Kotihoito ja ergonomia


Kotihoitoon tarkoitetut huonekalut ja tarvikkeet ovat suunniteltu ergonomisesti ja niiden tavoitteena on turvallisuus, terveys ja hyvinvointi sekä toiminnan tehokkuus ja sujuvuus. Lisäksi valikoimaamme kuuluu istumisen ergonomiaa ja mukavuutta parantavia tuotteita. Tuotteita löydät kuvastostamme. Meiltä saat myös vuokrattua kotihoitosängyn ja patjan.

Voit tutustua kotihoidon suosituimpiin apuvälineisiin tässä esitteessä: Kotihoidon apuvälineet (pdf)

Verkkokuvastomme tuotesivuilta löydät lisätietoja ja hintoja tuotteista. Kysy lisää tuotteista myös verkkosivujemme chatissa!


Työtuoli

VELA-työtuolit sopivat työskentelyyn kotona, toimistoissa ja koulussa. VELA-työtuolit tunnetaan laadusta, ergonomisesta ja kauniista muotoilusta, säätömahdollisuuksista sekä runsaista lisävarustevaihtoehdoista.


Hoivatuoli 

Hoivatuolit soveltuvat paljon istuville henkilöille, jotka tarvitsevat avustajaa. Geriatrisia, ergonomisesti muotoiltuja tuoleja on sekä sisä- että ulkokäyttöön. Tuolin istuin ja selkänoja ovat kallistettavat ja korkeussäädettävät. Lisäksi malleihin on saatavilla monipuolisesti lisävarusteita.


Nojatuoli

Tukevalta ja korkealta tuolilta on helppo nousta sen suoran istuinosan ansiosta.  


Kotihoitosängyt

Valikoimastamme löydät korkealaatuiset, sähkötoimiset hoitosängyt sekä yöpöydät. Käyttöominaisuuksiltaan monipuoliset sängyt sopivat vakautensa ansiosta hyvin niin koti- kuin laitoskäyttöön. Sähkötoimisten sänkyjen laaja hoitotason säätö takaa optimaalisen korkeuden siirtymis- ja siirtotilanteissa sekä hoitotyössä. Sängyt ovat koottavissa pääasiallisesti ilman työkaluja ja ne voidaan säilyttää kasattuna pienessä tilassa. Sängyt täyttävät EU-standardien mukaiset vaatimukset ja ovat käyttö- ja turvallisuustestin hyväksymiä. Sänkyjen lisävarusteisiin kuuluvat mm. nousutuet, kohottautumistelineet, pöytätasot, sivulaitojen korottajat ja pehmusteet, sekä erilaiset yleispidikkeet. Respectalta löydät myös kaikkiin sänkyihin soveltuvat vuoteenpäädyn kohottajat, sängynjalan korottajat sekä nousutuet.

Pyydä yhteydenotto kotihoitosängyistäHoitosänkyjen yhteydenottopyyntö

 

Pyörälliset luku- ja vuodepöydät

Lukupöytä on kätevä apu, kun normaalin pöydän ääreen on vaikeaa tai mahdotonta siirtyä. Lukupöydän voi helposti siirtää pyörien ansiosta esimerkiksi sängyn, sohvan tai tuolin ääreen. Pöydän korkeuden voi säätää istujalle sopivaksi eri askareita varten. Pöytälevyn kulmasäätö on välttämätön vuoteessa luettaessa, ja sivutasolle voi asettaa vaikkapa hoitotarvikkeita, ruokaa ja juomaa.
 

Hygieniapatjat

Hygieniapatjojen joustavassa ja nesteitä läpäisemättömässä hygieniapäällisessä on kolmella sivulla vetoketju, joka helpottaa päällisen käsittelyä ja vaihtoa. Saatavana on myös patjanpäällinen kahvoin ja turvavöin pelastustilanteita varten. Muotoilun ansiosta patjat mukautuvat kehon muotoihin ja antava paremman tuen keholle kuin perusvaahtomuovipatjat. Päälliset on allergiatestattu ja käsitelty pölypunkkeja vastaan ja ne voidaan pestä +95 °C:ssa sekä rumpukuivata. Patjat täyttävät standardien EN597-1 ja -2 vaatimukset.

 

Hoitopatjat

Painehaavaumia ehkäiseviä ja hoitavia patjoja löytyy valikoimastamme useita erityyppisiä. Hoitopatjat koostuvat viskoelastisesta, tiheästä vaahtomuovista, jonka vahvuus vaihtelee patjan eri osissa sen mukaan, miten keho vaatii tukea. Pohditko, millainen hoitopatja olisi tarpeeseen soveltuvin? Tutustu painehaavariskin arviointiin ja patjan valintaan.

