Näyttämölle ilman kipuja

20. maaliskuu 2018 - admin

Isovarpaan osuma kulissiin aiheutti näyttelijä Maria Ylipäällä nivelongelman, joka heijastui pian koko vartaloon. Onneksi myös ongelman ratkaisu voidaan aloittaa yhden nivelen kautta. Kun tuetaan nivelen asentoa, voidaan helpommin laittaa koko kropan linjauksia kuntoon.

Kuva: Vuokko Salo
 

Maria Ylipään ensi-illassa vuonna 2009 oli dramatiikkaa. Jalkaterä osui kulissiin, isovarpaan tyvinivel sai kunnon täräyksen. Jatkossa vaivat kasautuivat, nivelvaiva eteni nivelrikoksi:

– Nivelrikko isovarpaan tyvinivelessä on tietenkin myös sukurasite. Lisäksi tyvinivelen ongelma vaivaisenluineen on näyttelijöille hyvin tyypillinen. Minulla on fyysinen työ, joka sisältää tanssia ja liikkumista näyttämöllä. Nivel vaikuttaa yksinkertaisesti kaikkeen liikkumiseen, Ylipää kertoo.

Pitkäaikainen kipu sai varomaan niveltä, mikä on muutti vartalon asentoa.

– Kun ei pysty kävelemään oikein, tulee alaselkävaivoja. Tiedostamattaan varoo sitä kipeää niveltä tai se ei taivu tarpeeksi.

 

Kävelykin tuotti tuskaa

Ylipää on tottunut työssään käyttämään rajusti kroppaansa.

– Siinä on tullutkin seinä vastaan, se on vaikuttanut niin kokonaisvaltaisesti varsinkin alaselkään ja sitä kautta koko takalinjaan, jaloista selkään ja niskaan asti.

Nivel leikattiin elokuussa 2017. Kipu jäi pois, mutta virheasennosta poisoppiminen ei käynytkään käden käänteessä. Toipumisvaiheessa fysioterapeutti ohjasi Ylipään jalkaterapeutti Henri Silasen juttusille. Ylipää sai kokeiltavakseen Respectan uudet valmistukipohjalliset, jotka Silanen tuunasi sopiviksi.

– Olen nyt käyttänyt niitä pohjallisia kuukauden päivät suunnilleen. Ne ovat kyllä auttaneet, Ylipää sanoo.

Tukipohjallisten idea on se, että ne tukevat niveltä ja jalan etuosan poikittaiskaarta alta päin. Kun niveltä on oppinut varomaan, siihen ei osaa laskea painoa – mikä on aiheuttanut lonkassa ja selässä virheasennon.

– Heti huomasin sen, että pohjallinen toimii. Paino menee paremmin nivelen päälle, mikä tietenkin auttaa koko jalan toimivuutta ja korjaa kävely– ja seisomisasentoa, Ylipää kertoo.

Pitkäaikaisen vaivan parantelu on toki myös pitkä prosessi. Silti pohjalliset tuntuivat jo heti ensimmäisen kahden viikon aikana hyviltä. Tarkoitus on käyttää niitä tilapäisenä apuvälineenä.

 

Valmiiksi räätälöidyt vaihtoehdot 

Respecta on juuri saanut valmiiksi neljän uuden valmispohjallisen malliston.

– Puolisen vuotta sitten lähdettiin rakentamaan kokemuspolkua siitä, että miten asiakkaat etsivät tietoa netistä kivun tai vaivan kautta ja mihin he päätyvät. Samalla lähdettiin tekemään pohjallismalleja, jotka vastaisivat tyypillisiin jalan ongelmiin erityisesti jalan etuosalla, Henri Silanen kertoo.

Valmispohjallisilla tarjotaan tukea esimerkiksi jalan poikittaiskaarelle. Uudet mallit sopivat jalan etuosan vaivoihin, kuten hermopinteisiin ja vaivaisenluihin.

Silasen mukaan olennaista näissä pohjallisissa on se, että niiden perustana on suora alapohja, jolla saadaan pohjalliseen vakautta. Tuki on rakennettu tämän pohjan päälle.

– Nämä pohjalliset ovat suhteellisen ohuita, että mahtuvat kenkään, mutta mahdollisimman vakaita. Nämä poikkeavat markkinoilla olevista tuotteista siinä, että pohjalliset on valmistettu jyrsimällä EVA-solukumista, joka on iskua vaimentava, mutta tukeva elastinen materiaali. Näin on saatu sillä tavalla uusi näkökulma valmispohjallisiin.

Asiakas voi tulla vastaanotolle ajanvarauksen perusteella ja jos pohjallinen on tarpeen, ratkaisu voi löytyä jo valmispohjallisista. Ne ovat nopeammin saatavissa ja hinnaltaan yksilöllisiä pohjallisia edullisemmat.

 

Tukeva solukumi ja hyvä iskunvaimennus 

Relief ja Trainer-pohjallisiin on valittu vähän pehmeämpi (shore 35) etyylivinyyliasetaatti eli EVA-solukumi, joka on joustavaa ja kevyttä materiaalia. Molemmat pohjalliset tukevat jalan etuosan poikittaiskaarta. Trainer on suunniteltu urheilukäyttöön, kun jalka tarvitsee kevyttä lisätukea. Relief on tuennaltaan kevyempi, sirompi ja lestiltään kapea.

Balance ja Support -mallit on jyrsitty koneellisesti vähän kovemmasta solukumista (vahvuus shore 45). Näissä malleissa on tukea myös jalan takaosalle, pitkittäiskaaren madaltumiselle. Balance on vähän kevyempi muodoltaan sekä vähän leveämpi lestiltään. Siinä käytetty iskunvaimennus tarjoaa tukea esimerkiksi seisomatyössä. Sen iskunvaimennusmateriaali, poron, on materiaalia, jolla on muisti ja joka palautuu takaisin omaan paksuuteensa.

Silanen korostaa sitä, että tärkeää on lähteä katsomaan ja ratkaisemaan jalan todelliset ongelmat. Apuväline valitaan, jos siitä on todellista hyötyä.

– Mielellään halutaan tutkia asiakas ja lähdetään ongelman perusteella ratkaisemaan syy-seuraussuhdetta ja katsomaan mahdollinen tarve apuvälineelle.

Maria Ylipää on yksi uusien tuotteiden testikäyttäjistä. Silanen kertoo, että Ylipään kohdalla apuväline toimii niin, että se korjaa jalkaterän asentoa ja tarjoaa mahdollisuuden keskittyä selän kuntouttamiseen.

– Jos on 4-5 asiaa kerralla, mitä pitäisi miettiä, niin kävely muuttuu vaikeaksi tai oppii ehkä väärin. Näin hän pystyy keskittymään selän ja lonkan asennon korjaamiseen.

Ylipää on Silasen mukaan esimerkki siitä, miten pieni jalkavamma virheasennon kautta heijastuu koko vartaloon ja kävelyasentoon.

– On tyypillistä, että ihminen väistää kipua, jolloin syntyy virheellinen toimintamalli päinvastaiseen suuntaan. Arvion yhteydessä otettu videokuva tai peilikuva voi paljastaa, että raajaa käyttää väärin. Jos kipu pitkittyy, liikemalli voi jäädä kuormittamaan vartaloa.

Valmispohjalliset ovat Silasen mielestä hyvä lisä klinikkatyöskentelyyn ja myymälöiden valikoimaan. Akuutissa tilanteessa tuotteen saa asiakkaan käyttöön heti.Lue lisää aiheesta: Näin jalkaterä toimii - virheasennot, kiputilat ja jalkaterän ongelmien hoito.