Uusi Opas lasten jalkineiden valintaan vanhempien avuksi

29. tammikuu 2014 - admin

Epäsopivat tai liian pienet jalkineet altistavat monet suomalaislapset jalkavaivoille. Jopa puolet leikki-ikäisistä askeltaa liian pienillä kengillä. Juuri julkaistu Opas lasten jalkineiden valintaan tarjoaa vanhemmille tietoa lasten jalkojen terveyttä edistävistä jalkinevalinnoista. Respectan ja Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijoiden yhteistyössä kokoama kattava opas on saatavilla maksutta www-sivuiltamme.


Ahtaat ja epäsopivat jalkineet ovat suurin jalkavaivojen aiheuttaja. Lapset käyttävät jalkineita tuhansia tunteja vuodessa, joten niiden vaikutus jalkojen kehitykseen on merkittävä. ”Lapsuudessa käytetyt liian pienet kengät aiheuttavat jalkojen virheasentoja ja muuttavat luonnollisen liikkumisen mallia. Tämä on syynä moniin aikuisiän jalkaongelmiin”, kertoo Respecta Oy:n jalkaterapeutti Timo Takkinen.

 

Tutkittua tietoa jalkojen hyvinvoinnista

lasten_jalkineopas_respecta_kansi.jpg

Suomessa vuosina 2011 ja 2012 toteutettujen tutkimusten*) mukaan jopa kolme neljästä lapsesta askeltaa liian pienillä kengillä. Samansuuntaisia tuloksia antoi myös Respectan ja Metropolia Ammattikorkeakoulun tekemä jatkotutkimus**). Sen mukaan noin puolella leikki-ikäisistä lapsista on liian pienet jalkineet. ”Mittausajankohtana lapset olivat vastikään siirtyneet talvijalkineisiin, mikä osoitti, että lapsille hankitaan jo valmiiksi liian pieniä kenkiä. Suomessa vuodenaikojen vaihtelu ohjaa paljon jalkineiden hankintaa ja jalkojen kasvu saattaa unohtua”, Takkinen sanoo.

Respectan ja Metropolian yhteistyönä on nyt julkaistu ainutlaatuinen Opas lasten jalkineiden valintaan. Siihen on koottu kattava tieto lasten jalkojen kehityksestä ja jalkaterveyttä tukevien kenkien ominaisuuksista havainnollistavien kuvien kera.

Sivuiltamme vapaasti saatava opas on toteutettu Metropolia Ammattikorkeakoulun jalkaterapian opiskelijoiden opinnäytetyön pohjalta. Metropolian lehtori Pekka Anttila pitää opasta hyödyllisenä koko jalkaterapian koulutusohjelmalle. ”Opas on arvokas tietolähde ja yksi laajimpia kokonaisuuksia, mitä Suomessa on aihealueesta tehty.”

 

Mittaa jalat oikein ja usein
PLUS12-b.png

Lasten jalat kasvavat nopeasti lyhyessä ajassa, joten jalkineiden sopivuus on syytä varmistaa usein. Jotta jalat pääsisivät kehittymään vapaasti, tulee kengissä olla 12–17 millimetrin käyntivara. Paras aika jalkojen mittaukselle on illalla, sillä jalkaterä kasvaa ja leviää päivän aikana. 

”Lapsi ei useinkaan osaa itse kertoa, onko kenkä sopiva. Kengän kokolappuunkaan ei kannata luottaa, vaan on mitattava myös kengän sisätila. Kätevä ja luotettava apuväline on Plus 12 -jalkamitta, joka huomioi käyntivaran automaattisesti mittaustilanteessa. Uusia kenkiä hankittaessa on mitattava lapsen molemmat jalat”, Takkinen opastaa.

 

Opas lasten jalkineiden valintaan: http://respecta.fi/fi/tuotteet/jalkineet-ja-pohjalliset/opas-lasten-jalkineiden-valintaan/ 

Metropolia Ammattikorkeakoulun jalkaterapian koulutusohjelman opiskelijoiden opinnäytetyö: http://www.theseus.fi/handle/10024/65869


Plus 12 jalkamitan tuote- ja hintatiedot: 

− Saatavilla Respectan myymälöistä

− Hinta: 18 euroa

− Tiedustelut: Respecta Oy, puh. 0207 649 748, myynti@respecta.fi

 

*) Vuonna 2011 itävaltalaistutkijaryhmä mittasi Respectan kutsumana 1–12 vuotiaiden suomalaislasten (N=402) jalkoja ja kenkiä osana kansainvälistä lasten jalkojen ja kenkien tutkimusta. Tulosten mukaan 71,6 % suomalaislapsista käytti liian pieniä jalkineita. Vuonna 2012 Respecta toteutti tutkimuksen itävaltalaistutkija Wieland Kintzin johdolla. Sen mukaan 71,7 prosentilla tutkituista lapsista (N=166) oli liian pienet jalkineet.

**) Respecta ja Metropolia Ammattikorkeakoulu jatkoivat mittauksia vuoden 2012 loppusyksystä päiväkodeissa ympäri Suomen. Tarhaikäisistä lapsista (N=433) 49,7 prosentilla oli liian pienet jalkineet.