Oikein valittu kompressiotuote tukee toipumista

5. syyskuu 2017 - admin

Hyvä ja sopiva kompressiosidos auttaa monenlaisissa jalkavaivoissa. Lääkinnällisellä kompressiolla hoidetaan myös laskimoperäisiä ja imukudosjärjestelmän sairauksia. Onnistunut kompressiohoito kohentaa myös elämänlaatua.

Hans von Zimmerman BSN Medicalista pitää potilaiden kannalta tärkeänä, että terveydenhuollon ammattilaisilla on ajankohtainen tieto kompressiomateriaaleista ja -tuotteista.

Pyörö- ja laakakudotut kompressiotuotteet valmistetaan eri tekniikoin ja niillä hoidetaan erilaisia ongelmia, mutta molempien tuotteiden paineluokat tukevat elimistössä tervettä verenkiertoa.

Esimerkiksi alaraajan turvotuksen hoidossa nilkan alueella tarvitaan korkea paine, joka vähitellen alenee raajaa ylöspäin liikuttaessa. Sekä laaka- että pyörökudotut tuotteet sopivat tähän tarkoitukseen.

Kompressiotuotteiden materiaalien kehitys antaa terveydenhuollon ammattilaisille von Zimmermanin mukaan aiempaa enemmän mahdollisuuksia valita parhaiten sopivia hoitoja kunkin potilaan yksilöllisessä tilanteessa.

Laakakudotuista hyviä tuloksia

Laakakudottuja tuotteita käytetään Suomessa kuitenkin vielä vähemmän kuin muualla Euroopassa. Niistä odotetaan vielä lisää käytännön kokemuksia, jotka osoittavat niiden hyödyn ja tuloksellisuuden tosielämässä.

Hyviä kokemuksia on saatu.

”Tällä hetkellä pyrin suosittelemaan lääkäreille kokeilemaan ja näkemään itse, miten hoito toimii potilaalla.”

von Zimmermanin mukaan kahden neulan tekniikalla valmistetut laakakudotut kompressiotuotteet ovat tehokkaampia kuin pyörökudotut.

”Laakakudotun tuotteen valmistuksessa käytetään kahta toisiinsa lukittua neulariviä, joista toinen neula on sisä- ja toinen materiaalin ulkopuolella. Näin tuotteeseen saadaan samanlainen ommel molemmille puolille.”

Laakakudontatekniikan avulla saadaan kiristämätön tuote, joka asettuu tasaisesti sidekudoksen paineeseen. Se ei siten takerru ihoon tai pehmeisiin kudoksen kohtiin. Näin se tuntuu myös miellyt-tävältä.

Pyörökudotut tukisukat toimivat lievissä laskimovaivoissa

Alaraajan laskimovaivojen hoidossa toimivat von Zimmermanin mukaan pyörökudotut kompressiosukat. Esimerkiksi raskauden aikana niitä voi käyttää tukisukkina tai estämään turvotusta.

”Pyörökudotut tukisukat tukevat laskimoverenkiertoa tilanteessa, kun kudoksissa on jo tapahtunut pieniä muutoksia. Kun laskimoveri saadaan palautettua takaisin sydämeen, myös ravinteita ja happea kulkeutuu tehokkaammin soluihin.”

Pyörökudotut tuotteet sopivat von Zimmermanin mukaan potilaille, joilla on laskimoverenkierron ongelmia tai lievä turvotus. Tärkeintä hänen mielestään on löytää potilaalle hänen vaivaansa sopivin tuote. Myös lääkinnällisissä kompressiotuotteissa on nykyisin entistä enemmän värivaihtoehtoja, mikä voi olla tärkeäkin valintaperuste potilaalle.

 

Katso lisää:

Ratkaisut - Painehoitotuotteet

Kuvasto - Kompressiotuotteet