Potilasasiakirjojen käsittely

 

Asiakastietojen turvallisuus ja saatavuus ovat toiminnassamme keskeisiä periaatteita. Käsittelemme potilasasiakirjoja luottamuksellisesti ja lain edellyttämällä tavalla, jolla voimme varmistaa potilastietojen tietosuojan ja salassapidon toteutumisen.

Vastaanotolla asioidessa tulee esittää kuvallinen henkilötodistus henkilöllisyyden varmentamiseksi. Henkilöllisyyden varmistaminen on olennainen osa hoidon laatua ja potilaan oikeusturvaa, ja perustuu vahvasti potilasturvallisuuden, tietosuojan ja asiakastietojen oikeellisuuden varmistamiseen

Kaikki potilastiedot ovat luottamuksellisia, ja niitä käsitellään vain työtehtävien edellyttämässä laajuudessa. Tietoja käsittelevät vain terveydenhuollon ammattihenkilöt, joita sitoo lain mukainen salassapitovelvollisuus.

Salassapitovelvollisuus tarkoittaa, että ammattihenkilö ei saa ilmaista potilasta koskevia tietoja sivullisille ilman potilaan suostumusta tai lain nimenomaista säännöstä. Tämä koskee sekä suullista tietoa että asiakirjamerkintöjä.

Potilasasiakirjojen laatimista, tallentamista ja käsittelyä ohjaa pääasiallisesti Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä siihen liittyvät säädökset, kuten Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä (559/1994) ja Laki potilaan asemasta ja oikeuksista (785/1992). Lisäksi potilaan henkilötietojen käsittelyssä noudatetaan EU:n tietosuoja-asetusta (GDPR).

Velvollisuus laatia potilasasiakirjat

Terveydenhuollon ammattihenkilöillä on lain (Laki potilaan asemasta ja oikeuksista, 785/1992) mukaan velvollisuus laatia potilasasiakirjat. Lain 12 § edellyttää, että kaikki potilaan hoidon järjestämisen, suunnittelun, toteuttamisen ja seurannan turvaamiseksi tarpeelliset tiedot merkitään potilasasiakirjoihin. Lisäksi sosiaali- ja terveysministeriön asetus potilasasiakirjoista (298/2009) määrittelee tarkasti, mitä tietoja potilaskertomukseen ja muihin potilasasiakirjoihin on vähintään kirjattava.

Potilastietojen säilytys ja säilytysajat

Potilastietoja säilytetään sähköisessä potilastietojärjestelmässä, josta tiedot tallentuvat potilastietovarantoon, joka on osa Kanta-palveluja. Tämä tarkoittaa, että potilastiedot ovat turvallisesti tallessa ja niitä voi tarkastella milloin tahansa Omakanta-palvelun kautta (www.omakanta.fi).

Potilasasiakirjoja voidaan luovuttaa vain lain sallimissa tilanteissa, ja pääsääntöisesti potilaan suostumuksella. Poikkeuksena ovat tilanteet, joissa Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) velvoittaa tai sallii tietojen luovuttamisen ilman suostumusta esimerkiksi lainvalvontaviranomaisille, sosiaaliviranomaisille tai muille viranomaisille lakisääteisten tehtävien hoitamiseksi. Katso lisää: Kanta-palvelut 

Potilasasiakirjat säilytetään lain määräämien aikojen mukaisesti. Tiedot hävitetään tietoturvallisesti, kun niiden säilyttämisvelvollisuus päättyy.

Henkilön oikeus itseään koskeviin potilastietoihin

Potilaalla on oikeus nähdä omat potilastietonsa OmaKanta-palvelussa, pyytää tietojen oikaisua havaitessaan virheitä, saada tieto omien tietojensa luovutuksista ja tarvittaessa rajoittaa tietojensa luovuttamista.

Potilaalla on oikeus myös tarkastaa itseään koskevat tiedot potilasasiakirjoista. Pyyntö tehdään Asiakas- ja potilastietojen pyyntö -lomakkeella toimipisteessämme. Lomakkeelle täytettävien tietojen avulla varmistumme luovutuksen laillisuudesta ja voimme varmistaa, että luovutamme vain tarkoituksen kannalta tarpeelliset tiedot. Tarkastusoikeuden käyttäjän on todistettava henkilöllisyytensä lomakkeen jättämisen yhteydessä. Tietojen luovuttamisesta peritään korvaus, jos edellisestä tarkastusoikeuden käytöstä on kulunut alle vuosi. Potilastiedot luovutetaan paperimuodossa. Potilastietoja ei vastaanoteta tai lähetetä sähköpostitse, koska sähköpostin yleinen tietoturva ei ole riittävä potilasasiakirjojen luovuttamiseen.

Yhteystiedot lisätietoja varten

Lisätietoja potilastietojen käsittelystä tai rekisteröidyn oikeuksista saa ottamalla meihin yhteyttä: tietosuojavastaava@respecta.fi

 

2.7.2025