Marko Oinas rullaa Oulusta Helsinkiin

29. kesäkuu 2016 - admin

Pitkä matka ei pelota Marko Oinasta.  Hän ajaa manuaalipyörätuolilla Oulusta Helsinkiin tuodakseen julkisuutta invalidien kokemille haasteille ja rajoituksille.

Marko Oinas syntyi ja kasvoi Ruotsissa, Göteborgissa ja muutti perheineen Suomeen vuonna 2003. Vaikka perheen oli opeteltava kieli ja uuden kotimaansa tavat lähes alusta, kotiutuminen sujui hyvin ja tulevaisuus näytti valoisalta. Suunnitelmat menivät kuitenkin uusiksi vuonna 2006, jolloin Marko Oinas joutui työtapaturmaan. Hän putosi rakennustyömaalla katolta ja loukkasi onnettomuudessa toisen jalkansa.  

”Matka katolta maahan ei ole pitkä, mutta maasta takaisin jalkeille oli minun tapauksessani tosi pitkä. Taival pyörätuolista jalkeille on ollut haastava niin henkisesti kuin fyysisesti, eikä se ole ollut helppo vaimolleni eikä tytöllenikään. Leikkauksia seurasi toinen toisensa perää, yhteensä 24 tähän saakka. Matkan varrelle jäi osittain toinen jalkakin, mutta nyt olen proteesin avulla lopulta jalkeilla. Olo on kuin uudestisyntynyt ja voin miettiä tulevaisuuttani uudestaan”, kertoo Marko Oinas.

“Tunnen itseni onnekkaaksi kaikkien kokemani jälkeen. Haluan kampanjoida syystä tai toisesta pyörätuolilla liikkuvien kohtalotovereideni puolesta. Siksi yritän tehdä tiettäväksi, kuinka haasteellista pyörätuolin kanssa on liikkua ympäristössä, joka on rakennettu kahdella jalalla kulkeville.”

Marko Oinas kelaa vanhalla pyörätuolillaan Oulusta Helsinkiin. Pitkä matka alkaa tänään, voit seurata sen kulkua Facebookissa https://www.facebook.com/pitkamatkaeipelota/ ja www-sivuilla http://pitkamatkaeipelota.fi/.