Leo-Pekka Tähti

Kuulumisia: Leo-Pekka Tähti

18. lokakuu 2023 - admin

Leo-Pekka Tähti on 40-vuotias huippu-urheilija, viisinkertainen paralympiavoittaja, joka on saavuttanut tähän asti 32 arvokisamitalia. 20-vuotinen huippu-urheilu-ura kulminoituu ensi vuonna Pariisin paralympialaisiin. Sivulajina Lepe on pelannut myös pyörätuolikoripalloa kansainvälisellä tasolla 2000-luvun alusta alkaen ja Espanjan pääsarjassa vuodesta 2008 lähtien. Marraskuun Apuväline-tapahtumassa Leo-Pekka tulee kertomaan lisää matkastaan kohti menestystä.

 

Moi Leo-Pekka, mitä kuuluu tänään? 

Minulle kuuluu tällä hetkellä hyvää. Peruskuntokausi lähti liikkeelle puolitoistaviikkoa sitten ja alku on tuntunut mukavalle. Myöskin harjoitteluolosuhteet Espanjassa ovat olleet hyvät. Aurinkoa on riittänyt ja kaikki on muutenkin lähtenyt sujumaan ihan suunnitelmien mukaan. 

 

Millaisia fiiliksiä sinulla on menneen kesän kilpailukaudelta? 

Kilpailukaudesta jäi lopulta erittäin hyvät fiilikset, vaikka maailmanmestaruutta en pystynyt voittamaan. MM-kultaan olisi pitänyt pystyä kelamaan alle oman ME-aikani, joten haaste oli äärimmäisen kova. Pystyin kuitenkin MM-finaalissa saavuttamaan hopean ja tekemään parhaan tulokseni kuuteen vuoteen. Lisäksi mennyt kilpailukausi antoi paljon uusia ajatuksia tulevaan kauteen. Ensi vuosi tulee olemaan vimeiseni huipputasolla, joten asiat tehdään nyt niin hyvin ja huolella kuin mahdollista, jotta Pariisin paralympialaisissa pystytään taistelemaan maailman nopeimman pyörätuolikelaajan tittelistä. Se olisi myös hieno lopetus omalle uralleni. 

 

Kilpailet myös pyörätuolikoripallossa. Kertoisitko omin sanoin lisää siitä? Mistä sait kipinän lajiin? 

Olen aloittanut pyörätuolikoripallon jo lapsuudessani. 11-vuotiaana minut vietiin Rauma Basket -nimisen pyörätuolikoripallojoukkueen harjoituksiin ja siellä kipinä syttyi kunnolla. Vähitellen vuosien saatossa kehityin ja pääsin pelaamaan maajoukkueessa ensimmäistä kertaa 16-vuotiaana. Myöhemmin päädyin pelaamaan Espanjan pääsarjaan, jota yleisesti pidetään tämän hetken kovimpana liigana maailmassa. Olen pelannut Espanjassa Vigossa kaksi kautta (2008-09 ja 2009-10) Sekä Velez-Malagassa yhdeksän kautta. Minulta löytyy kokemusta myös Italian SERIE A:sta ja B:stä sekä Venäjän pääsarjasta. Koripallo on ollut erittäin hyvä vastapaino päälajiini pyörätuolikelaukseen. Kuluvalla talvella koripallo jää nyt vähempään rooliin, kun pääpaino on päälajissani ja Pariisin kisoissa. Tarkoitus on kuitenkin auttaa maajoukkuetta ja pelata jokunen ottelu Suomessa BC-Nokian riveissä kuluvalla talvella. 

 

Millaisia suunnitelmia sinulla on syksyyn ja lähitulevaisuuteen? 

Syksy menee pääasiassa täällä Espanjassa harjoitellen. Toki Suomessakin tulee oltua esimerkiksi Apuväline-tapahtumassa ja kelaukseen liittyvissä testauksissa pääkaupunkiseudulla. Lisäksi teen jonkinverran tunteja viikossa markkinointialan yrityksemme Tähti Consultingin eteen. Siinähän tämä syksy ja lähitulevaisuus taitaa kulua :)

 

Millaisena näet paraurheilu- ja paraliikuntakentän tänä päivänä Suomessa?

Tänä päivänä paraurheilun aloittamisen kynnys on pienempi kuin nuoruudessani ja se on tietysti oikea suunta. Toisaalta olen hieman huolestunut oman lajini tulevaisuudesta, koska potentiaalisia uusia menestyjiä ei olla saatu lajiin mielestäni riittävästi mukaan. Riskinä on kun menestyneet huippukelaajat lopettavat ei uusia ole tulossa. Ja sen on lajin kannalta helposti kuolinisku. Nyt tilanne on ihan hyvä, laji saa mm. moneen paralajiin verrattuna hyvää tv-näkyvyyttä, kun kilpailumme televisiodaan Suomessa. Tätä pitäisi mielestäni paremmin hyödyntää.

 

Millainen on täydellinen vapaapäiväsi? 

Lepoa ja matkustus jonnekin rauhalliseen paikkaan hyvässä seurassa :)

 

Mitä vapaus liikkua merkitsee sinulle? 

Vapaus liikkua merkitsee mulle sitä, että vaikka olen liikuntarajoitteinen ihminen, niin saan tarvittavat apuvälineet liikkumiseen, jotta selviän päivittäisestä elämästä. Tämä on minulle itsestäänselvä asia ja olen kiitollinen siitä, että Suomessa asiat ovat hyvin.

 


Leo-Pekka Tähti on mukana Apuväline-tapahtumassa Tampereella keynote-puheenvuorolla Nollasta kohti menestystä sekä vierailemassa Respectan osastolla perjantaina 10.11. Tule moikkaamaan ja ottamaan yhteiskuva Lepen kanssa Respectan osastolla numero 24! Lisätietoja: Apuväline-tapahtuma