Artroosipolvituki toi Purtsin takaisin pelikentille

15. lokakuu 2013 - admin

Oululaisen Liikuntakeskus Hukan squash-salissa palloa lyö pirteä ja sporttinen mies – 50-vuotias Pertti ’Purtsi’ Putila on löytänyt liikunnan ilon uudelleen OA NanoTM polviortoosin myötä.

Oululainen Pertti Putila, 50, kärsii polven nivelrikosta. Paljon kisoja läpi kolunnut entinen aktiiviurheilija luuli jo joutuvansa jättämään peliharrastuksensa kokonaan polvivaivojen myötä. Polvea on ehtinyt tähän päivään mennessä tutkia jo liuta lääkäreitä ja kuviakin on otettu läjäpäin. Vaihtoehtoja, mm. erilaisia kirurgisia toimenpiteitä, on pohdittu polven toimintakyvyn parantamiseksi. Tekonivelen aika ei sentään vielä ole.

Polven nivelrikko tulee usein kuluman myötä. Polvinivel kuluu epätasaisesti luonnollisen liikkumisen ja virheasentojen myötä ja aiheuttaa todella kivuliaita oireita. Nivelrikossa polvikipu johtuu nivelraon kaventumisesta, minkä vuoksi polven kuormitus jakautuu epätasaisesti. Purtsin tapauksessa nivelrikon oireita pyrittiin lieventämään useilla särky- ja tulehduskipulääkekuureilla. Polvi oli usein turvoksissa ja siitä jouduttiin poistamaan nestettä. Mieli oli maassa, sillä Purtsin sanoin: ”Pääkoppa kaipaa liikuntaa”.

Purtsin pitkäaikainen tuttu, Respectalla työskentelevä Tomi Issakainen, mainitsi hänelle nivelrikon hoitoon kehitetyistä uusista artroosipolvituista. Purtsi oli heti valmis kokeilemaan miten uudenlainen polvituki auttaisi häntä. Respectan valikoimassa on useita erilaisia funktionaalisia polvitukia sekä atroosipolvitukia, joista etsittiin juuri Purtsille sopiva malli. Muutaman tuotteen kokeilun jälkeen päädyttiin valitsemaan OA NanoTM -polviortoosi, joka toi lopulta liikunnan takaisin Purtsin elämään.

donjoy_tuki.png
OA NanoTM on suunniteltu stabiloimaan polviniveltä ja vähentämään kipua, joka johtuu virheasennon aiheuttamasta kuormituksesta nivelessä. Nivelrakoa avaavalla artroosipolvituella saadaan tasattua nivelen kuormitusta ja siten hidastettua kuluman etenemistä. Polvituki on miellyttävä käyttää, se on tehty erityisen keveistä materiaaleista ja se pysyy hyvin paikallaan. OA NanoTM onkin suunniteltu säilyttämään aktiivisuus ja liikuntakyky vähäistä tai keskivaikeaa polven nivelrikkoa sairastavilla henkilöillä.

Respectan fysioterapeutti teki OA NanoTM -polviortoosin koesovituksen, jonka jälkeen Purtsi sai tuen koekäyttöön. Koko hankintaprosessi meni nopeasti ja sujuvasti ja Purtsi pääsi aloittelemaan rakasta squash-harrastustaan uudelleen. Peli-ilon löytymisen myötä myös paino on pudonnut. Särkylääkkeitä hän ei ole käyttänyt polvituen käytön aloituksen jälkeen.

”Polvituki ei yksin pelasta, mutta se on mahdollistaja”, kertoo Purtsi. Polvituen kanssa pääsee liikkeeseen ja mielikin piristyy. Urheilu polvituen kanssa on tuonut Purtsille uutta uskoa ja lihaskuntoa sekä intoa ja halua treenata koko paketti kuntoon.

Nykyään Purtsi pelaa mm. tennistä, pingistä ja tietysti sitä kössiä, joka on aika ’extreme-laji’ polviartroosipotilaalle. Purtsi käyttää polvitukeaan urheilun lisäksi mm. marjametsällä – eli aina kun harrasteet vaativat erikoisempia asentoja. Arkipäivien toiminnassa hän pärjää yhä ilman polvitukeaan.

Mitä sitten seuraavaksi? Squash-salille voisi ottaa mukaan pelikaverin. Tähän asti Purtsi on lyönyt palloa yksin, jotta on saanut kuntouttaa polveaan omaan tahtiin. Ehkäpä tänään on aika ottaa uusi askel?


Teksti ja kuvat: Milla Mulari, Tuotekuva: DonJoy/DJO Global