Yksinpurjehdus valtamerellä on äärimmäisen fyysinen suoritus – tuet turvaamaan toimintakykyä

22. tammikuu 2021 - admin

Valtameriyksinpurjehdus on äärimmäinen fyysinen suoritus. Töitä tehdään pitkäkestoisesti, epästabiileissa ja yllättävissäkin olosuhteissa. Ari Huusela on ammatiltaan lentokapteeni. Hän on myös suomalainen yksinpurjehtija, joka tällä hetkellä osallistuu joka neljäs vuosi järjestettävään Vendée Globe-yksinpurjehduskilpailuun. Järjestyksessään 9. kilpailu starttasi marraskuun alussa.

Yhteistyössä Ari Huusela / Kuvat: Team STARK ja Jari Salo


Vendeé Globe-kilpailun reitti kiertää maapallon ympäri, jonka lähtö- ja maalipaikka on Ranskassa Vendéen alueella sijaitseva Les Sables-d'Olonnen kunta. Reitti ohittaa kolme niemimaata järjestyksessä Hyväntoivonniemi, Cape Leeuwin ja Kap Horn. Kilpailu on kirjaimellisesti yksinpurjehdus, jossa pysähdykset ja avun vastaanottaminen on kielletty. Ari Huusela on ensimmäinen kisaan hyväksytty pohjoismaalaispurjehtija. Hänellä on takana kolmisenkymmentä vuotta kilpapurjehdusta, joista suurin osa valtameripurjehdusta yksin.

”Olen osallistunut neljään Atlantin yli yksinpurjehduskilpailuun. Kerran olen kisannut Atlantin yli kaksin. Tämä on ehdottomasti jo nyt tähänastisen purjehdusurani huippukohta. Olen unelmoinut Vendée Globesta parikymmentä vuotta ja tehnyt tiimini kanssa viimeiset kolme vuotta hartiavoimin töitä sen toteutumiseksi”, kommentoi Huusela.

 

Kehonhuolto vaatii erityishuomiota

Niin purjehtimisessa kuin lentämisessäkin istutaan. Paikallaan oloa on paljon. Purjehduksessa väliin tulee kuitenkin myös yhtäkkisiä räjähtäviä suorituksia. Ne ovat juuri niitä osa-alueita, jotka vaativat erityishuomiota. Kehonhuoltoon liittyy treenaaminen, uni, ravintoasiat, lihaskuntoharjoittelu sekä monipuolinen liikkuminen sekä ongelma-alueiden käsittely. Liikkuvuutta lisätään kehoon manuaaliterapian avulla ja erilaisilla harjoitteilla.

Kehon liikkuvuutta ja lihaskunnon jatkuva ylläpitoa Ari on huoltanut ortopedisen osteopaatin Veli-Pekka Karstelan luona jo vuosia. Se on Arille riskittömämmän ja vaivattomamman purjehtimisen perusedellytys. Ratkaisevana tekijänä Veli-Pekka pitää Arin täsmällistä ja motivoitunutta asennetta.

“Osteopatian avulla olemme päässeet paremmin puuttumaan erilaisiin pinnetiloihin ja rasitustiloihin, sekä kyenneet puuttumaan niihin seikkoihin, jotka ovat aiheuttaneet näitä tiloja.”

Vendée Globe on todella pitkä suoritus. Jaksamisella on valtava vaikutus itse suoritukseen ja riskien hallintaan. Harjoittelun näkökulmasta kilpailu vaatii kestävyyskuntoa kehittävän ohjelman. Olosuhteiden voimat ovat valtavia, purjeet painavia ja työergonomia vähintäänkin erikoista. Moniammatillisessa yhteistyössä ortopedisen osteopaatin Anssi Ulvisen kanssa tunnistettiin lajiin liittyvät moninaiset rasitukset ja sen pohjalta laadittiin harjoitusohjelma. 

 

Ortoosit eli tuet turvaamaan toimintakykyä

Huusela, Karstela ja Ulvinen kävivät läpi myös mahdolliset riskit eli vammat, mitä purjehtiessa voi tulla. Niitä ovat esimerkiksi erilaiset revähtymät ja nilkan tai nivelsiteiden vammat ja selän noidannuolet. Tärkeä kysymys kuului, mikä takaisi toimintakyvyn, jos joku näistä ikävästi toteutuisi. Purjehtija tekee kaiken niin huolellisesti kuin pystyy, mutta silti voi sattua jotain myös itselle. Ratkaisuksi löytyivät ortoosit eli tuet. Niiden matkaan mukaan Karstela ja Ulvinen kokosivat tiivistetyn käyttöoppaan, joka antaa Arille myös vinkkejä kuntoutukseen mahdollisen vamman sattuessa.

Apuvälineisiin erikoistuneelle Respectalle Ari Huuselan Vendée Globe oli kertakaikkisen mielenkiintoinen tapaus.

