Diabeetikolle - yleistä

 

Diabetes on elinikäinen sairaus, jossa avun tarve vaihtelee henkilöittäin riippuen elämäntilanteesta ja sairauden kulusta.

Diabeetikon on erityisen tärkeää pitää hyvää huolta jaloistaan. Diabeetikon jalat ovat alttiit vammoille ja tulehduksille, mm. rakkuloille, vaivaisenluulle ja kovettumille. Diabeteksen yhteydessä voi usein ilmaantua erilaisia vaikeita jalkaongelmia, joista yleisimpiä ovat krooniset haavaumat. Diabetes altistaa vuosien mittaan lisäsairauksille, mm. ääreishermot ja valtimoverenkierto heikentyvät, jonka johdosta haavoja ei usein huomata helposti ja ne eivät parane normaalisti. Diabeetikon kudokset ja nivelet jäykistyvät, mikä myös omalta osaltaan vaikeuttaa liikkumista.

Sopimattomat kengät voivat aiheuttaa hankautumia, rakkoja tai muuta ihon rikkoutumista. Kun tuntoaisti on ääreishermoston heikentymisen myötä vähentynyt, voi kengän sopivuuden havaitseminen olla hankalaa. Tällöin on hyvä kääntyä asiantuntevan apuvälineklinikan puoleen, josta löydät ergonomiset ja tarvittaessa yksilöllisesti muokattavat kengät juuri sinun tarpeisiisi.

Jalkojen omahoito on erityisen tärkeää diabeetikolle, mutta myös säännölliset käynnit ammattimaisella jalkojenhoitajalla ovat suositeltuja. Ihovaurio jalkojenhoidon, esimerkiksi kynsien leikkauksen tai kovettuman hionnan, yhteydessä voi altistaa diabeetikon jalat bakteeritulehdukselle ja kroonistuvalle haavaumalle. Ammattimainen jalkojenhoitaja osaa katsoa diabeetikon jalkojen riskialueet, ja ehdottaa esimerkiksi kevennyshoitoa pitkittyneiden haavojen hoitoon.

Tutustu: Diabeetikon jalkojen omahoito-osio

Icon Lataa opas: Diabetesjalan omahoito ja ratkaisumme riskiluokan mukaan (1,0 MB)


Diabeetikon jalka

Diabeteksella voi olla suuri vaikutus henkilökohtaiseen elämääsi niin työssä, kotona kuin päivittäisessä arjessakin. 20–30 prosentille diabeetikoista kehittyy jalkahaava, mutta hyvä diabeteksen hallinta ja jalkojenhoito voivat auttaa ehkäisemään jalkahaavoja.

Diabetekseen liittyvät jalkojen komplikaatiot ovat yleisiä ja voivat aiheuttaa useita ongelmia. Kuiva ja halkeileva oleva iho muodostuu, kun diabeteksen aiheuttama hermovaurio (polyneuropatia) heikentää jalan kykyä hikoilla.

Kovettumia ja epämuodostumia esiintyy sopimattomia sisä- ja ulkojalkineita käytettäessä. Diabetes vaikuttaa myös jalan tuntoherkkyyteen, eikä tätä ehkä havaita välittömästi, joten painekohtia ja haavaumia voi kehittyä. Paraneminen on hidasta, koska diabetes heikentää myös verenkiertoa. Jalkahaavat ovat siksi erittäin vakava tila, joka voi johtaa pitkäaikaiseen haavan hoitoon ja joissakin tapauksissa jopa amputaatioon.

 

Ennaltaehkäisy

Diabeteksen ja sen komplikaatioiden riski voi pienentyä merkittävästi terveillä elämäntavoilla, kuten oikeanlaisella ruokavaliolla, säännöllisellä liikkumisella, tupakoinnin välttämisellä ja lääkärin määräämän lääkityksen noudattamisella.

Jalkaongelmat ovat kuitenkin yleisiä diabeteksessa, joten on tärkeää huolehtia jaloistasi ja tavata terveydenhuollon ammattilainen säännöllisesti asianmukaista jalkatutkimusta varten. Katso lisää: Diabetesjalan omahoito

 

Apuvälineratkaisut

 
diabetes-kuvitus9.jpg
diabetes-kuvitus10.jpg

Yksilölliset tukipohjalliset, jalkineet ja walker-tuet

Apuvälineitä käytetään jalkaterän virheasentojen hoitamiseen sekä vähentämään jalkaterän ylikuormituskohtien painetta ja hankausta haavaumariskin pienentämiseksi.

Lisää jalkineista ja pohjallisista osiossa: Vinkit kenkien ja pohjallisten valintaan

Lisää ratkaisuistamme riskiluokituksen perusteella: Apuvälineratkaisut diabeetikolle

 

 

diabetes-kuvitus11.jpg

Amputaation jälkeinen hoito

Protetisointi ja kävelynharjoittelu

Amputaatioon päädytään vain, kun muita hoitovaihtoehtoja ei ole jäljellä. Se voidaan usein välttää hyvällä ennaltaehkäisyllä ja hoidolla – vaikka haava olisi ollut olemassa jo pitkään.

Amputointi voi olla tarpeen, jos

  • varvasta tai jalkaa ei voida enää säilyttää,
  • haavan paraneminen voidaan saavuttaa vain poistamalla pienempiä osia jalasta, tai
  • tulehdus leviää jalassa, jalan lihaskudos kuolee tai kipu on vakava.

Lisää aiheesta: Osajalkateräproteesit

Lisää aiheesta: Alaraajaproteesit

 

 

Tutustu lisää aiheeseen osioissamme:


Alaraajojen asiantuntijat palvelevat ympäri Suomen

Respectan klinikoiden asiantuntijat ovat liikkeen ja toimintakyvyn ammattilaisia. Asiantuntijamme vastaanottavat ortopedisiin apuvälinepalveluissa yli 10 klinikallamme ja 30 etävastaanotolla ympäri Suomen. Palveluihimme kuuluvat konsultointi, alaraaja-analyysit ja kuntoutus sekä mitanotto ja valmistus tukipohjallisissa, jalkineissa, kompressiotuotteissa, erilaisissa tuissa ja proteeseissa.

Yksilöllisissä apuvälinepalveluissa varataan aika vastaanotolle numerosta 0207 649 749 tai verkossa www.respecta.fi/ajanvaraus. Asiakkaaksemme voi tulla myös ilman lähetettä ja maksusitoumusta omakustanteisesti.