Opas lasten jalkineiden valintaan

 

Tämä opas sopii lapselle, jolla ei ole todettuja ja diagnosoituja ongelmia alaraajoissa. 

Jalkineiden tehtävä on jalkaterien suojaus. Jalkineet suojaavat jalkoja kylmältä, kuumalta, märältä, kolhuilta, teräviltä esineiltä, kemikaaleilta ja kovalta alustalta. Jalkaterän tehtävät ovat epätasaiseen alustaan mukautuminen, iskunvaimentaminen ja toimiminen jäykkänä vipuvartena. 

Terve jalkaterä kiertyy kävellessä etu- ja takaosasta vastakkaisiin suuntiin (spiraaliliike) ja mukautuu siten erilaisiin alustoihin. Jäykkä jalkine estää tämän luonnollisen liikkeen. Jalkaterä ja nilkka ovat tärkeitä osia koko kehon iskunvaimennusjärjestelmässä. Jalkaterä joustaa, keventäen joka askeleella kehon kuormitusta. Esimerkiksi pohjalliset, jotka estävät pronaatiota eli jalkaterän liikkeen sisäsyrjälle, estävät tätä luonnollista toimintoa, jolloin keho joustaa jostain muualta, esimerkiksi polvesta. Jäykkänä vipuvartena toimiminen tarkoittaa jalkaterän jäykistymistä osuessaan alustaan kävellessä tai juostessa sekä kun kantapää kohoaa alustalta varvastyönnön ajaksi. Kun asennot ja alustat muuttuvat, jalkaterän ja säärilihasten tehtävänä on mukautua muuttuviin asentoihin ja liikkeisiin sekä tarvittaessa korjata niitä.

Jalkaterveys paranee pienillä teoilla. Kipuilevat jalat häiritsevät elämää, ne kannattaa siis pitää hyvässä kunnossa! Jaloille parasta on paljasjalka kävely, silloin alaraajat pääsevät toimimaan niiden luonnolliseen tapaan.

 

Alla oppaan osa-alueet: