Kasvu- ja käyntivaran määrittäminen

 

17.kapea.kenka_o_v.jpg

Jalkaterän koko vaihtelee päivän mittaan, niin lapsella kuin aikuisellakin, ollen iltapäivällä suurimmillaan.

 

Jalkineen oikea koko

Jalkaterän pituus + 12 mm:n käyntivara* + 3–5 mm kasvuvara. Yhteensä: Jalkaterän pituus + 15–17 mm.

*Käynti- eli liikkumavara: jalkaterä pitenee ja levenee liikkuessa. Jalkaterä sekä varpaat tarvitsevat tilaa toimiakseen niille tarkoitetulla tavalla.

Käytössä olevan jalkineen sopiva mitta on jalkaterän pituus + 12 mm. Tämä ei sisällä kasvuvaraa.

Huomioi oikeaa kokoa valitessa jalkineessa käytettävä sukka ja mahdollinen lisäpohjallinen. Käytettäessä villasukkaa lisää 15–17 mm kasvuja käyntivaraan ylimääräinen 5 mm, eli yhteensä 20 – 22 mm. Suurempi koko on suotavaa valita myös silloin, jos on tarkoituksena käyttää paksumpia pohjallisia, esimerkiksi kylmää eristäviä huopapohjallisia. Jalkine pitää
sovittaa pohjallisen kanssa.

Pohjan ollessa paksu ja taipumaton, riittävällä käynti ja kasvuvaralla oleva jalkine on kömpelö. Tämän vuoksi jalkineen tulisikin olla pohjaltaan taipuisa. Liian iso jalkine hölskyy jalassa ja jalkaterä joutuu tekemään ylimääräistä työtä pitääkseen jalkineen jalassa, kuten varpaiden koukistumista. 

Älä valitse jalkinetta pelkän kokonumeron perusteella, koska kokonumero on usein viitteellinen. Eri valmistajien kesken jalkineiden koot vaihtelevat ja jopa saman valmistajan eri jalkinemalleissa voi olla kokoeroja, varsinkin jalkineiden laajuuksissa, vaikka kokonumerot olisivat samat.

 

10.pisin.varvas.jpg