Ratkaisu terveelliseen istumiseen löytyy kurkistamalla oireiden taakse

26. tammikuu 2017 - admin

Jos voisin kehittää jotain istumisen, asennon ja liikkumisen saralla, haluaisin opettaa kaikille erityistä istumisen ratkaisua tarvitsevien kanssa työskenteleville ammattilaisille kuinka istuma-asento tutkitaan ja arvioidaan käsin ja miksi se on tärkeää, sanoo Sharon Sutherland. Hän on istumiseen, istumisasentoon ja liikkumiseen erikoistunut fysioterapeutti, Seating Solutions LLC:n omistaja ja suosittu luennoitsija terveydenhuollon organisaatioissa ympäri maailmaa. 

Sharon Sutherland on työskennellyt tällä rajatulla erikoisalalla 28 vuotta, ja on tyytyväinen siitä, että istumisesta ja istuma-asennosta keskustellaan ja tiedetään entistä enemmän terveydenhuollon ammattilaisten keskuudessa. 

“Me istumisen ja liikkumisen apuvälineitä tarvitsevien potilaiden kanssa työskentelevät ammattilaiset reagoimme usein oireisiin, kuten liukumiseen, kallistumiseen tai ruuansulatusvaivoihin, niiden takana olevien syiden sijaan. On tietenkin järkevää reagoida oireisiin, mutta uskon, että oireiden takana olevien syiden ymmärtäminen johtaa parempiin tuloksiin pitkällä aikavälillä”, sanoo Sharon Sutherland.

 

Kädet kertovat enemmän kuin pelkät silmät 

Sharon Sutherland on käsin tehdyn tutkimuksen ja arvioinnin suuri puolestapuhuja. Työskennellessään lukuisten ammattilaisten ja potilaiden kanssa monissa eri maissa hän on havainnut, että istumista ja asentoa ei tutkita perusteellisesti. Tämä voi johtaa arvokkaan tiedon ja havaintojen ohittamiseen mahdollisesti elämää mullistavin seurauksin. 

”Käsin tehty arviointi on kriittinen osa prosessia. Omassa työssäni se auttaa minua ymmärtämään asiakkaan istumiseen liittyviä, näkyviä oireita ja niiden takana olevia juurisyitä. Haluaisinkin auttaa kaikkia ammattilaisia, jotka kirjoittavat lähetteitä asiakkailleen istumisen, asennon ja liikkumisen apuvälineisiin, ymmärtämään miksi käsin tehty arviointi on tärkeää ja miten se tehdään kunnolla”, sanoo Sharon Sutherland.

 

Kunnioita lanteita

Istuminen on jokapäiväinen toiminto, johon emme kiinnitä sen kummempaa huomiota. Todellisuudessa se vaatii paljon työtä, jopa silloin kun hermo-ohjaus toimii normaalisti. Huono istuma-asento aiheuttaa erilaisia haasteita ja ongelmia.   

“Monesti istumisen arvioinnissa havaittua lantion liikerataa ja lantion/selkärangan linjausta katsotaan läpi sormien. Kun linjaus on hyvä, alimmat kylkiluut ja suoliluunharjat (ASIS) muodostavat suorakaiteen. Hälytyskellojen pitäisi soida, jos suhde on kolmiomainen. Toiselle sivulle kallistunut asento liittyy usein takareisien kireyteen ja lantion liikerajoitukseen”, kertoo Sharon Sutherland.

 

Kuinka kliiniset löydökset muunnetaan tuoteominaisuuksiksi? 

Sharon Sutherlandin tavoitteena on tunnistaa syyt asennon takana ja luoda asiakkaalle kokonaan uusi ratkaisu pikemminkin kuin paikkailla ja korjailla nykyistä. Hän neuvoo ottamaan tuotespesialistin mukaan prosessiin mahdollisimman pian. 

“Tuotespesialisti voi tuoda keskusteluun toisen näkökulman ja auttaa keskittymään olennaiseen. Tiimityöllä kliiniset löydökset on helpompi muuttaa tuoteparametreiksi, mikä tekee sopivien koekäyttötuotteiden valinnasta helpompaa”, sanoo Sharon Sutherland.  

Millainen sitten on hyvä istumisen ratkaisu paljon tukea tarvitsevalle asiakkaalle? “Hyvä istumisen ratkaisu täyttää potilaan tarpeet painon jakamisessa, asennon hallinnassa ja tuessa, ilmanvaihdossa ja iskunvaimennuksessa”, summaa Sharon Sutherland. 

 

www.seatingsolutionsllc.com