Katso Villen tarina: Blogi - Painehaavapainajaisesta paremmille unille

Katso lisää: Respecta kuvasto - Patjat ja patjanpäälliset

 

Istuintyynyt ja selkäosat

Istuintyynyt ja selkäosat lisäävät mukavuutta sekä korjaavat ja tukevan asentoa. Tyynyn materiaali on tyypillisesti vaahtomuovia tai lämpömuotoutuvaa vaahtomuovia (viskoelastinen materiaali) tai niiden kerroksittainen yhdistelmä. Tyyny voi olla pintamuodoltaan suora tai muotoiltu. Asentoa korjaavan rakenne on tukeva, ja reilu pintamuotoilu tukee sekä reisiä että takamusta oikeaan asentoon. 

Paras tapa ennaltaehkäistä painehaavaumien syntyä on jakaa kehon paine istuintyynyn avulla mahdollisimman laajalle alueelle ja huolehtia hyvästä ilmankierrosta ja ihon viilentämisestä. Korkean ja erittäin korkean painehaavaumariskin potilaiden tyyny on tyypillisesti rakenteellisesti joko ilmakennomainen, geelipatjalla varustettu tai monirakenteinen. Oikeanlaisen tyynyn valinta on erittäin tärkeää, koska jo syntynyt painehaavauma vaatii sairaalahoitoa.

 

Istuinjärjestelmät

Istuinjärjestelmien avulla parannetaan istuma-asentoa silloin kun ylävartalon hallinta on heikentynyt tai kehon ja rangan muodot, esimerkiksi skolioosi, vaativat erikoistuennan. Pyörätuoliin voidaan lisätä istuinjärjestelmä normaalien istuin- ja selkäverhoilujen päälle tai ne voidaan korvata istuinjärjestelmällä.

Oikean istuinjärjestelmän valinta vaatii ammattilaisen apua. Istuma-asentoa parantavia istuintyynyjä ja selkäosia voi aina hankkia pyörätuoliinsa omatoimisesti, mutta yksilöllisten apuvälineiden hankintaan liittyy useimmiten maksusitoumuskäytäntö, jossa apuvälinevastuulain mukainen taho osallistuu valintatilanteeseen ja laatii hankinnasta maksusitoumuksen. Kannattaa aina selvittää apuvälinetarve ensin oman lääkärin kanssa.


Turvavyöt, liivit ja kiinnitysremmit

Ylävartalon ja lantion hallinta voi olla heikentynyt monesta eri syystä, eikä istuvassa asennossa pysyminen ole itsestäänselvyys. Istuma-asentoa voidaan tukea erilaisten vöiden, liivien tai kiinnitysremmien avulla. Vöiden, liivien ja kiinnitysremmien tarkoitus ei ole kahlita tai ahdistaa käyttäjäänsä, vaan niillä pyritään aikaansaamaan istuma-asento, jossa on mukava olla ja jossa pystyy istumaan ilman kipua tai pelkoa. Lisätukia käytetään yleisesti pyörätuoleissa ja rattaissa.

 

Turvavyöt 

Turvavyön tarkoitus on estää tuolista tippuminen, kaatuminen tai istuma-asennon liukuminen alas. Turvavyö voi olla useammasta pisteestä kiinnitettävä (2-, 4-, 5-pistevyö) riippuen tuennan tarpeesta. Vyö kiinnitetään joko muovisoljella, metallilukolla, autolukolla tai numeroyhdistelmällä, jos halutaan estää käyttäjän omatoiminen avaaminen. Vyön päät kiinnitetään yleensä pyörätuolin runkoon. Vyö voi olla myös pehmustettu, mikäli se painaa tai aiheuttaa kipua.

 

Liivit

Kun pyörätuolin käyttäjän ylävartalon hallinta on huomattavasti alentunut, mukavan ja turvallisen asennon tukeen voidaan käyttää liiviä. Liivi on aina useammasta pisteestä kiinnitettävä ja se kiinnitetään ja avataan joko soljella tai vetoketjulla. Liivin remmit kiinnitetään yleensä pyörätuolin runkoon. Liivi on vyötä paremmin pehmustettu, ja materiaali voi olla joko liikettä joustavaa tai napakasti asentoa ylläpitävä.

 

Kiinnitysremmit

Mikäli istuma-asennon ylläpitäminen vaatii lisää tuentaa, sekä vartaloa että raajoja voidaan tukea erikseen. Lantion paikallaan pysymistä voidaan parantaa nivusvöillä ja housuliivillä, joka voi toimia myös haarakiilan vaihtoehtona. Jalat voidaan tukea astinlevylle pehmeällä nilkkamansetilla, joka pitää jalat oikeassa asennossa. 

Oikean lisätuen valinta vaatii aina ammattilaisen apua. Istuma-asentoa parantavia välineitä voi aina hankkia pyörätuoliinsa omatoimisesti, mutta yksilöllisten apuvälineiden hankintaan liittyy useimmiten maksusitoumuskäytäntö, jossa apuvälinevastuulain mukainen taho osallistuu valintatilanteeseen ja laatii hankinnasta maksusitoumuksen. Kannattaa aina selvittää apuvälinetarve ensin oman lääkärin kanssa.


Katso lisää: