Yläraajaproteesit
Yläraajaproteesit jaotellaan toimintansa mukaan kolmeen pääryhmään:
- kosmeettiset proteesit
- mekaaniset proteesit
- myoelektriset proteesit
Kosmeettiset proteesit pyritään valmistamaan mahdollisimman paljon menetetyn yläraajan tai sen osan kaltaiseksi. Tässä proteesityypissä ei pyritä optimaaliseen toimintakyvyn palauttamiseen.
Mekaaniset proteesit valmistetaan palauttamaan menetettyä toimintakykyä, jolloin toimintakyvyn palauttaminen asetetaan ulkonäön edelle. Myös mekaaniset proteesit ovat usein ulkonäöltään käden näköisiä ja niihin voidaan vaihtaa käyttötarpeen mukaan erilaisia koukkuja ja työkaluja. Tarttumisote saadaan aikaan hartiavaljaiden avulla.
Myoelektriset proteesit ovat nykyaikaisia toiminnallisia proteeseja, joissa käyttövoima saadaan ladattavasta paristosta. Proteesia ohjataan amputaatiotyngän lihaksilla tai mikrokytkimillä. Nykyisillä sähkömoottoreilla ja niitä ohjaavilla mikropiireillä on mahdollista saada aikaan esim. ranteen rotaatiot tai sähköisesti lukittava kyynärnivel. Myoelektriseen proteesiin on valittavana useita nyrkkejä asiakkaan käyttötarkoituksen mukaan.
Uuden sukupolven proteesiratkaisut
Edistyksellisiä myoelektrisia proteeseja on saatavilla useita erilaisia. Myoelektrinen yläraajaproteesi mahdollistaa yläraajan aktiiviset, hallitut tarttumaotteet proteesin sähkötoimisen nyrkin ansiosta. Proteeseja ohjataan käsityönä valmistetun holkin sisälle asennettujen elektrodien avulla, supistaen lihaksia elektrodia vasten.
Lapsilla myo-proteesiin siirrytään pääsääntöisesti n. 2,5-3 vuoden iässä. Myo-proteesi eroaa painoltaan selkeästi kosmeettisesta proteesista ja painopiste keskittyy proteesin kärkipäähän. Proteesin holkki valmistettaan tiukaksi, jotta elektrodit pysyvät ihoa vasten oikeilla paikoillaan. Ahdas holkki voi tuntua alkuun hankalalta, ja se vaatii pitkäjänteisyyttä ja päättäväisyyttä. Proteesin käyttöön totutellaankin pikkuhiljaa. Lapsilla käyttöaikaa pidennetään nousujohteisesti ja määrätietoisesti leikin avulla. Pienetkin lapset omaksuvat myoelektrisen proteesin hallinnan ällistyttävän helposti ja proteesin hyödyt tulevat nopeasti käytössä esiin. Silloin lapsi on sen ikäinen, että hänelle voidaan jo selittää tapahtumien kulkua ja proteesin toimintaa.
Lapsilla usein ensimmäinen myoelektrinen proteesi on Electrohand 2000, joka soveltuu jo 2-3-vuotiaalle sen pienen koonsa vuoksi. Tämän mallista myo-proteesia kutsutaan tripodiksi, jossa proteesin peukaloa vastaan liikkuvat kaksi sormea, jotka muodostavat yhdessä peukalon kanssa pinsettiotteen. Muut sormet ovat passiivisia, mutta joustavia. Kooltaan seuraavat mallit ovat esim. Digital Twin ja Variplus Speed. Variplus Speedillä on riittävän harjoittelun myötä mahdollista hallita myös pinsettiotteen aukeamis- ja sulkeutumisnopeutta.
Lapselle on tärkeää pystyä samaan kuin ikätoverit ja kokea yhteenkuuluvuutta heidän kanssaan. Tästä johtuen proteesi olisikin hyvä pukea näihin tilanteisiin. Mitä enemmän lasta ohjataan kaksikätiseen tekemiseen, sitä paremmin lapsi oppii proteesiin ja käyttää sitä.
Teini-iässä voidaan ottaa käyttöön jo monitoimisempi myo-proteesi Bebionic. Siitä on hyötyä, jos nuori on motivoitunut käytön harjoitteluun ja mikäli lihasimpulssit sen mahdollistavat. Bebionicissa kaikki viisi sormea ovat liikkuvia; neljä moottoroitua sormea ja passiivisesti haluttuun asentoon liikuteltava peukalo. Tämä mahdollistaa moninaisempia otteita pelkän pinsettiotteen lisäksi ja sitä kautta erilaista ja usein itsenäisempää toimintaa.
Aikuisten yläraajojen myo-proteeseja ovat Bebionicin lisäksi mm. Michelangelo ja Speedhand.
Speedhand - modernein uuden sukupolven myo-proteesi
Uusimmassa Speedhand-proteesissa yhdistyy luotettavuus, nykyaikainen ohjaus ja liitettävyys. Speedhand yhdistetään modulaarisiin ranteisiin, myosmart-ohjaukseen ja -mansettiin sekä connectgrip-sovellukseen. Käyttäjä voi hallita tarkasti sitä, miten myoelektrinen käsi liikkuu, tarttuu ja reagoi lihassignaaleihin. Proteesinkäyttäjä voi itse räätälöidä ohjausta yksilöllisten tarpeiden ja mieltymysten mukaan connectgrip-sovelluksessa. Tutustu lisää

Urheilun ja harrastusten proteesit
Leikkiminen, harrastukset ja urheilu ovat arkipäivää. Näihin tarkoituksiin voidaan Respectalla rakentaa yksilöllisesti käsityönä esim. erilaisia harrastevälineistä tarttumisen mahdollistavia proteeseja. Valmistusmateriaalina voi olla silikoni tai muut jämäkämmät materiaalit.
Asiantuntijamme opastavat:
-
Yläraaja-amputoidun terapia ja kuntoutus (verkko-opas) | lataa pdf
Valmistautuminen protetisointiin: amputaation jälkeinen terapia, leikkauksen jälkeisen turvotuksen hoito, lihaskuntoharjoittelu, ihon- ja arvenhoito, proteesin käyttö ja harjoittelu sekä täydentävät terapiamuodot.
På svenska: Behandling och rehabilitering för personer som är armamputerade (pdf) -
Myoelektrinen yläraajaproteesi - tietoa ja harjoitteluohjeita (verkko-opas) | lataa pdf
Lisämateriaalit ammattilaiselle:
Yläraajaprotetiikan kuvasto - Ottobock: Prosthetics Upper Limb Catalogue