Toiminnalliset vuodetekstiilit


Toiminnalliset vuodetekstiilit ovat tärkeä osa painehaavojen ennaltaehkäisyä ja hoitoa, mahdollistaen omatoimiset tai avustetut asennonvaihtelut ja kitkan ja kudosvenytyksen vähenemisen.

 

1. Liukulakanan valinta

WendyLett -liukulakanat helpottavat makuuasennossa sivusuuntaan siirtymistä ja kyljelle kääntymistä. Liukulakanan keskiosa on erittäin liukasta satiinia, joka mahdollistaa kyljelle kääntymisen vaikka vartalon voimat olisivat heikentyneet tai käytössä olisi painetta tasaava, muotoutuva patja. Lakanan molemmilla sivuilla on luistamaton raidallinen reunus, joka helpottaa vuoteen reunalla istumista. WendyLett -liukulakanat toimivat pohjana WendyLean -tyynyliinan ja liukupinnallisten WendyLett4way -siirtolakanoiden sekä vuodesuojien alla. WendyLett -liukulakanan koko valitaan käyttäjän toimintakyvyn ja vuoteen patjakoon mukaan.

 

2. Tyynyliinan ja liukuesteen valinta

WendyLean on yhdessä WendyLett -liukulakanan kanssa käytettävä tyynyliina, jonka alapinnalla oleva satiinipinta luistaa erinomaisesti liukulakanan päällä vuoteen pituussuunnassa. Tämä ominaisuus helpottaa omatoimista asennon kohentamista vuoteessa ylöspäin, kun sähkötoimisen sängyn selkäosaa kohotetaan. Tyynyliinan sivuilla on kahvat, joiden avulla hoitaja voi avustaa potilasta esimerkiksi makuulta istumaan. Liukuestealusta on molemmin puolin tahmeaa materiaalia, jonka ansiosta se pysyy hyvin paikoillaan ja tuo hyvän tuen jalkaterien alle. Sängyssä käytettäessä liukuestealusta asetetaan ponnistavan/ponnistavien jalkojen jalkaterien alle, jotta ne pysyisivät ponnistettaessa paikoillaan liukulakanaa tai tavallista lakanaa vasten.

 

3. Liukupinnallisen siirtolakanan tai vuodesuojan valinta

WendyLett4way, eli liukupinnallinen siirtolakana, ja WendyLett4way Inco, eli liukupinnallinen vuodesuoja sopivat käyttöön silloin, kun käyttäjä tarvitsee enemmän apua vuoteessa siirtymisissä; kyljelle kääntymisessä, vuoteessa ylöspäin siirtymisessä tai asentoa kohentaessa. Kaksi liukupintaa vastakkain minimoivat kitkaa ja edistävät liukua neljään suuntaan, mahdollistaen heikkovoimaisenkin käyttäjän omatoimiset liikkeet, sekä vähentäen hoitajan käyttämää voimaa siirtotilanteissa. Mahdollisimman hyvän asennon tukemiseksi vuoteen selkäosaa kohotettaessa, suosittelemme samanaikaisesti kohottamaan sängyn polvikulmaa tai tukemaan polvet koukkuun.

TopSheet -kääntöliinaa käytetään WendyLett4way Incon tavoin WendyLett -liukulakanan päällä vuodesuojana. Suosittelemme TopSheet -kääntöliinaa käytettäväksi silloin, kun käyttäjä on erittäin suurikokoinen tai jäykkä. Kääntöliina voidaan kytkeä henkilönostimeen ja näin avustaa käyttäjä kylkimakuulle. Kylkimakuulla kääntöliina voidaan avata kahteen osaan, jolloin alavartalon hoitotoimenpiteet helpottuvat. Kaikkia siirtolakanoiden ja vuodesuojien kahvallisia malleja voidaan käyttää yhdessä potilasnostimien kanssa. 

Tutustu toiminnallisten vuodetekstiilien käyttöön opastusvideoiden avulla:

Hyvään asentoon tukeminen vuoteessa 

 

Asennon kohentaminen ylöspäin vuoteessa

 

Kyljelle kääntyminen vuoteessa

 

Toiminnalliset vuodetekstiilit-valintakaavio

netti_pystymalli_lakananvalintaopas_180305.png

Lataa pdf-versio:  Icon Toiminnalliset vuodetekstiilit-valintakaavio.pdf (570,7 KB)