Asfaltti haastaa polven

26. huhtikuu 2017 - admin

Ovatko iskunvaimentimesi kunnossa? Monet polvivaivat johtuvat huonosta tekniikasta ja konkarijuoksijoillakin lihasvoiman puutteesta. Jos asennon linjauksessa on ongelmia, polvituki voi parantaa asentotuntoa.

Juoksutekniikan perusohjeita on se, että juostessa jalan tulee olla painopisteen alla, kun se osuu maahan. Tämä ei ole hifistelyä, vaan asentoon löytyy perusteltu syy. Elimistön oma iskunvaimennus toimii, kun linjaus on kunnossa.

"Joustomekanismi on kokonaisuus, jossa jalkaterä, polvi ja edelleen selkä välilevyineen toimii iskunvaimentimina", kertoo ortoosiosaaja, fysioterapeutti Olli Laitinen Turun Respectasta.

Polvi on tärkeä osa iskunvaimennusta ja se toimii osaltaan voiman välittäjänä alustaan.

"On tärkeää tulla suoralla linjalla alas, etteivät nivelkulmat eivät kasva suuriksi. Silloin maasta tuleva ground force, iskuvoima välittyy suoraan eikä niitten isojen kulmien kautta, jolloin niveliin tulee vääntöä ja erilaisia kiputiloja ja rasitusvammoja."

Keskivartalo ohjaa juoksua

Juoksu ei olekaan pelkkä jalkalaji, vaan juoksua ohjaa keskivartalo. Kääntäen voi ajatella, että jos vatsalihakset ovat heikot, vaiva voi tuntua polvessa.

Jos juoksija niin sanotusti istuu juostessaan ja takapuoli jää taakse, juoksu menettää tehoaan. Ongelmat eivät lopu siihen. Kompensaatioksi tarvitaan pitkä askel eteen, selkä rasittuu, reisiluu liikkuu suoraan eteen ja polveen kohdistuu vahva kuormitus.

"Silloin kun nivelkulmat kasvavat, rasitus niveliin kasvaa, mikä tuntuu polvessa. Kun otetaan pitkä askel liian eteen, tullaan tosi vahvasti kantapäälle, jossa ei ole iskunvaimennusta. Suoraan asfaltista välittyvä iskuvoima välittyy polveen."

Juoksijan polvi tarkoittaa kipua

Rasitusperäisistä jännevaivoista tutuin on juoksijan polvi, missä jänne tulehtuu, kun se hankaa luiseen rakenteeseen. Tätä voidaan helpottaa levolla ja polven linjaamisella uudelleen.

Vanhemmilla konkareilla ongelmana voivat olla kulumat. Tutuin on polvilumpion sisäsyrjän tai nivelpintojen sisäsyrjän kuluma, mikä aiheuttaa vaivoja.

 "Polven kulumatkaan eivät ole maailmanloppu", Laitinen lohduttaa.

 Löytyy tukia, jotka voivat siirtää kuormitusta pois ongelmalliselta puolelta, jossa nivel- ja rustopinnat ovat kuluneet. Monesti voidaan tulehdus saada vähenemään, saada polvi kivuttomaksi ja ihminen taas liikkuvaksi.

 "Me emme pysty lopettamaan kuluman etenemistä, mutta hankaus ja kivut voidaan saada pois."

 Polvivamma voi syntyä äkillisestä harha-askeleesta, kun askel osuu asfaltinreunaan. Kivun lisäksi seurauksena asentotunto, eli tunto polven normaalista liikeradasta voi häiriytyä.

 "Polvituki kannattaa nähdä osana prosessia. Sillä pystytään vähän ohjaamaan askelta oikeaan suuntaan, jotta sitä osataan itsekin hahmottaa ja samalla saada polvi kivuttomaksi."

Rasitusperäisiin vaivoihin ja kulumakipuihin voi vaikuttaa jopa kylmä ilma, jopa pelkästään lämmittävä polvituki voi auttaa.  Tilanteessa, jossa vaikka pakarat eivät pidä asentoa ja on vaikea linjata polven suoraan linjaa, voidaan laittaa kevyt tuki, joka lisää asentotuntoa.

Asiantuntija etsii oikean avun

"Tuki kannattaa aina hankkia asiantuntijan avulla. Lääkäriin kannattaa mennä, jos vaiva pitkittyy tai juoksumääriä pitää vaivan takia vähentää."

Hyvä polvituki on tarkoituksenmukainen; eli se toimii räätälöitynä ongelmaan. Tuen materiaali on tarpeeksi napakka, kestävä ja jos puhutaan juoksijoista, tuen pitää olla pestävissä.

Omaa juoksua kannattaa myös kuunnella. Äänetön askel kertoo, että juoksija käyttää jänteitä ja lihaksia tehokkaasti. Jänteisiin kertyy energiaa, kun ne jännitetään ja kun ponnistetaan, voima vapautuu. Kevyt askel vaatii voimaa ja tekniikkaa, mutta vie eteenpäin.

 

Tutustu lisää: Ratkaisut > Polven nivelrikko