Ortoosit ja tuet


Ortooseja käytetään tukemaan, oikaisemaan, suojaamaan, estämään ja korjaamaan kehon tai sen osan virheasentoa ja epämuodostumia sekä parantamaan kehon tai sen osan toimintaa. Suunnittelemme ja valmistamme yksilöllisiä korsetteja, tukiliivejä, kaulatukia ja kypäriä sekä ylä- ja alaraajaortooseja. Lisäksi tuotevalikoimastamme löytyy paljon valmistukia, mm. selän tukiliivejä sekä polvitukia, nilkkatukia ja rannetukia. Valikoimaamme voit tutustua tarkemmin Respecta-kuvastossa.

Tyypillinen tarve ortoosille voi olla esimerkiksi polven nivelrikko. Nivelrikko-ortooseja voi saada testijaksolle klinikoillamme. Testijaksosta veloitetaan asiantuntijan tekemä arvio- ja lausunto sekä hygieniasukan hinta. Testijakso alkaa Respectan asiantuntijan arviolla ja haastattelulla, jossa kartoitetaan kuntoutujan tarpeet ja sovitetaan ortoosi. Testijakson aloitus ja tuotteen valinta pohjautuu aina Respectan asiantuntijan arvioon ja haastatteluun, ottaen huomioon asiakkaan yksilölliset tarpeet. Asiakas saa ensimmäisellä käynnillä mukaansa tuen (varastotilanteesta riippuen) sekä alussukan, joka helpottaa hygieniasta huolehtimista. Testijaksolle voi varata ajan joko suoraan lähimmältä toimipisteemme tai soittamalla ajanvaraukseen p. 0207 649 749. Ajanvaraukseen soittamalla lähimmältä klinikaltamme otetaan teihin yhteyttä.

Katso myös: Ratkaisut > Polven nivelrikko


Yksilöllisesti valmistetut ortoosit

Tukiratkaisut suunnitellaan, mitoitetaan ja sovitetaan yksilöllisesti asiakkaan hoito- ja kuntoutustavoitteiden mukaisesti. Valinta tehdään yhteistyössä asiakkaan, lähettävän tahon ja Respectan ammattilaisen kanssa. Yksilöllisesti valmistettavien tuotteiden hinta määräytyy suunnitteluun ja valmistukseen käytetyn ajan sekä käytettyjen komponenttien ja materiaalien mukaan.

Jos valmisortooseista ei löydy toimivaa ratkaisua, yksilöllinen ortoosi tulee kyseeseen kun asiakkaalla on poikkeavat mittasuhteet tai poikkeava rakenne tai linjaus kehossa. Suunnittelemme ja valmistamme yksilöllisiä korsetteja, tukiliivejä, kaulatukia ja kypäriä sekä ylä- ja alaraajaortooseja. Yksilölliset ortoosiratkaisut suunnitellaan, mitoitetaan ja sovitetaan yksilöllisesti asiakkaan hoito- ja kuntoutustavoitteiden mukaisesti. Valinta tehdään yhteistyössä asiakkaan, lähettävän tahon ja Respectan asiantuntijan kanssa.

Yksilöllisen ortoosiratkaisun tavoitteena on säilyttää ja palauttaa liikettä turvallisella liikelaajuudella, jäljellä olevaa toiminnallisuutta ja toimintakykyä sekä mahdollisimman normaali ja symmetrinen kävelysykli. Yksilöllistä ortoosia varten varataan aika klinikallemme numerosta 0207 649 749*. 

 

Alaraajan ortoosit eli polvituki, nilkkatuki ja lonkkaortoosi

Liikunta ja urheiluvammat ovat yleinen syy alaraajan tukien eli polvituen, nilkkatuen tai lonkkaortoosin käyttöönotolle. Tarve voi myös olla synnynnäinen, kuten CP-vaurio, sairauden aiheuttama, kuten halvaus, polio tai reuma, tai tapaturman aiheuttama, kuten murtuma, aivovaurio tai lihasvamma. Tyypillinen polviongelma on nivelrikko eli polven kuluma, jolloin esimerkiksi portaiden laskeutuminen ja kävely erilaisilla alustoilla voi tuntua polven kuluman takia vaikealta. Katso lisää tietoa polven nivelrikosta: Ratkaisut > Polven nivelrikko.

