Jalkineiden vaikutuksia jalkaterään

 

9.vasaravarpaat_norm.jpg

Liian pieni jalkine

Jalkineet muuttavat lapsen luonnollista liikkumisen mallia, vaikeuttavat alustasta saatavia tuntoaistimuksia ja muovaavat luisia rakenteita. Jopa 50 prosenttia 8 – 9 -vuotiaista lapsista on menettänyt jalkojen luonnollisen toimintakyvyn. Tämä johtaa siihen, että hyvin varhaisessa aikuisiässä näkyy vaivaisenluu- ja vasaravarvasmuutoksia sekä kynsien virheellistä kasvua.

Hyvinkin suunniteltu jalkine voi huonosti istuvana olla epämukava ja aiheuttaa käyttäjälleen jalkasairauksia ja virheasentoja. Erilaiset jalan rakennetta muotoilevat tuet ja liian napakka istuvuus on kuin korsetti, joka rajoittaa normaalia kehitystä ja passivoi lihaksia. Liian tiukka jalkine häiritsee heikentää verenkiertoa ja voi johtaa epämuodostumiin.

Useimmilla lapsilla kehittyy terveet jalat niin kauan kuin heidän jalkojaan ei pakoteta huonosti istuviin ja joustamattomiin jalkineisiin. Mikäli lapsella tai nuorella ilmenee normaalista kehityksestä poikkeavia jalkaterän tai alaraajan asentomuutoksia, voi hänelle olla apua toiminnallisista harjoitteista, yksilöllisesti valmistetuista tai valmiista tukipohjallista tai erikoisjalkineista.

 

8.HV1,5_Rotaatio.jpg


Liian pienet jalkineet voivat aiheuttaa kovettumia ja känsiä, virheasentoja kuten vaivaisenluu,vasaravarpaat, levinnyt päkiä sekä kynsiongelmia. Liian lyhyet jalkineet saattavat myös muuttaa alaraajojen toimintoja.

Punaiset jäljet varpaiden kärjissä ovat merkki, että jalkineet ovat liian lyhyet. Jäljet varpaiden nivelten päällä osoittavat, että jalkineet ovat liian matalat. Jalan sisä- tai ulkoreunassa olevat jäljet osoittavat, että jalkineet ovat liian kapeat. Ylöspäin taipuneet tai kuluneet kynnet ovat selvä merkki, että jalkineet ovat liian lyhyet (aikuisella kynnet saattavat paksuuntua). Usein toistuva mustakynsi saattaa olla matalakärkisen ja liian lyhyen kengän aiheuttama trauma. 

Liian pienet sukat, kuten jalkineetkin, voivat aiheuttaa varpaiden virheasentoja sekä kynsien virheellistä kasvua. Sukat ovat liian pienet jos ne vetävät varpaat koukkuun ja suppuun. Jalkaterässä voi myös nähdä liian pienien sukkien aiheuttamat puristusjäljet.

Huonosti istuvana sekä huonosta materiaalista valmistettuna ne voivat aiheuttaa hiertymiä, rakkoja, varvasvälihautumia ja verenkiertohäiriöitä. Sisäänkasvanut kynsi on yleinen vaiva lapsilla ja nuorilla. Ominaisuus voi olla perinnöllinen, mutta myös ulkoinen paine kuten lyhyt, matalakärkinen jalkine, tiukka ja lyhyt sukka tai liian pienet potkuhousut voivat puristaa ja muuttaa kynnen muotoa.

  

24.liian.lyhyt.jalkine.jpg
      

34.12mitta.kenka_jalka.jpg