Vinkit kenkien ja pohjallisten valintaan

Jaloista huolehtiminen tarkoittaa itsestä huolehtimista. Haavaumien syntymisen estämiseksi on tärkeää käyttää aina kenkiä tai tossuja seisoessasi tai kävellessään, jopa sisätiloissa.

 

diabetes-kuvitus.jpg

Sandaalit tai muut sisäkengät

Käytä näitä sisätiloissa. Ne suojaavat jalkojasi, jos osut tai astut johonkin terävään.

 

diabetes-kuvitus2.jpg
 

Kävelykengät

Käytä kävelykenkiä ulkona, antaaksesi jaloillesi parhaan tuen ja mukavuuden.

 

diabetes-kuvitus3.jpg

Pyöristetty pohja

Pyöristetty pohja helpottaa sinua "rullaamaan" pois askeleen aikana, mikä vähentää jalkojen nivelten rasitusta. Pohja voidaan pyöristää sekä etu- ja takaosasta, joka on normaalisti vakiona kävelykengissä. Pohjan tulisi olla noin 1 cm paksumpi kantapäässä kuin etuosassa.

 

diabetes-kuvitus4.jpg
 

Kiertojäykkä pohja

Kengänpohjan tulisi olla kiertojäykkä ja vain taivutettava varvasliitoksessa. Tämä antaa jalallesi vakaan alustan ja voi estää liukastumista.

 

diabetes-kuvitus5.jpg

Jäykkä kantakappi

Jalan ja nilkan vakauden takaamiseksi kengässä tulee olla jäykkä kantaosa ja leveä lesti. Purista kantaosaa vakauden arvioimiseksi.

 

diabetes-kuvitus6.jpg
 

Nauhoitus tai tarranauha

On tärkeää, että kenkä istuu jalkaan. Nauhoitus on suositeltavaa mutta tarranauha voi olla myös hyvä vaihtoehto.Hyvin aukeava kiinnitys helpottaa kengän pukemista ja riisumista.

 

diabetes-kuvitus7.jpg
 

Riittävästi tilaa

Tunnustele kengän sisäosaa kädelläsi ja tarkista, ettei teräviä saumoja tai reunoja ole. Kengän tulisi olla noin 1 – 1,5 cm pidempi kuin pisin varvas ja tarjota myös riittävästi tilaa yläosassa kaikille varpaille. Muista, että kengät ovat kulutustuote ja kuluneet kengät on vaihdettava.

 

diabetes-kuvitus8.jpg
 

Pohjalliset

Jos aiot käyttää pohjallisia, on tärkeää, että kengässä on irrotettava pohjallinen. Muuten kenkä voi olla liian tiukka.


 


Katso lisää:

 


Alaraajojen asiantuntijat palvelevat ympäri Suomen

Respectan klinikoiden asiantuntijat ovat liikkeen ja toimintakyvyn ammattilaisia. Asiantuntijamme vastaanottavat ortopedisiin apuvälinepalveluissa yli 10 klinikallamme ja 30 etävastaanotolla ympäri Suomen. Palveluihimme kuuluvat konsultointi, alaraaja-analyysit ja kuntoutus sekä mitanotto ja valmistus tukipohjallisissa, jalkineissa, kompressiotuotteissa, erilaisissa tuissa ja proteeseissa.

Yksilöllisissä apuvälinepalveluissa varataan aika vastaanotolle numerosta 0207 649 749 tai verkossa www.respecta.fi/ajanvaraus. Asiakkaaksemme voi tulla myös ilman lähetettä ja maksusitoumusta omakustanteisesti.

Respectan myymälät tarjoavat asiantuntevaa palvelua ja apuvälineitä ja tukea liikkumiseen ja toimintakykyyn. Klinikkamyymälämme palvelevat HelsingissäJoensuussaJyväskylässäLahdessaLappeenrannassaTampereella ja Turussa.