Polvituet tukevat polvea, lievittäen kipua, vähentää nivelten kuormitusta ja edistää nivelen toimintaa. Oireina voivat olla esimerkiksi polven etupuolen kipu, jonka syynä voi olla polvilumpion ruston pehmentyminen, Sclatterin tauti, polven nivelrikko, jännetulehdus tai -vaiva reisilihaksessa tai polvilumpiossa. Tukea voidaan tarvita myös leikkauksen tai trauman jälkeen, nivelen kroonisessa pehmytkudostulehduksessa, nivelfuusioissa, turvotuksessa tai kun polvessa on kuormituksesta johtuvaa kipua. Polvituella voidaan lievittää myös polven kroonista epävakautta, lieviä nivelsidevammoja tai nivelkierukan vaurioita.

Nilkkatuen tyypillisiä käyttöaiheita ovat nyrjähdykset ja nivelsidevammat, leikkauksen tai trauman jälkeiset ärsytystilat, kuormituksesta johtuva kipu jalkaterässä ja nilkassa, akillesjänteen kipu ja repeämien jälkihoito, nivelen krooninen pehmytkudostulehdus, krooninen instabiliteetti, toistuva nivelfuusiot ja turvotus nilkan alueella.

Kävelyhäiriö, jota kutsutaan riippunilkaksi (foot drop), on tyypillinen keskushermoston sairauden tai vamman aiheuttama oire. Peroneustuki on riippunilkkatuki, joka helpottaa kävelyä estäen kompastumista, jalan läpsähtämistä ja varpaiden töksähtämistä. Peroneustuki normalisoi hemiplegiapotilaan kävelyä ja estää riippunilkkaa nostamalla jalkaterää eri askelvaiheissa.

Pitkää ortoosia eli KAFOa (knee-ankle-foot orthosis) voidaan käyttää esimerkiksi lihasheikkouden, spastisuuden ja jäykistymien hoitoon. Sillä voidaan tukea itsenäistä liikkumista rajoittamalla, lukitsemalla tai avustamalla jalan nivelten liikettä. Ortoosin nivelet valitaan toimintakyky ja yksilöllinen tarve huomioiden.

Toiminnallista sähköstimulaatiota (functional electrical stimulation, FES) voidaan käyttää lihasten toimintakyvyn palauttamisessa ja kuntoutuksessa erilaisten halvaustilojen jälkeen sekä spastisuuden hoidossa. Raajaan kiinnitettävän, ja kotikäyttöön tarkoitetun toiminnallisen hermo-lihasstimulaattorin tai hybridiortoosin avulla jalan hermoratoihin ohjataan usein toistuvia matalaenergisiä sähköimpulsseja. Käyttämällä toiminnallista sähköstimulaatiota kuntoutuksen aikaisessa vaiheessa heikkoja ja toimimattomia lihaksia aktivoidaan toistuvasti, mikä johtaa oikea-aikaisiin lihassupistuksiin ja sitä kautta luonnolliseen liikkeeseen. Lue lisää osiostamme Neurologiset vammat ja sairaudet.

 

_MMP0147-col_2864584-mafo-web.jpg

Uuden sukupolven 3D-nilkkaortoosit

Digitaalisen mitanoton ansiosta voidaan saavuttaa entistä nopeammat, siistimmät ja tarkemmat mitat verrattuna aiempaan kipsimittausmenetelmään sekä miellyttävämpi, parempi asiakaskokemusSkannaus ei ole myöskään sidottu tiettyyn paikkaan. 3D-tulostettu tuote on laadukas, siisti ja kevyt. 

Uuden sukupolven tulostettuja nilkkaortooseja ovat mm. MAFO (Motion Ankle Foot Orthosis) ja PFO (Plantar Foot Orthosis). MAFOn rajoittaa ylemmän nilkkanivelen liikettä, kun käyttäjällä on tarve vahvalle alemman nilkkanivelen tuennalle. Ratkaisu sopii mm. vaikeaan pronaatio- ja supinaatiovirheasentoon, yliliikkuvuuteen, hypotonisuuteen ja kun tukijalkineen ja 
-
pohjallisen tuenta ei riitä.  

PFO on rakenteeltaan matalampi kuin MAFO ja sopii lievään tai kohtalaiseen pronaatio- tai supinaatiovirheasentoon. Ratkaisu sopii mm. Kampurajalkaongelmaan ja kun tukijalkineen ja -pohjallisen tuenta ei riitä sekä post-operatiivisesti jalkaterän korjausleikkauksen jälkeen. 

MAFO ja PFO ovat helppo pukea itsenäisesti ja avustetusti ja tuen kiinnitysrengas optimoi säädöt, jolloin tuenta ei ole riippuvainen pukijasta tai tarrojen kireydestä. Ortoosin muotoilu, tuenta ja materiaalivahvuus mahdollistavat käytön normaaleissa jalkineissa. Materiaali on hengittävä ja joustava, mutta tukeva rakenne lisää käyttömukavuutta.

Lue lisää artikkelistamme: Kipsi vaihtuu skanneriin 

 

Vartalo-ortoosit

Vartalon tukituotteitta ovat mm. vatsan seudun tuet, tyrävyöt, lannerangan ja ristiselän ortoosit, ryhtituet, hyperekstensio-ortoosit, skolioosikorsetit sekä yksilöllisesti valmistettavat tukiliivit ja vyöt. Vartalo-ortoosien vaikutusmekanismina voi olla jonkin liikkeen estäminen esim. trauman tai leikkauksen jälkeen tai vartalon tukeminen kivuttomaan ja esimerkiksi hengitystä parantavaan asentoon.


Yläraajaortoosit eli rannetuki, sormiortoosi, leposide ja kyynärnivelen tuet

Valikoimaamme kuuluu mm. sormiortoosit, rannetuet, lepo-ortoosit, kyynärnivelen tuet (mm. epikondyliittituet), olkaortoosit sekä kantositeet. Yläraajavaivat saattavat aiheutua rasitustilasta, joka johtuu pitkäkestoisesta ja yksipuolisesta kuormituksesta. Erilaisista vammoista ja sairauksista johtuen, yläraaja saattaa tarvita vamman tai leikkauksen jälkeistä tuentaa tai toiminnallisesti parempaan asentoon ohjaavia tukia.


Kaularankaortoosi eli niskatuki

Kaularankaortoosit eli niskatuet vähentävät kuormitusta kaularangan kiputiloissa. Valikoimaamme kuuluu sekä suorat että anatomisesti muotoillut mallit eri kiinnitystavoilla ja materiaaleilla. Respectan tuotevalikoima sisältää sekä yksilöllisesti valmistettavia että valmiita kypäriä. Lisäksi teemme muutostöitä asiakkaan omiin kypäriin. 


Ortoosimateriaalit ja -tarvikkeet

Valikoimaamme kuuluu matalalämpömuovit, pehmusteet, nauhat ja muut tarvikkeet, valmisaihiot, lämminvesialtaat ja kuumailmapuhaltimet ortoosimateriaalien muokkaamiseen sekä valikoiman erilaisia saksia ja leikkureita. 

 

Tarvitsenko ortoosin?

Ammattilainen pystyy arvioimaan ortoosin hyödyn ja sopivimman ratkaisun vastaanotolla tehtävän tutkimusten ja tarvearvioinnin perusteella. Mikäli koet tarvitsevasi lievitystä oireisiisi, ole yhteydessä lähimpään hoitavaan tahoosi terveydenhuollossa. Sopiva tuki valitaan yhdessä asiakkaan, oman hoitajan, lääkärin tai fysioterapeutin sekä Respectan apuvälinealan ammattilaisen (apuvälineteknikon, fysioterapeutin, jalkaterapeutin tai toimintaterapeutin) kanssa. Vastaanotollemme voi tulla myös itsemaksavana asiakkaana ilman hoitavan tahon lähetettä.

Varaa aika asiantuntijallemme puhelimitse 0207 649 749*.
 

Valmistettavien yksilöllisten ortoosien ja tukien lisäksi Respecta-myymälöistämme klinikoiden yhteydestä löytyy valikoima erilaisia tehdasvalmisteisia tukia tyypillisiin ongelmiin. Myymälässämme voit käydä sovittamassa valmistuotetta ilman ajanvarausta. Myymälän asiantuntijamme auttavat sinua sopivan ratkaisun valinnassa. Voit tutustua valmisvalikoimaamme verkkokuvastostamme.

Katso tästä lähin myymälämme

 

 

Katso lisää: