Ortopedinen hoito ja ratkaisut diabeetikolle

 

Ennaltaehkäisy

Tietoa itsehoidosta ja riskitekijöistä

Diabeteksen ja sen komplikaatioiden riski voi pienentyä merkittävästi terveillä elämäntavoilla, kuten oikeanlaisella ruokavaliolla, säännöllisellä liikkumisella, tupakoinnin välttämisellä ja lääkärin määräämän lääkityksen noudattamisella.

Jalkaongelmat ovat kuitenkin yleisiä diabeteksessa, joten on tärkeää huolehtia jaloistasi ja tavata terveydenhuollon ammattilainen säännöllisesti asianmukaista jalkatutkimusta varten.

diabetes-kuvitus9.jpg
diabetes-kuvitus10.jpg

 

Ortopediset ratkaisut

Ortopediset pohjalliset, kengät ja walker-tuet

Ortopedista hoitoa suositellaan, jos sinulla on jalka epämuodostumia tai ihon muutoksia, jotka lisäävät paineen ja hankauksen riskiä. Jos sinulla on haavaumia tai haavoja jalassasi, niitä voidaan hoitaa ortopedisilla kengillä ja pohjallisilla. Vakaville haavaumille ja Charcot-jalalle suositellaan walker-tukea tai muuta ortoosia.

Lisää jalkineista ja pohjallisista osiossa: Vinkit kenkien ja pohjallisten valintaan

Lisää walker-nilkkatuista: Kuvasto – Nilkkaortoosit Walkerit

 

diabetes-kuvitus11.jpg
Amputaation jälkeinen hoito

Protetisaation standardoitu hoitoprosessi, varhainen mobilisointi ja kävelykoulutus

Amputaatioon päädytään vain, kun muita hoitovaihtoehtoja ei ole jäljellä. Se voidaan usein välttää hyvällä ennaltaehkäisyllä ja hoidolla – vaikka haava olisi ollut olemassa jo pitkään.

Amputointi voi olla tarpeen, jos

  • varvasta tai jalkaa ei voida enää säilyttää,
  • haavan paraneminen voidaan saavuttaa vain poistamalla pienempiä osia jalasta, tai
  • tulehdus leviää jalassa, jalan lihaskudos kuolee tai kipu on vakava.

Lisää aiheesta: Osajalkateräproteesit

Lisää aiheesta: Kävelykoulu ja kuntoutuspalvelut

 

Muita ratkaisuja ja palveluita diabeetikolle

 


Katso lisää:


Alaraajojen asiantuntijat palvelevat ympäri Suomen

Respectan klinikoiden asiantuntijat ovat liikkeen ja toimintakyvyn ammattilaisia. Asiantuntijamme vastaanottavat ortopedisiin apuvälinepalveluissa yli 10 klinikallamme ja 30 etävastaanotolla ympäri Suomen. Palveluihimme kuuluvat konsultointi, alaraaja-analyysit ja kuntoutus sekä mitanotto ja valmistus tukipohjallisissa, jalkineissa, kompressiotuotteissa, erilaisissa tuissa ja proteeseissa.

Yksilöllisissä apuvälinepalveluissa varataan aika vastaanotolle numerosta 0207 649 749 tai verkossa www.respecta.fi/ajanvaraus. Asiakkaaksemme voi tulla myös ilman lähetettä ja maksusitoumusta omakustanteisesti.

Respectan myymälät tarjoavat asiantuntevaa palvelua ja apuvälineitä ja tukea liikkumiseen ja toimintakykyyn. Klinikkamyymälämme palvelevat HelsingissäJoensuussaJyväskylässäLahdessaLappeenrannassaTampereella ja Turussa.