Haavan paraneminen ja arvenhoito


Haavan paranemisvaihe

Jotta leikkausalue paranee hyvin, tulisi liikkuminen olla maltillista 2-4 viikon ajan leikkauksesta, rekonstruktioissa vielä kauemmin. On vältettävä äkkinäisiä liikkeitä, mutta normaali, rauhallinen yläraajan käyttö on suositeltavaa jo heti leikkauksen jälkeen. Tämä auttaa alueen mobilisoinnissa. Oma hoitava taho määrittelee harjoitusohjelman leikkauspotilaalle. Esimerkiksi kävely on paras liikuntamuoto.

Leikkauksen jälkitarkastus on noin 2-4 viikon päästä rintaleikkauksesta. Leikkauksessa muodostuneiden haavojen paranemisvaihe voi kestää n. 6-8 viikkoa. Haavan paranemisvaiheessa ja leikkauksen jälkeen voidaan käyttää Priform-ensirintaproteesia.

Kompressioliiveillä tuetaan haavan paranemista leikkauksen jälkeen. Kompressio vakauttaa leikatun rinnan muotoa, vähentää kipua ja turvotusta. Saumattomilla, kolmen eri painetason CuraSupport Compression-kompressioliivit ovat edestä suljettavia ja varustettu saumattomilla taskuilla. Liivien vyöhykkeet tukevat lymfakiertoa. Liiveihin on mahdollista liittää myös erillinen kompressiovyö.

rintaleikatulle-kollaasit4.jpg

Kevyt tuenta: kompressioliivi Leyla │ Keskitason tuenta: kompressioliivi Sina │ Voimakas tuenta: kompressioliivi Pamela
 


Arvenhoito

Haavojen paranemisen jälkeen voi olla tarpeen hoitaa niistä jääneitä arpia. Arvenhoidossa painehoitotuotteet ja silikoni ovat keskeisessä asemassa. Siksi näitä molempia suositellaan myös yhdistelmähoitona. Arpia voidaan hoitaa myös fysio- ja toimintaterapialla, paikallishoitovoiteilla, kryoterapialla, laserilla, mikroneulauksella tai kirurgisilla toimenpiteillä.

Mitä aiemmin arvenhoito aloitetaan, sitä paremmat tulokset minimoida arpia.

Arvenhoidon hyödyt:

  • Suojaa herkkää arpikudosta

  • Kutina vähenee merkittävästi

  • Kivunlievitys

  • Arven ulkonäön paraneminen ja haalistuminen

  • Psykologisesti hyödyllinen vaikutus


Kun haavat ovat parantuneet ja ompeleet poistettu, on alueella hyvä käyttää arvenhoitosilikonia.

Silikonin suotuisia vaikutuksia arven kehitykseen on tutkittu laajasti ja sen vaikutukset ovat olleet pitkään tiedossa. Silikonihoito vaikuttaa arpikudokseen, vähentäen arven paksuutta ja punoitusta sekä pehmentäen sitä. Silikonit luovat iholle tasapainoisen kostean ympäristön, eivätkä sen vuoksi kuivata sitä. Silikoni eristää ja tasaa lämpöä, minimoi vetoa ja hiertymiä sekä alentaa hapen osapainetta ihossa.

Amoenan CuraScar-arvenhoitosilikonit ovat korkealaatuisia ja pehmeitä, joka tekee siitä erityisen hyvän aroilla alueilla iholla, kuten rintojen alla. Tuote muotoutuu myös hyvin hankaliinkin paikkoihin. Katso lisää: Curascar-arvenhoitosilikonit

Arvenhoitoon suunnitelluilla, lääkinnällisillä CuraScar-painetekstiileillä saadaan tasainen paine arpialueelle, estäen liiallista sidekudoksen muodostumista ja auttaen kompressiolla turvotuksen hallinnassa. arvenhoidossa saadaan paras tulos yhdistämällä silikonit ja painehoitotekstiilit.

Leikkauksesta toipumisen ja kompressiohoidon jälkeen, CuraSupport Comfort-liivit ovat miellyttävän pehmeitä ja kevyitä aralle iholle. Comfort-mallistossa on valinnanvaraa omaan makuun sopivaksi, joka on tärkeää myös oman mielen ja motivaation näkökulmasta.

rintaleikatulle-kollaasit.jpg


Tutustu myös seuraaviin osioihin:
YleistäTurvotus ja lymfaedeema │ RintaliivitRintaproteesit