

”Jalkapohjien iho on paksua, jolloin se tarvitsee tehokkaampaa voidetta kuin esimerkiksi kasvot. Tällaisia ovat jaloille tarkoitetut voiteet ja rasvapitoisuudeltaan 30–60-prosenttiset perusvoiteet. Herkkäihoisen kannattaa lukea käytettävän voiteen ainesosalista tarkkaan ja välttää mm. hajustettuja voiteita”, kertoo Maija Kaaranen.

”Voiteen imeytyminen ihoon tehostuu, kun sen hieroo ihoon pyörivin liikkein. Hieronnan avulla voi myös vilkastuttaa jalkojen verenkiertoa ja tuoda lämmön tuntua paleleviin jalkoihin”, jalkaterapeutti Annina Laine Millsiltä. 

Atoopikoille voi talvella kehittyä niin sanotut talvijalat. Talvijalat ovat erityisen kuivat ja hilseilevät ja ne ärtyvät ja tulehtuvat helposti. Talvijalkoja tulee hoitaa päivittäin pesemällä iho happamalla pesuliuoksella, kuivaamalla huolellisesti ja rasvaamalla riittävän rasvaisella jalkavoiteella. Lisäksi jalkojen hikoilua tulisi estää vaihtamalla sukat ja kengät riittävän usein.

”Erityisesti kuivan, halkeilevan ja kovettuneen ihon hoitoon voidaan käyttää tehorasvauksen lisäksi okkluusiohoitoa, jolloin voiteen imeytymistä tehostetaan laittamalla esimerkiksi tuorekelmu rasvatun ihon päälle. Okkluusio ehkäisee ihon kosteuden haihtumista ja tehostaa voiteen imeytymistä. Saatavilla on myös tehokkaaseen ihon kosteutukseen tarkoitettuja tuotteita, kuten geelisukat ja kantasuojat”, neuvoo Annina Laine.

Äkkiä ilmestyvän, häiritsevän ihottuman syy kannattaa kuitenkin selvittää ihotautilääkärin vastaanotolla, jotta voidaan sulkea pois muut ihosairaudet.  

 

Jalat hikoavat paksuissa talvikengissä

Kuivumisen lisäksi jalkojen ihoa rasittaa talvella hikoilu ja hautuminen paksuissa, umpinaisissa kengissä ja sukissa.

”Jalat voivat hikoilla jopa kaksi desilitraa päivän aikana, eivätkä päivittäin käytettävät kengät ehdi kuivua kunnolla seuraavaan käyttökertaan. Siksi sisätiloissa kannattaa vaihtaa kevyemmät jalkineet tai sandaalit, ja ottaa pohjalliset välillä tuulettumaan. Runsaasti hikoileville jaloille sopii aktiivihiilipohjalliset, jotka imevät kosteutta tehokkaasti”, kertoo Maija Kaaranen.

Myös kengän ja sukan materiaalit vaikuttavat ihon kuntoon. Nahka on kenkämateriaaleista hengittävin ja hyvä lämmön ja kylmän eristäjä. Sade ja loskakeleillä Tex-kalvolliset kengät, kuten Goretex, auttavat jalkoja pysymään kuivina päästäen samalla iholta tulevan kosteuden haihtumaan kengästä ulos.

Sukissa pehmeä sekoitemateriaali on parempi kuin puuvilla. Synteettinen materiaali siirtää kosteutta iholta ja pysyy kuivana, kun taas puuvilla imee kosteutta itseensä, jolloin iho hautuu helpommin. Sukkien pesu 60-asteessa tappaa bakteereja ja auttaa osaltaan ehkäisemään infektioita.  

”Jalkaterien hikoillessa ohut varvasväli-iho hautuu helposti. Ahtaat kengät ja sukat pahentavat tätä ongelmaa. Varpaiden väliin laitettava lampaanvilla imee hikoilusta johtuvaa kosteutta ja siten ehkäisee varvasvälien hautumista. Millsin lampaanvilla on pitkäkuituista, ja se on puhdistettu toisia allergisoivasta lanoliinista. Lisäksi villa tuntuu mukavalta ja pitää varpaat lämpiminä!”, vinkkaa Annina Laine. 

 

Jalkojenhoito osaksi rutiinia

”Jaloista huolehtiminen olisi hyvä ottaa osaksi arkipäivää: jalkavoimistelun voi tehdä vaikkapa hampaita pestessä ja rasvauksen ja hieronnan TV:tä katsellessa”, neuvoo Maija Kaaranen.

Ammattilaisen vastaanotolle kannattaa hakeutua, kun jalkojen omahoidosta ei ole apua.

”Iho-oireet, kuten kovettumat tai känsät, voivat olla merkki puutteellisesta jalkojen omahoidosta, jalkaterän virheasennosta tai sen toimintojen poikkeamasta. Ongelmien taustat on hyvä selvittää ja korjata yhdessä ammattilaisen kanssa”, summaa Annina Laine.