Leo-Pekka Tähti valmiina kauteen ja Tokion paralympialaisiin ”Tavoitteena viides perättäinen satasen paralympiavoitto"

21. toukokuu 2021 - admin

Ratakelaaja Leo-Pekka Tähti pääsee vuoden odottelun jälkeen vihdoin tavoittelemaan viidettä perättäistä paralympiavoittoaan Tokion paralympialaisista. Elo-syyskuun vaihteessa järjestettävät paralympialaiset ovat porilaisen kauden kohokohta, vaikka kesäkuun ensimmäisellä viikolla kilpaillaan myös EM-mitaleista. Respecta ja Leo-Pekka Tähti ovat tehneet jo pari vuotta sponsoriyhteistyötä Wolturnus-kelaustuolin tiimoilta, joka sai aikanaan lentävän lähdön kisoissa lokakuussa 2019.

Koronapandemia siirsi paralympialaiset muiden kilpailujen ohella vuodella eteenpäin. Tähti sai vuoden lisäaikaa harjoitteluun ja viime kaudella aikaa myös välinepuolen testaamiseen. Harjoituskausi on sujunut lähes suunnitelmien mukaan, mutta maaliskuussa koronavirus osui myös porilaisurheilijan kohdalle.

– Harjoituskausi on sujunut vahvasti lukuun ottamatta maaliskuuta, jolloin sairastuin koronaan. Toipuminen vei arviolta 4–5 viikkoa. Muilta osin olen erittäin tyytyväinen harjoitteluun, harjoittelun laatuun ja harjoitustuloksiin. Kunto on nousussa juuri oikealla hetkellä.

– Isoja muutoksia viime vuoteen ei ole tehty. Harjoittelu on ollut jopa laadukkaampaa, sillä valmentajani Juha Flinck on ollut koko harjoituskauden mukana päivittäisvalmennuksessa. Yhteistyömme on toiminut jälleen hyvin ja harjoittelu on ollut hyvällä tasolla.

Koronapandemia valtasi koko maailman reilu vuosi sitten, joten koronatestit ja erilaiset rajoitukset ovat tulleet tutuiksi myös Tähdelle, mutta henkisellä puolella koronapandemialla ei ole ollut vaikutuksia urheilijan elämään.

– Korona ei ole vaikuttanut henkisesti millään tavalla. Toki oman sairastumiseni aikaan oli pieni huoli siitä, kuinka nopeasti pääsen takaisin kuntoon. Siihen meni arviolta 4–5 viikkoa, mutta sen jälkeen kunto on ollut jopa lupaavampi kuin ennen sairastumistani. Ajatuksissani on koko ajan ollut vahvasti, että Tokion paralympialaiset tullaan järjestämään ja siihen olen valmistautunut täysillä.

 

Kahdet arvokilpailut ja kovat tavoitteet

Tokion paralympialaisten lisäksi tulevan kesän aikana kilpaillaan myös EM-mitaleista Puolan Bydgoszczissa. Kahdet arvokilpailut yhteen kesään tietää myös rutkasti kovia tavoitteita.

– On todella hienoa, että kesällä on kahdet arvokisat. EM-kisoissa tavoite on voittaa 100 metriä huippuajalla ja taistella mitalista 400 metrin matkalla. 800 metrillä minimitavoite on finaalipaikka, mutta haen myös taktisesti ja teknisesti ehjää vetoa.

– 100 metrillä on ollut hyvää tekemistä pitkin harjoituskautta. Olemme panostaneet nopeuteen tänä vuonna ehkä normaalia enemmän, joten uskon, että se näkyy kesän kisoissa ja erityisesti Tokiossa.

– Kakkosella vauhti on myös todella lupaavaa ja uskon, että olen alle 25 sekunnin kunnossa heti alkukaudesta.

– 400 metrillä pohjat ovat melko hyvät. Korona vaikutti tuohon matkaan ehkä eniten, mutta viimeaikaiset kellotukset antavat odottaa hyviä aikoja myös tällä matkalla.

 

"Olemme panostaneet nopeuteen tänä vuonna
ehkä normaalia enemmän, joten uskon, että se näkyy
kesän kisoissa ja erityisesti Tokiossa."

 

Tokion paralympialaisten osalta Tähden tavoite on selkeä.

– Viides perättäinen 100 metrin voitto ja nelosella finaalipaikka.

Konkarikelaajan palkintokaappi pullistelee mitaleja ja pokaaleja, mutta yhä edelleen motivaatio harjoitteluun on korkealla.

– Nautin harjoittelusta edelleen todella paljon. Viime vuonna kilpailin ainoastaan kotimaan kilpailuissa, joten tältä kaudelta odotan innolla myös kansainvälisiä kilpailuja.

Tähti avasi kilpailukautensa perinteiseen tapaan Sveitsissä 14.–16. toukokuuta. Avauskilpailu Sveitsin Notwilin nopealla radalla on aina ollut Tähden mieleen. Nyt Leo-Pekka kelasi T54-nopeimman ajan maailmassa kahteen vuoteen sadalla metrillä, kun hän voitti kilpailun ajallaan 13,85. Tähti otti myös voiton 200 metrillä ja oli 400 metrillä toinen.

Leo-Pekka Tähti on saavuttanut urallaan 28 arvokisamitalia: 5 paralympiakultaa, 1 paralympiapronssi, 4 MM-kultaa, 3 MM-hopeaa, 3 MM-pronssia, 8 EM-kultaa, 3 EM-hopeaa ja 1 EM-pronssi.

Respectan ja Leo-Pekka Tähden yhteistyö jatkuu edelleen vuoteen 2022 saakka. Wolturnus-kisakelaustuolin kehittämistä ja välinetestailua on jatkettu yhteistyössä ja Tähti on saamassa myös Ottobock-koripallotuolin harjoittelu- ja kilpailukäyttöön. 

 

Leo-Pekka Tähden kilpailukausi 2021

14.–16.5. World Para Athletics Grand Prix, Nottwil, Sveitsi (100m, 200m, 400m, 800m)
21.–22.5. Swiss Nationals, Arbon, Sveitsi (100m, 200m, 400m)
24.5. Daniela Jutzeler Memorial, Arbon, Sveitsi (100m, 200m, 400m)
1.–5.6. EM-kilpailut, Bydgoszcz, Puola (100m, 400m, 800m)
10.6. Motonet GP, Espoo
22.6. Tähtikisat, Lappeenranta
26.6. Kuortane Games, Kuortane
14.7. Motonet GP, Joensuu
17.7. Motonet GP, Lapinlahti
11.8. Tähtikisat, Helsinki
19.8. Motonet GP, Lahti
24.8.–5.9. Paralympialaiset, Tokio, Japani (100m, 400m)

web-LPT-Nina-Jakonen.jpg

 

Kuvat: Nina Jakonen