Saran ensimmäinen ulkomaanmatka

30. kesäkuu 2017 - admin

Italian Gardajärvellä lomakeli oli mitä mainioin. 10-vuotiaalle Saralle reissu oli ensimmäinen lentomatka. Saralle matka vaati hieman enemmän järjestelyitä, koska hänellä on synnynnäinen MMC-vamma eli motoriseen kehitykseen vaikuttava liikuntavamma ja on käyttänyt pyörätuolia 2,5-vuotiaasta asti.


Sara perheineen lähti matkaan Helsingistä lentäen ja vuokra-auto, Opel Astra, odotti valmiina Milanon Malpsensan lentokentällä. Matka jatkui kohti majapaikkaa Gardajärven Länsirannalle, Tignaleen, jossa odotti huoneisto isoine terasseineen. Autolla kierreltiin ahkerasti vuoristo- ja rantateillä ilman kommelluksia koko viikko. Perhe vieraili upeassa Riva del Gardassa pariinkin kertaan shoppailemassa, ja Limonesta matkattiin Malcesineen autolautalla.

”Upeat maisemat ja rannat tulivat tutuksi laajalta alueelta ja hotellin uima-altaallakin ehdittiin nautiskella täysin sydämin. Matka oli Saran mielestä kiva. Hän sai leikkiä altaalla paikallisen pojan kanssa, vaikka yhteistä kieltä ei ollutkaan, syödä jäätelöä ja pastaa mahan täydeltä. Ja tietenkin ensimmäinen kerta lentokoneessa oli elämys”, kertoo Saran äiti.

Vuokratuoli matkaan

Matkaa varten vuokrattiin Respectalta pyörätuoli, joka taittuu pieneen tilaan niin lentokoneessa kuin auton tavaratilassakin. Myös hissien ovet ovat usein ulkomailla yllättävän kapeita. Saran päivittäisessä käytössä oleva oma pyörätuoli on kiinteärunkoinen Sorg Mio, joka vie huomattavasti enemmän tilaa. Ennen matkan aloittamista Respectan teknisellä osastolla matkakäyttöön valittu pyörätuoli säädettiin yksilöllisesti Saran tarpeisiin.

”Respecta vuokrasi siis kokoon taittuvan Ottobock-pyörätuolin viikoksi lomamatkallemme Italiaan. Soittaessani Respectaan sain henkilökunnalta hienosti apua sopivan tuotteen valitsemiseen ja vuokraus onnistui helposti ja nopeasti, eikä reilun viidenkympin hintakaan päätä huimannut”, kommentoi Saran äiti.

Vuokrauksessa apuvälineen ajallista käyttötarvetta ei tarvitse ilmoittaa etukäteen ja vuokravälineen voi tarvittaessa lunastaa myös kokonaan itselleen. Tällöin vuokrauksesta aiheutuneet kulut huomioidaan hankintahinnassa.

Eritysjärjestelyitä tarvittiin

Saran äiti vinkkaa, että matkaa matkatoimistosta varatessa kannattaa heti ilmoittaa, että matkustaja on pyörätuolin käyttäjä. Näin lentoyhtiö ja hotelli saavat heti tiedon ja siellä osataan varautua tarvittaessa avustajapalveluun ja matkaajan muihin tarpeisiin. Pyörätuolia ei tavallisesti saa viedä matkustamoon, vaan se laitetaan ruumaan viimeistään portilla. Autoa vuokratessa kannattaa muistaa tilava peräluukku, mielellään farmari.

”Respectalta vuokrattu pyörätuoli mahtui hyvin vuokra-Opelimme tavaratilaan matkalaukkujen kanssa. Pyörätuolissa on myös hyvä olla säilytystilaa. Vuokrapyörätuolin selkänojassa oli valmiina takatasku ja istuimen alla vielä kätevä puhelin- ja lompsakätkö. Näin Saran välttämättömät tavarat kulkivat matkan aikana helposti mukana joka paikkaan.”

Etukäteen kannattaa tutustua myös lentoyhtiön ja lentokentän sivuilta löytyvään tietoon mm. inva-paikoituksesta, esteettömyydestä ja muusta pyörätuolin kanssa matkustamiseen liittyvistä asioista. Matkatoimisto auttoi perhettä etsimään esteettömän hotellin ja ilmoitti lentoyhtiölle erityistarpeista. Esteetön matkailu -sivustoilla löytyy yhtälailla hyviä matkavinkkejä.
”Lensimme Finnairilla, jolla oli prosessi hienosti kunnossa avustajaa tarvitsevien henkilöiden suhteen.”

Matka oli elämys

Saran mielestä ulkomaan matka kaikkinensa oli elämys ja suosittelee sitä kaikille. Ihmisten rakentama maailma on vielä hyvinkin esteellinen, mutta avustettuna ja hyvällä asenteella kaikki esteet on ylitettävissä.

”Reissatessa tulee aina yllätyksiä, mutta emme antaneet sen haitata. Toinen vanhempi jaksaa kuitenkin vielä nostaa Saran syliin ja toinen vanhempi pystyy kantamaan pyörätuolin esteiden yli. Siis yhteistyötä ja joukkuepeliä tarvitaan. Lisäksi ympärillä olevat ihmiset ovat yleensä hyvin avuliaita ja se huomattiin reissussakin”, kertoo Saran äiti.

 

Katso lisää: Vuokrauspalvelut