Suomen paravoimailijat

Amputoidut Ilmari ja Nelli voimanoston SM-kisoissa

19. helmikuu 2024 - admin

“Hyväksytty!”, kuuluu juontajan huudahdus samalla kun kolme valkoista lippua heilahtavat hyväksytyn noston merkiksi. Jännitys laukeaa ja taputukset raikuvat ympärillä.

Nelli Kinnunen ja Ilmari Aaltonen, sääriamputoituja molemmat, osallistuivat lauantaina 20.1. paravoimanoston SM-kisoihin. Kumpikin heistä oli ensikertalaisia paravoimanostokisoissa. Laji on kasvattanut suosiotaan Suomessa, ja kisoissa olikin heidän lisäkseen kuusi muuta ensikertalaista. Yhteensä SM-kisoihin osallistui 13 kilpailijaa erilaisin taustoin CP-vammasta lyhytkasvuisuuteen.

Paravoimanostossa kilpailulajina on parapenkkipunnerrus, joka eroaa perinteisestä penkkipunnerruksesta siten, että nostajan koko vartalo jalat mukaan lukien on penkin päällä. Alaraaja-amputoidulle paravoimanosto on siitä hyvä laji, että proteesi ei vaikuta suoritukseen. Esimerkiksi Ilmarilla ja Nellillä on erilaiset nostotyylit: Ilmari nosti proteesin kanssa, Nelli taas ilman. Laji sopii siis myös sellaisille ihmisille, joilla protetisointi on vielä kesken tai sen kanssa on muita haasteita.

Ilmarin paras hyväksytty nosto oli 90 kg alle 97-kiloisten painoluokasta, millä hän ansaitsi hopeaa. Painoluokan voiton ja kisojen parhaan nostajan tittelin vei Janne Piipponen 185 kilon nostolla; Jannen aktiivinen kilpailu-ura lajissa onkin Suomen pisimpiä.

“Kisat meni ihan kohtuullisesti, ainahan voisi mennä paremminkin”, Ilmari arvioi suoritustaan. 

Ilmari on ollut amputoitu vasta vähän yli vuoden, mutta harrasti voimailua jo ennen sitä. Nelli puolestaan on ollut amputoitu jo pidempään, kohta 10 vuotta, ja on aloittanut voimaharjoittelun vasta vammautumisen jälkeen. 

“Kiinnostuin voimaharjoittelusta alun perin psykofyysisessä fysioterapiassa vajaa pari vuotta sitten, mutta kaipasin siihen vielä vähän ohjausta. Kuulin sitten Ilmarilta pääkaupunkiseudun amputoitujen salitapaamisessa, että joku seura järjestää ohjattua voimaharjoittelua vammaisille Helsingissä ja päädyin sitä kautta Suomen Paravoimailijoiden ryhmätreeneihin”, Nelli kertoo polustaan paravoimanoston pariin. 

Vajaa vuosi ryhmässä aloittamisen jälkeen Nelli asetti 60 kg nostolla ensimmäisen virallisen Suomen ennätyksen omassa painoluokassaan. 

Sekä Ilmari että Nelli voimaharjoittelevat aktiivisesti arjessaan ja heidän harjoitteluunsa kuuluu myös sellaisia liikkeitä, jotka vaativat proteesilta enemmän. He suhtautuvat treenatessaan hieman eri tavalla proteesien ominaisuuksiin: Ilmarilla on erikoisproteesi, joka mahdollistaa esimerkiksi painonnostosta tutun tempausliikkeen, kun taas Nelli haluaa pystyä tekemään mahdollisimman paljon arkiproteesillaan joutumatta vaihtamaan jalkaa. 

“Ensi vuonna sitten uudestaan, voin suositella kyllä kaikkia tulemaan mukaan!”, Ilmari kannustaa. 

Jos sinulla on jokin vamma tai olet esimerkiksi saanut elinsiirteen, sinäkin voit tulla mukaan kilpailemaan Nelli ja Ilmarin kanssa!

Suomen Paravoimailijat ry pyrkii tekemään voimaharjoittelusta ja voimanostosta saavutettavaa ja hauskaa vammaisille ja toimintarajoitteisille ihmisille. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä sähköpostitse info@paravoimailijat.fi tai Instagramissa @paravoimailijat.

 

Kirjoittanut: Nelli Kinnunen & Markus Pirttioja / Suomen Paravoimalijat

Kuvat: Jasmin Koskinen / Suomen Paralympiakomitea