”Kun kuulimme Anssin kautta mahdollisuudesta lähteä mukaan, emme empineet hetkeäkään. Toki pitää toivoa, ettei Arin tarvitsisi meidän tuotteitamme kilpailun aikana käyttää, mutta ne ovat kyllä todella tärkeitä olla mukana matkassa”, Respectan Petri Hyytiäinen sanoo.

Suunnittelun tavoitteena saada luotua Arille ennen kaikkea toimiva paketti. Sellainen, mikä on mahdollisimman helppo käyttää, mutta samalla myös mahdollisimman tukeva ja tarkoituksenmukainen. Lähtökohtana oli käyttää valmisortooseja, mutta kaikista tarpeellisista kohdista otettiin silti tarkat mitat.

”Yksi tuista on ns. universaali, joka käy molempiin jalkoihin ja kaiken kokoisille. Muuten tuet toimitettiin mittojen mukaan. Arilla on mukanaan ranne- ja kaulaortoosit sekä kahdet kappaleet polvi- ja nilkkaortooseja. Nilkan vääntyminen sivulle päin on yleinen vamma, joka syntyy helposti ahtaissa tiloissa tai paikoissa, joissa liukastumisriski on korkea. Mutta mikä tärkeintä, kaikkia Arilla mukana olevia tukia on erittäin helppo käyttää”, kategoriapäällikkö Janne Nenonen kertoo.

Polvituki ja molemmat nilkkatuet käyvät molempiin jalkoihin. Polvituki on olosuhteiden ja käyttäjän näkökulmasta järein mahdollinen. Se antaa polvinivelelle tuen etu-takasuunnassa, sekä sivuttaissuunnassa. Sillä on myös mahdollista rajoittaa polvinivelen ojennusta ja koukistusta. Arin mallissa nivelen liikkuvuutta on valmiiksi rajoitettu. Mukana olevalla selkätukiliivillä saadaan tuettua lannerangan alue mahdollisissa kiputiloissa. Tuki on valmistettu hengittävästä materiaalista, joten sitä on miellyttävä käyttää pidempiäkin aikoja. Kompression määrää on helppo muokata säädettävien hihnojen avulla.

Kaularankatuki on yleinen, pehmeä tuki, jota käytetään kaikenlaisissa kiputiloissa. Yleisiä hoitotarpeita ovat esimerkiksi retkahdusvammat tai krooniset reumakivut. Nenosen mukaan sillä saadaan tuettua kaularanka niin, että leuka lepää siinä päällä, jolloin niska rentoutuu, eikä haittaa toimintakykyä.


Tuen valinnassa koko elämäntilanne tulee ottaa huomioon

Ortooseja on ns. valmismalleja sekä yksilöllisesti valmistettavissa olevia malleja. Jälkimmäisiä käytetään paljon esimerkiksi synnynnäisten ominaisuuksien, kuten skolioosista johtuvan selän tukitarpeen hoitamiseen.

Tukien hankkiminen lähtee usein liikkeelle työterveyden kautta. Lähetteen saamisen jälkeen otetaan yhteys valmistajaan, tullaan käymään liikkeessä ja valitaan ammattilaisten avulla sopivin tuote.

”Koko elämäntilanne on osattava ottaa huomioon. Mitä tuen tarvitsija tekee ja mitä hän harrastaa, vaikuttavat siihen, minkälaisella tuella pärjätään. Tuen tulee aina tulla tarpeeseen. Sen ei siis haluta myöskään olevan ylitukeva”, jatkaa Nenonen.

Tukien käyttö ei Nenosen mukaan ole Suomessa niin ennaltaehkäisevää, kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa. Siellä vaikkapa polven tukeminen eri lajeissa on yleisempää jo ennen mahdollista vammaa, kun taas meillä tukia hankitaan vasta ensimmäisen vamman jälkeen.

Yksilöllisten ortoosien suunnittelumenetelmät ovat kehittyneet nopeasti. Nykyään kehosta tai raajasta voidaan skannaamalla luoda digitaalinen malli. Tämän pohjalta voidaan uusien tuotantomenetelmien avulla valmistaa ortoosi aiempaa tarkemmin. Näin valmistettu tuki istuu käyttäjälle erinomaisesti. Lisäksi juuri oikeanlaiset tuennat saadaan tarkemmin kohdistettua oikeisiin kohtiin. Käyttäjälle tämä tarkoittaa entistäkin miellyttävämpää ratkaisua.

 

Arin matkaa Vendeé Globessa voi seurata hänen sosiaalisessa mediassa ja verkkosivuillaan:

Facebook: https://www.facebook.com/arihuusela.fi/
Instagram: https://www.instagram.com/arihuusela.oceanracing/
Twitter: https://twitter.com/arihuusela
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCqfV8p0rKZ8LywejG4cH_aA
Verkkosivut: https://www.arihuusela.com/

collage-huusela-story.jpg