Uusi alku normaaliin kävelyyn yli kymmenen vuoden jälkeen

12. toukokuu 2021 - admin

Petri Laitinen liukastui rakennustyömaalla. Työtapaturma ei ollutkaan ”vain venähdys”, kuten terveyskeskuksessa luultiin. Vasta 13 vuotta myöhemmin uusi tekniikka eli C-Brace-mikroprosessoriortoosi on antanut miehelle mahdollisuuden kävellä vaurioituneen jalan kanssa normaaliin tapaan.

Petri Laitinen oli elämänsä kunnossa ja lähdössä tavallisen työpäivän jälkeen kotiin, kun liukastui töissä rakennustelineellä. Jalka pyörähti polven kohdalta ja pamaus oli aikamoinen. Sen kuulivat työkaveritkin. Jalka turposi niin, ettei työhaalareita ollut saada pois päältä. Ehkä shokkitila aiheutti sen, että Laitinen pystyi vielä ajamaan autolla töistä kotiin, Jyväskylästä Laukaaseen. 

Terveyskeskuksessa arvioitiin, että jalka on vain pahasti venähtänyt. Miehestä ei kuitenkaan ollut viikon sairauslomankaan jälkeen töihin. Jalka kuvattiin kunnolla vasta, kun siihen oli tehty parikin tähystysleikkausta. Ilmeni, että polvikierukka oli mennyt nivelradan ulkopuolelle. Polvessa on myös irrallisia luukappaleita.

 

Liukastuminen vei polven lisäksi työuran

– Jalka leikattiin niin monta kertaa, että sen hermotus meni poikki. Sivuristisiteen irtoaminen kokonaan huomattiin vasta puolen vuoden päästä, eikä sitä saatu enää leikkauksessa oikealle paikalleen. Pari leikkausta on tehty, kun on korjailtu edellisiä.

Meni kaksi vuotta onnettomuuden jälkeen, että jalkaa ei voinut käyttää. Leikkausten ja pakkolevon seurauksena reisilihas on käytännössä surkastunut kokonaan. Hermokipu on aikamoinen edelleen. Työtapaturma sattui vuonna 2007, sen jälkeen jalassa on ollut kymmenkunta erilaista jalkatukea. Käveleminen on onnistunut tukien ja kyynärsauvojen avulla. Reisilihaksen aktivointiin on käytetty sähkösimulaattoreita ja apuna on ollut kipupumppuja.

 

”Pääsen kävelemään ihan kuin normi-ihmiset”

Vuonna 2019 Petri Laitinen pääsi Respectalla ensi kertaa kokeilemaan kävelyssä C-Brace-mikroprosessoriortoosin mallilaitetta. Laitetta pääsee siis kokeilemaan ennakkoon eli kävelemään ja testaamaan ilman oman laitteen hankintaa. 

– Se oli ihan törkeän hyvä. Ihan siinä on hymy huulilla ollut. Paikalla oli saksalaisia ja laitevalmistaja Ottobockin ja Respectan ihmisiä Suomesta, Laitinen kuvailee tilannetta. 

Ensimmäisestä kokeilusta meni vielä vuosi aikaa, että maksusitoumus vakuutusyhtiöltä varmistui. Viime marraskuussa eli syksyllä 2020 Laitinen sai omaan käyttöönsä C-Brace-mikroprosessoriortoosin. Se tarkoitti viimein, kaikkien vuosien jälkeen sitä, että kävely onnistuu normaalisti. 

C-Brace-ortoosi ulottuu reiden yläosasta jalkapohjaan. Laite kiinnitetään tarrojen avulla. Polven kohdalla mikroprosessori lukee reaaliaikaisesti jalan liikettä, tukee jalkaa ja mahdollistaa normaalin kävelyn. Ero muihin ortooseihin on se, ettei polvi ei lukkiudu, kun painon varaa jalan päälle. Jalkaa voi käyttää normaalisti, kun istuu tuolille tai kävelee vuoroaskelin. Jalka ei petä alta ja sen kanssa voi myös seisoa niin, että paino on molemmilla jaloilla.

Alku ei silti ollut aivan helppo. Uuden apuvälineen käytössä oli aikamoinen opettelu ja pientä epäuskoa, ennen kuin laite ”oppi” Laitisen kävelyn.

– Tuki auttaa siihen, että pääsen kävelemään ihan niin kuin normi-ihmiset, ensimmäistä kertaa 13 vuoteen, se on aikamoinen muutos. Laite on ollut todella hyvä apu vasempaan jalkaani, joka on todella heikko. Hermokipuihin tuki ei auta.

Nyt muu kroppa reagoi kivuilla, kun asento on muuttunut. Jalka on myös turvonnut kävelyjen jälkeen. Se ei Laitiselle ole suurin huoli:

– Tärkeintä on, että pääsen kävelemään ihan normaalisti. C-Brace-tuen kanssa jalkaan ei tule rasituskipua. Ainoa, missä olen vielä arka, on portaiden kävely.

Laitista polttelee myös ajatus kokeilla pyöräilyä, mistä saisi vielä uuden tavan liikkua ulkona ja itsenäisesti. Sitä varten tarvittaisiin kuitenkin sähköavusteinen polkupyörä. 

Elämä on ollut yhtä taiteilua 

– Taiteilua tämä on ollut, niin kauan kaikki on kestänyt.

Työt loppuivat tapaturman jälkeen heti. Eläke- ja tukipäätökset olivat myös ensimmäiset 11 vuotta määräaikaisia. Hän koki jo, että on pian käynyt kaikki Suomen lääkärit läpi.

– Se oli aika stressaavaa. Välillä kivut ovat olleet ihan järkyttäviä. Alkuun meni varmaan puoli vuotta, etten pystynyt nukkumaan oikeastaan ollenkaan. Se oli hirveää aikaa. Nyt olen vähän oppinut olemaan kivun kanssa.

Uudella ortoosilla on ollut elämässä todella merkittävä vaikutus.

– Pystyn kävelemään ihan normaalisti pitempiä matkoja. Kun aiemmin pystyin kävelemään puoli kilometriä, nyt voin heittää vaikka useamman kilometrin lenkin. Mitä enemmän käytän tukea, niin sitä enemmän opin. 

Viime marraskuusta lähtien Laitinen on voinut tehdä viiden kilometrin kävelylenkkejä. Se on tarkoittanut kuukausien mittaan myös 16 kilon painonpudotusta. Sama suunta jatkuu. Elämää helpottaa myös se, että kroppa kevenee. Aiemmin ainoa liikuntamuoto oli uinti kaksi kolme kertaa viikossa.

 

"Kun aiemmin pystyin kävelemään puoli kilometriä,
nyt voin heittää vaikka useamman kilometrin lenkin.
Mitä enemmän käytän tukea, niin sitä enemmän opin."

 

Plussan puolella elämässä kaksi tytärtä

Laitinen on ollut mukana Laukaan juniorikoripallossa onnettomuuden jälkeen.

– Kun tyttö aloitti harrastuksen, olin joukkueenjohtajana viitisen vuotta. Neljän vuoden jälkeen olin jo ehtinyt sanoa, että lopetan. Rupesin kauden päättäjäisissä pitämään puhetta ja kiitin tyttöjä yhteistyöstä, kun koko lauma nousi yhtäkkiä pystyyn. He toivat minulle ison paperin, johon jokainen pelaaja oli kirjoittanut jonkin jutun ja nimensä. Paperin toisella puolella luki, että jos lopetat, niin niin he lopettavat koripallon. Meinasi tippa tulla linssiin ja piti vielä vuosi jatkaa.

Edelleen Laitinen tekee paljon tyttöjen hyväksi niin hoitamalla kotia ja heidän kouluasioitaan, kuin tekemällä koripallon eteen töitä seuran palloilujaostossa.

– Muut vanhemmat eivät jaksa sillä lailla. Vaikka itsekin tuntuu, ettei jaksa mitään, niin todellisen palkkion saa, kun seuraa tyttöjen ilmeitä.

 

blog-kollaasi-c-brace-petri.jpg

 

Katso myös: