”Niin lähelle luonnollista kävelyä kuin mahdollista”

12. toukokuu 2021 - admin

Apuvälineteknikko Jouko Rastas näkee C-Brace -mikroprosessoriortoosin ja sen tarjoaman avun asiakkaille työnsä huippuhetkenä. – Tämä on mullistava uutuus, jolla päästään niin lähelle luonnollista kävelyä kuin mahdollista. On uran kohokohta, kun on tällaista päässyt tekemään.

Jouko Rastas on aloittanut Respectalla jo 30 vuotta sitten. Hän kertoo, että ensimmäiset pitkät raajaa tukevat ortoosit valmistettiin aikanaan metallista ja nahasta. 

– Nyt voidaan käyttää mikroprosessoriohjattua polviniveltä, joka valvoo sata kertaa sekunnissa polven liikettä. Se on valtava harppaus ortoosialalla asiakkaille. Minullakin on C-Brace-ortoosin käyttäjän, Petri Laitisen kanssa pitkä asiakassuhde. Kun on pystynyt auttamaan näin paljon, totta kai tuntuu hyvältä.

Uusi C-Brace-nivel on kehittynyt malli KAFO-ortoosista (knee ankle foot orthosis), joka ulottuu ylhäältä reidestä alas jalkaterän alle. Suomessa runsaan vuoden markkinoilla ollut C-Brace-ortoosi kontrolloi polviniveltä reaaliaikaisesti mikroprosessorin avulla. Kyse on keskitukivaihetta ja heilahdusvaihetta kontrolloivasta nivelestä. Se merkitsee hyvää ja toimivaa tukea, kun vartalon paino on kokonaan toisen jalan päällä. Merkittävin ero aiempiin tukiratkaisuihin verrattuna on se, että polvi ei lukkiudu missään vaiheessa. Se tekee kävelystä mukavampaa, tukevampaa ja turvallista. Lisäksi jousiavusteinen nivel tukee nilkan liikettä.

– Kävelijän kannalta tämä on tekniikkana Ladan vaihtamista Ferrariin. Ortoosi ei vaadi oikeastaan muuta kuin keskivartalon hallintaa sekä lonkan koukistus- ja ojennusliikettä, Rastas kertoo.

Esimerkiksi nuorempi ja vielä työssä käyvä aktiivinen henkilö voisi hyötyä laitteesta todella paljon. Laite sopii erityisesti niille, joilla on alaraajassa halvaus tai suuret ongelmat polven hallinnassa.

 

Laite kontrolloi, että polvi pitää

Laitteen ainutlaatuisuus on juuri keskitukivaiheen kontrollissa. Kun ottaa askeleen, laite joustaa ja taipuu kuormituksen alla, matkii kävelysykliä ja raajan luonnollista toimintaa. Kun jalka heilahtaa eteen, laite taas jarruttaa liikettä. Istuutuessa ortoosi päästää hitaasti polven koukkuun ja jalkaan pystyy tukeutumaan. Pystyasennossa voidaan seisoa tasapainoisesti molemmilla jaloilla. Laitteen kanssa on käytössä ohjelmoitava sovellus, jossa on myös esimerkiksi pyöräilymoodi.

– C-Bracen kanssa on muihin ortooseihin verrattuna helpompi oppia kävelemään ja kävely sujuu paremmin. Polvi ”lukee” sitä, missä vaiheessa kävelysykliä ollaan menossa, Rastas sanoo.

Hankintaprosessi tehdään huolella moniammatillisessa yhteistyössä. C-Bracen testiortoosilla ratkaisun toimivuutta voi kokeilla jo etukäteen.

– Asiakas pystyy meillä täällä kävelemään testiortoosin kanssa ja tarkan kontrollin kautta voidaan testata asioita ennen kuin päädytään hankintaan, Rastas kertoo.

– On loistava etu, että tällaista yksilöllistä tuotetta pystytään sovittamaan etukäteen. Kokeilulaite ei ole istuvuudeltaan ja kaikilta toiminnallisuuksiltaan täydellinen, mutta nähdään toimintaperiaate, hyötyykö asiakas siitä, Respectan Process Manager Kari Huotari lisää.

Rastas kertoo, että Petri Laitisen kohdalla jo testilaitteen kokeileminen oli iso asia.

– Mies oli pelkkää hymyä, on siinä niin valtava ero aiempaan. Asiakas, joka haluaa liikkua, osaa arvostaa tätä laitetta.

Jo testausvaiheessa asiaa on valmisteltu ja on hyvä käsitys, millaisia lihasvoimia asiakkaalla on tai onko laitteen käytölle rajoitteita. Käytön esteinä ovat esimerkiksi jalkojen jäykistymät, vaikea spastisuus tai se, ettei lonkassa tai polvinivelessä ole liikettä. Käyttäjän maksimipaino on 125 kiloa.

Kun hankintaan lähdetään, valmistetaan ensin testiortoosi jalasta otettujen mittojen perusteella. Esimerkiksi Petri Laitiselta mitat otettiin skannaamalla ja modifioimalla 3D-kuva sopivaksi muotin jyrsimistä varten. Muotin päälle valmistetaan käsityönä ortoosin runko.

"Asiakas, joka haluaa liikkua, osaa arvostaa tätä laitetta."

 

Kokonaisuus säädetään asiakkaalle sopivaksi

Valmis C-Brace-ortoosi säädetään asiakkaalle sopiviksi sekä liikkumiseen että esimerkiksi istumiseen. Vastuksen pitää olla sopiva, ei liian vahva eikä liian löysä, kun aletaan laskeutua tuolia kohti. Laitetta testataan myös rappusissa ja luiskalla. Tuotteen hankintakokonaisuuteen kuuluu Respectan kävelykoulu, jotta uudesta laitteesta saadaan kaikki irti.

– Kun asiakas saa uuden ortoosin, opetellaan kävelemään sen kanssa, jotta asiakas oppii luottamaan jalkaan ja siirtämään painoa sen varaan, Huotari kertoo.

Kerralla ei saada valmista, laite oppii käyttäjältään lisää, kun sitä käyttää. Kun ihminen seisoo paikallaan, nojaa ja varaa painoa jalkaan, laite oppii reagoimaan tähän.  Vastuksia voidaan hienosäätää vasta, kun laitetta käytetään.

– Tässä puhutaan isoista asioista yksilön kannalta. Joskus olen miettinyt näitä asiakkaita ja sitä, että jos ei voida tarjota riittävän hyvää tukea, liikkuminen jää vähemmälle. Eli olisi alusta asti saatava mahdollisimman hyvä tuki, vaikka hieman parempi kuin tarvitseekaan, niin kierre olisi toisen suuntainen. Näin tarvittaisiin vähemmän rahaa ihmisen elinkaaren aikana hoitopaikkoihin ja avustajiin puhumattakaan mielenterveydestä ja elämisen laadusta. 

 

Pyörätuolista jälleen kävelemään

Kari Huotari pitää C-Brace-ortoosia hyvänä esimerkkinä siitä, mitä Respecta toiminnallaan tavoittelee:

– Haluamme olla globaali edelläkävijä. Haluamme auttaa siinä, että ihmisen toimintakyky ja itsenäisyys säilyy. Tämä on juuri sitä eli innovatiivinen, nykyhuipputasoa edustava tuote ja ainutlaatuinen maailmassakin. Jos pitkiä tukisidoksia on tehty aikojen alusta, nyt yhdistetään siihen mikroprosessoriohjattuja polviniveliä. Se mahdollistaa toimintakyvyn, jota perinteisellä tuilla ei voida saavuttaa.

Laitteen avulla jopa täysin halvaantunut raaja voidaan näin saada liikkeeseen ja jalkaan pystytään tukeutumaan. Anturitekniikalla liike on luonnollista. Polvi taipuu, kun sen pitää taipua ja pysyy alla, kun tarvitaan. Apuvälineen voi tarkoittaa mahdollisuutta palata pyörätuolista käveleväksi, jopa paluuta työelämään tai aiempiin työtehtäviin.

– Monesti halutaan mitata asioita rahassa, mutta miten paljon edullisempaa on yhteiskunnassa, että ihminen selviää kotona. Eräs terapeutti kommentoi, että tämän tuen kanssa pystyy vielä seisoessa ottamaan lapsen syliin. Itseä tämä sykähdytti, miten paljon se korostaa elämänlaatua, Huotari sanoo.

"Eräs terapeutti kommentoi, että tämän tuen
kanssa pystyy vielä seisoessa ottamaan lapsen syliin.
Itseä tämä sykähdytti, miten paljon se
korostaa elämänlaatua."


Katso myös Petrin tarina: Uusi alku normaaliin kävelyyn yli 10 vuoden jälkeen

web-Respecta_still_004.jpg