Turvotuksen hoito painehoitotuotteilla


Turvotukseen voi olla monia syitä. Se voi olla synnynnäistä, mutta useimmiten se johtuu tapaturmista, ihottumista, hyönteisten puremista tai etenkin leikkauksen jälkeen johtuvista komplikaatioista. Pääsääntöisesti turvotus syntyy, kun hiusverisuonista tihkuu enemmän nestettä ulos kuin hiussuonet ja lymfahiussuonet kykenevät imemään takaisin. Turvotus jaotellaan useimmiten verisuoniperäiseen ja lymfaperäiseen, usein voi olla myös sekamuotoinen turvotus.

Turvotuksen tärkein hoitomuoto on kompressio. Siinä kehon aluetta tulisi hoitaa lääkinnällisellä kompressio- eli painehoitovaatteella tai sidoksilla. Tuotteissa eri paineluokkia. 

Manuaalinen lymfaterapia täydentää hoitoa, mutta ei korvaa itse kompressiota. Turvotuksen ja siihen liittyvän kivun vähentämisessä mikä vain kompressiomenetelmä on parempi, kuin ei mitään kompressiota.

Respecta tuottaa yksilöllisesti valmistettavia ja sovitettavia tukisukka-, hoitosukka- ja hoitohiharatkaisuja. Kompressiotuotteet ovat joko valmistuotteita tai valmistettavia. Lääkinnälliset painehoitotuotteet vaativat aina tarkan mitanoton. Käynti Respectassa varmistaa yksilöllisen, sopivan tukisukan, hoitosukan tai hoitohihan valinnan. Tutustu kompressiotuotteiden valikoimaamme Respecta-kuvastossa.


Tiesitkö tämän kehon lymfaattisesta järjestelmästä?

Lymfaattinen järjestelmä tarkoittaa elimistön imukudosjärjestelmää. Imukudosta on elimistössä mm. imusolmukkeissa, pernassa ja kateenkorvassa. Imukudokselle ominaisia ovat imusolut eli lymfosyytit, näiden esiasteet ja edelleen kehittyneet solumuodot. Elimistömme lymfaattisella järjestelmällä on useita tärkeitä tehtäviä: Imuneste kuljettaa kehon kuona-aineita, kuolleita soluja, valkuaisaineita, ravinnosta saatavia rasvoja sekä vitamiineja.


Laskimovajaatoiminta

Alaraajojen laskimoiden vajaatoiminta on yleinen, krooninen ja useimmiten etenevä sairaus, jonka perimmäistä syytä ei tiedetä. Laskimovajaatoiminnassa imusuonisto toimii, mutta kudosnestettä kertyy liikaa. Pintalaskimoiden vajaatoiminnan tavallisin näkyvä merkki on suonikohjut, mutta niitä ei ole suinkaan näkyvissä kaikilla.

Yleisin syy laskimovajaatoiminnalle on pintalaskimoiden venyttyminen, jolloin laskimoiden seinämien läpät vuotavat. Muutokselle altistavat erityisesti ikä ja ylipaino. 

Laskimovajaatoiminnan oireita ovat mm. painon ja kiristyksen tunne, ihon kutina, särky, jalkojen väsyminen. Löydöksinä laskimovajaatoiminnan yhteydessä esiintyy mm. suonikohjuja, turvotusta, ihon värin muutoksia, ihottumaa. Pitkään jatkuessaan seurauksena voi olla ihonalaiskudoksen vaurioituminen sekä säärihaavat. 

Hoitona käytetään lääkinnällistä hoitosukkaa.

Laskimovajaatoiminta jaetaan vaikeusasteisiin. Maksusitoumuksen tukisukkiin saa yleensä silloin, jos vaikeusaste on arvioitu asteikossa C0-C6 välille C4-C6 (komplisoitunut laskimovajaatoiminta).


Lymfaturvotus eli lymfedeema

Pahimmillaan turvotus voi kehittyä lymfedeemaksi eli imunestekierron häiriöksi. Siinä kudoksiin kertyy aluksi ylimääräistä nestettä ja vähitellen sidekudoksen ja rasvan määrä lisääntyy ja turvotus jää pysyväksi. Tämä voi lisätä alueen toistuvia infektioita ja ihohaavat voivat parantua huonosti.

Lymfedeema voi johtua useista eri tekijöistä. On tärkeää tunnistaa lymfedeeman syy, jotta voidaan valita sopivat hoitomenetelmät ja ennaltaehkäisevät toimenpiteet.

Kirurgisista toimenpiteistä leikkaukset, erityisesti imusuonistoon vaikuttavat, kuten rintasyöpäleikkaukset, voivat aiheuttaa lymfedeeman kehittymistä. Sädehoito syövän hoitamiseksi voi vaurioittaa imusuonia, mikä puolestaan voi johtaa lymfedeemaan. Myös kasvaimet voivat painaa imusuonia ja estää normaalin imunesteen virtauksen, mikä voi johtaa lymfedeemaan.

Traumaattiset vammat, kuten onnettomuudet tai leikkauksien jälkeiset komplikaatiot, voivat vaurioittaa imusuonia ja aiheuttaa lymfedeeman. Tietyt infektiot, kuten loistaudit tai tulehdukset voivat myös altistaa tilalle. Joillakin ihmisillä voi olla myös synnynnäinen alttius lymfedeemalle, joka johtuu imusuoniston kehityshäiriöistä. Lisäksi on olemassa riskitekijöitä, kuten ylipaino ja istuva elämäntapa, jotka voivat lisätä lymfedeeman riskiä.

Lymfedeeman hoito keskittyy turvotuksen vähentämiseen, oireiden lievittämiseen ja lymfajärjestelmän toiminnan parantamiseen.


Lääkinnälliset hoitosukat

Lääkinnälliset tukisukat eli kompressiosukat saavat puristuspaineen jakautumaan lääketieteellisesti oikealla tavalla. Sen seurauksena on verenkierron tehostuminen. Yleisimmin kompressiosukat otetaan käyttöön mm. turvotuksen, laskimoveritulpan, suonikohjujen, säärihaavan tai nivelrikon takia.

Lääkinnällisiä tukisukkia on neljää eri puristusluokkaa. Sukkia on standardikokoja, mutta niitä voidaan tilata myös mittatilauksena. Mittatilauksena valmistetut lääkinnälliset tukisukat varmistaa täydellisen istuvuuden ja oikean puristustehon. Lääkinnälliset tukisukat on valmistettu joustavasta, kestävästä, hengittävästä ja ihoa vasten miellyttävästä neuloksesta. Tukisukat eivät varastoi itseensä lämpöä tai kosteutta ja niiden hyvät jousto-ominaisuudet takaavat liikkumisen vapauden.

Kompressiosukat löytyvät eri väreissä ja pituuksissa ja kaikkia malleja on sekä avo- että umpikärkisinä. On erittäin tärkeää, että kompressiosukat ovat oikeaa kokoa ja koko tulee valita raajan ympärysmittojen perusteella.

Respectan valikoimasta löydät myös tukisukkien ja hoitosukkien pukemiseen tarkoitettuja apuvälineitä, sukanvetolaitteita. Katso kuvastostamme Kompressiotuotteiden lisätarvikkeet.


Lääkinnälliset hoitohihat ja -käsineet

Lääkinnällisiä hoitohihoja käytetään painehoitona yläraajan turvotuksen ja laskimoverenkierron ongelmien hoitoon. Hoitohihoja on useita eri malleja, joissa on olkapääosa ja hihna, olkapääosa ja kiinnitys rintaliiveihin tai elastinen reunus. Käsineitä on myös useita eri malleja: Käsine, jossa on erillinen peukalokiila, käsine, jossa sormenpäät ovat avoinna tai umpinaiset käsineet. Asiantuntijan arvio tuotteen valinnassa sekä tarkka mitoitus ovat erittäin tärkeitä. Koko valitaan raajan ympärysmittojen perusteella. Mikäli varastokokoisista hoitohihoista tai hoitokäsineistä ei löydy sopivaa, on tuote mahdollista tilata yksilöllisillä mitoilla.


Kompressioluokat

Kompressiomateriaalit jaotellaan neljään eri kompressioluokkaan (KL) nilkkaan tai ranteeseen kohdistuvan puristuksen
mukaan RAL-laatustandardin mukaisesti. Mahdollisia käyttöaiheita ovat esimerkiksi:

18 – 21 mmHg (KL 1) – kevyt kompressio

  • lievä turvotus, johon liittyy tunne väsyneistä tai raskaista jaloista
  • yksittäiset suonikohjut
  • lievä laskimovajaatoiminta
  • ennaltaehkäisevä hoito raskauden aikana
  • posttraumaattinen turvotus

 

23 – 32 mmHg (KL 2) – kohtuullinen kompressio

  • suonikohjut, joihin liittyy syvien laskimosuonien vaurioituminen
  • säärien turvotus raskauden aikana
  • suonikohjutoimenpiteiden jälkihoito
  • säärihaavojen ennaltaehkäisy ja hoito
  • posttraumaattinen turvotus


34 – 46 mmHg (KL 3) – voimakas kompressio

  • säärihaavojen jälkihoito
  • säärien voimakas turvotustaipumus
  • krooninen laskimoiden vajaatoiminta
  • vaikean lymfaturvotuksen hoito ja ennaltaehkäisy

> 49 mmHg (KL 4) – hyvin voimakas kompressio

  • vakavat lymfaattiset tukokset
  • lymfedeema ja fibroosi

Juzon painetekstiilit

Respecta toimii painetekstiilejä valmistavan Juzon valtuutettuna jakelijana. Juzon laaja painetekstiilivalikoima tarjoaa käyttömukavuudelta ja kestävyydeltään parhaat mahdolliset ratkaisut lymfedeeman hoitoon. Valikoimsta löytyy pyörö- ja laakakudottuja tekstiilejä erilaisiin tarpeisiin. Juzon painetekstiilejä on saatavissa tarpeesta riippuen paineluokissa 1-4. Paineluokkia 2-3 käytetään tavanomaisesti lymfedeemaan ehkäisyyn. Kaikki Juzon painetekstiilit täyttävät RAL-standardin vaatimukset. 

Painetekstiilit räätälöidään useimmiten yksilöllisten tarpeiden mukaan. Esimerkiksi Juzo Expert-polvisukkaan on mahdollista teettää erillinen vetoketju pukemisen helpottamiseen. 

Painetekstiilien ei tarvitse aina olla valkoisia tai mantelin värisiä. Juzon valikoiman useamman tuotteen saa jopa kahdeksalla eri värillä. Lisäksi vaihtuvat trendivärit tarjoavat erityisen tyylikkäitä vaihtoehtoja arkeen tai juhlaan.

Tutustu lisää: Icon Juzo-kompressiotuotekuvasto 2024 (8,3 MB) ja Juzon omilla sivuilla.

kuva (1).jpg
 
kuva (5).png
 
kuva.jpg
 
Juzo Soft AG kuva.jpg

Hoitotuotteen valinnan ohjaus ja sovitus

Tuotamme tukisukka-, hoitosukka- ja hoitohiharatkaisuja klinikoillamme. Lääkinnälliset painehoitotuotteet vaativat aina tarkan mitanoton vastaanotollamme, jossa voidaan varmistua ratkaisun sopivuudesta. Tutustu kompressiotuotteiden valikoimaamme Respecta-kuvastossa.

Perimme hoitosukkien, tukisukkien, hoitohihojen ja hoitokäsineiden valinnan ohjauksesta ja sovituksesta maksun, joka perustuu Respectan asiantuntijalta asiakkaan palveluun kuluvaan aikaan ja toimenpiteisiin. Palvelun maksullisuudesta ilmoitetaan asiakkaalle aina etukäteen. Henkilökohtaista palvelua tarjotaan asiakkaille ajanvarauksella.

Muistathan varata ajan mitanottoon. Jokaisella Respectan klinikalla sinua palvelee lääkinnällisten hoitotuotteiden asiantuntija. Varaa aika asiantuntijallemme numerosta 0207 649 749.

Icon Lomake: Kompressiotuotesuositus (722,2 KB)


Yleisiä hoito-ohjeita turvotuksen hoitoon

Ihonhoito / Hygienia
• Tärkeintä on puhtaus ja perusteellinen ihonhoito.
• Älä käytä mitään ihoa ärsyttävää tai allergisia oireita aiheuttavaa kosmetiikkaa.
• Ota yhteyttä lääkäriisi heti, jos havaitset ihossasi sieni-infektioon viittaavia oireita.
• Hoitaessasi kynsiäsi, varo vahingoittamasta kynsinauhoja ja kynsien vieruskudosta.
• Turvonnutta ihoaluetta ei saa hieroa voimakkaasti eikä hangata esim. pesusienellä.
• Turvonnutta raajaa ei saa hoitaa kuumalla (esim. kuumentavat voiteet, solarium, kuumat kylvyt).

Ravinto
• Tasapainoinen ravinto ja painonhallinta on tärkeää.
• Pidä ruokavaliosi vähäsuolaisena.
• Vältä alkoholia ja nikotiinia.

Vaatetus
• Rintaliivien olkaimet eivät saa olla tiukat tai leikata ihoa. Varmista, että sinulla on rajoittamaton vapaa liikkuvuus ja että neste imusolmukkeissa voi virrata vapaasti.
• Älä käytä turvonneessa raajassa tiukkoja rannekoruja, sormuksia, kelloja tms.
• Älä käytä painavia takkeja: Suosi mukavuutta, keveyttä ja väljyyttä pukeutumisessa.

Liikunta
• Rauhallinen uinti voi auttaa hoitavan fysioterapeutin, lääkärin tai muun asiantuntijan opastamana.
• Vältä rasittavaa liikuntaa, jossa äkilliset liikkeet vaikuttavat turvonneeseen raajaan (esim. tennis, golf, soutu).

Vapaa-aika ja matkustus
• Vältä äärimmäisen kuumia olosuhteita (sauna, auringonotto).
• Vältä lemmikkieläimien aiheuttamia naarmuja ja puremia.
• Varmista, ettei turvavyö hierrä ihoasi ajaessasi autoa.

Työ / kodinhoito
• Älä pese kipeällä kädellä ikkunoita.
• Älä ripusta verhoja tai pyykkiä (ylirasitusvaara).
• Älä kanna tai nostele painavia esineitä (astiat, kauppakassit).
• Käytä lääkärin määräämää kompressiohihaa ja kompressiokäsinettä myös kotitöitä tehdessäsi.
• Vältä kontaktia kuumaan veteen (tiskit, siivous).
• Vältä palovammoja. Käytä aina patakintaita ja -lappuja.
• Ole varovainen silittäessäsi.
• Vältä tapaturmia.

Kolme tärkeää suositusta kompressiotuotteiden hoitoon:
1) Säännöllinen pesu hienopesuohjelmalla pitää kankaan kunnossa.
2) Jos peset tuotteen käsin, kuivaa se huolellisesti ennen käyttöä äläkä venytä.
3) Käytä erikoispesuainetta joustaville kankaille esim. Juzo® -pesuaine Respectasta.


 

Katso lisää: