Proteesit

Menetetyn raajan toimintojen korvaaminen amputaation jälkeen on yksi kuntoutumisen tärkeimmistä osa-alueista. Protetisointiin erikoistuneet apuvälineteknikkomme auttavat kuntoutujaa löytämään toimivan ratkaisun. Amputoidun raajan toimintoja korvaava proteesi suunnitellaan ja valmistetaan aina asiakkaan yksilöllisten tarpeiden ja mittojen mukaan.

Toimivan proteesiratkaisun avain on asiakkaan ja apuvälineteknikon tapaaminen. Arviokäynnin perusteella erikoislääkäri, apuvälineteknikko ja fysioterapeutti valitsevat sopivan proteesimallin ja -komponentit. Komponenttien valinnassa huomioidaan käyttäjän aktiviteettitaso, kuntoutustavoite, paino, pituus ja harrastukset.

Proteesin valmistamisesta tehdään aina lähettävälle taholle kustannusarvio, jossa perustellaan yksilöllinen apuvälineratkaisu. Proteesin valmistamisen jälkeen hoitoketjuun kuuluu proteesin sovittaminen, kävelyn perusteiden harjoittelu sekä proteesin ja tyngän omatoimisen hoidon oppiminen. Hoitoketju jatkuu vuositarkastuksilla ja huolloilla, joiden tavoitteena on varmistaa turvallinen ja pitkäikäinen apuvälineen käyttö.

Proteesin käyttäjänä voit kääntyä ammattilaistemme puoleen kaikissa sinua askarruttavissa kysymyksissä, erityisesti,

  • jos proteesin holkki on niin väljä, että tarvitset 4−5 tynkäsukkaa
  • jos tynkäsukkien lisäämisestä huolimatta proteesi ei tunnu sopivalta
  • jos proteesi painaa, aiheuttaa hiertymiä, pitkään kestävää punoitusta tai kipua tyngässä
  • kun on aika suorittaa proteesin puolivuosittainen huolto
  • kun olet epävarma ja kaipaat neuvoja liikkumiseen tai proteesin käyttöön.

 Autamme mielellämme kaikissa tilanteissa, aina proteesin valinnasta aktiiviseen proteesilla liikkumiseen.

Lisätietoja vertaistukitapaamisista: www.amputoidut.fi

 

 

 

Katso lisää: