Kipsi vaihtuu skanneriin

15. elokuu 2019 - admin

Respecta siirtyy mitanotossa perinteisistä kipsimalleista skannaamiseen. Jopa kokeneet ammattilaiset ovat innoissaan. Mitanottotilanteessa ei enää odotella kipsin kuivumista. Skannaus nopeuttaa mittauksia ja vauhdittaa näin myös tuotteiden valmistamista.

Respecta on siirtynyt pohjallisten, jalkineiden ja ortoosien mitanotossa skannaamiseen. 

– Tämä on nopeaa ja tehokasta, fysioterapeutti  Kari Huotari Oulun Respectasta kertoo. 

Ehkä paras esimerkki skannauksen eduista on vastikään Huotarilla ollut pieni asiakas, alle kaksivuotias lapsi. Lapsi pystyi nousemaan ylös ja seisomaan tukea vasten, mutta nilkat olivat hankalassa virheasennossa. Lapselle tehtiin 3D-printatut eli tulostetut nilkkaortoosit (Motion Ankle Foot Orthosis).

– Kun mitat otettiin skannaamalla oli kiva nähdä, miten lapsi viihtyi tilanteessa. Hän istui äidin sylissä hyvin rauhallisena, kun otettiin skannausmitat molemmista raajoista. Hän sai katsoa näytöltä, kun skannaus piirtyi ruudulle. Se meni kerrasta purkkiin, Huotari kertoo.

Sovitustilanteessa todettiin, että tuotteet istuvat ja toimivat todella hyvin. Lisäksi saatiin videota ja valokuvaa, jota myös fysioterapeutti voi hyödyntää.

– Siinä ei tarvinnut ruveta kipsirullia pyörittelemään tai yrittää saada jalkaa hyvään asentoon.

 

Skannaus säästää aikaa ja on mukavampaa 

Skannaus on nopeaa. Mitanotto on myös asiakkaalle mukavampaa, olipa tämä lapsi tai aikuinen. Aiemmin mittaus on alkanut ihon suojaamisella, sitten kostutettu kipsinauha on kiedottu raajan ympärille. Ensin on odotettu kipsin kuivumista, myöhemmässä vaiheessa muottiin valetun kipsin jähmettymistä. Tämän jälkeen on odoteltu mittausten perusteella tehtyä ortoosia tai muuta tuotetta. Mikäli mitanotossa ei ole saatu optimaalista asentoa,  muutosten teko kipsiin on ollut ollut erittäin työlästä ja välillä mahdotonta. 

– Nyt siirrytään skannaushuoneeseen ja mitat otetaan 3D-skannerilla täysin koskematta asiakkaaseen. Tieto siirtyy sähköisesti tehtaalle ja näin valmis tuote voidaan valmistaa ilman aikaa vieviä välivaiheita, Huotari kuvailee. 

Kun mittaukset tehdään digitaalisesti, muutoksen mahdollisuudet ovat muokkausvaiheessa lähes rajattomat. Silti alkuperäiset mitat ja asennot ovat tallella, kokonaiskuva lähtötilanteesta säilyy.

 

Ripeää toimintaa ja täsmällisiä tuloksia

Skannaaminen voidaan tehdä niin, että asiakas istuu tai on makuuasennossa, mikä vain on asiakkaalle helpointa. Skannaamalla mittaukset voidaan suorittaa myös osissa.  Tämä on todella iso etu.

– Jos ajatellaan pitkää tukisidosta jalkapohjasta reiden yläosaan, niin kipsillä tämä pitäisi saada tehtyä kerralla. Täytyisi kietaista koko raja kipsiin ja odotella, että se jähmettyy.

Huotarin on saanut parhaan palautteen asiakkaalta, joka on vuosia käyttänyt pitkää tukisidosta. Nyt mitat voitiin ottaa skannaamalla.

– Hän sanoi, että “nytkö sää otit sen, eikä tarvii ruveta sotkemaan”.

– On mukavaa, että skannaustulosta voi näyttää asiakkaalle ja kertoa, että tästä lähdetään työstämään. Asiakkaallekin tämä antaa paljon enemmän. Hän pääsee osalliseksi siitä, mitä mittoja otetaan ja mitä ollaan tekemässä.

Erityinen etu skannaamisesta on palovammoissa tai kasvojen alueelta otettavissa muoteissa. Mittaukset voidaan tehdä koskettamatta ja ilman infektioriskejä. Kasvonmuodot voidaan mitata millimetrin tarkkuudella. Mittauksia voidaan tehdä myös asiakkaan kotona, sairaalassa tai kuntoutuslaitoksella.

–  Ei tarvitse mennä osastolle kipsien kanssa sotkemaan, vaan salkun ja läppärin kanssa.

Huotari muistuttaa, että tämä mittaustapa säästää myös ison kasan kipsijätettä.

– Ehkä ainoa menetys on se, että työntekijä saattaa menettää hetkellisesti sitä oman käden jäljen näkemistä. Lopputuotteen kannalta työ ei muutu. Teet samat muutokset, mutta näytöllä.

 

Yksilölliset ratkaisut entistä useammalle

Skannaus on madaltanut kynnystä tehdä yksilöllistä ortotiiikkaa. Tekeminen on sujuvampaa, joten useammalle asiakkaalle pystytään tekemään yksilöllisiä ratkaisuja.

Skannaaminen on aloitettu jalkineista, minkä jälkeen on alettu tehdä alaraajaortooseja, kuten peroneustukia. Seuraava steppi on se, että skannauksia ruvetaan laajemmin käyttämään sääri- ja reisiproteeseissa. Myös vartalo-ortooiseissa sekä tukikorseteissa skannaamista käytetään yhä enemmän.

Skannaustulokset tallennetaan. Niiden toistettavuus ja vertailtavuus on helpompaa ja tarkempaa.

– Voidaan verrata vanhaan, eikä tarvita varastohallia kipsimuoteille. Aiemmin tilattu tuote voidaan uusia tarkkaan samanlaisena.

 

Jatkossa hyödytään 3D-tulostuksesta

Respectan tavoitteena on lopettaa kipsin käyttö vuoteen 2022 mennessä. Taustalla on asiakaskokemuksen parantaminen, samalla päästään nopeampaan, tarkempaan ja ekologisempaan palveluun. Asiakkaan kannalta läpimenoaika mitanotosta valmiiseen tuotteeseen lyhenee.

– On itsestäkin hämmentävää, miten hyvin on Respectalla lähtenyt tämä skannaaminen yleistymään. En ole hetkeen nähnyt muuta tekniikkaa, joka olisi näin lähtenyt lentoon.

Huotari odottaa vielä 3D-tulostuksen materiaalien ja tulostimien kehittymistä sekä yleistymistä. Olisi tulevaisuuden tavoite, että mitanottokäynnillä saisi valmiin tuotteen.

– Tavoite ei ole mahdoton, eikä kaukainenkaan. Odotan sitä innolla. 

 

kollaasi_header.jpg

skannauskuvia_1000x600px.jpg