Kompressio voi purra penikkakipuun

15. maaliskuu 2017 - admin

Urheilutekstiileissä on harpattu pitkiä loikkia kompressiotekstiilien suuntaan. Fysioterapeutti Markus Saikkonen Turun Respectalta korostaa oikeiden tekstiilien valintaa: paineluokalla ja koolla on merkitystä.

Kompressiosukat ovat juoksun harrastajille jo tuttuja, mutta moni vetäisee sukat jalkaansa tietämättä tarkemmin, mihin niiden toiminta perustuu. Sukkien lisäksi tarjolla on esimerkiksi erimittaisia kompressiotrikoita ja -paitoja. 

”Kompressiotekstiilien toimintamekanismi perustuu siihen, että ne edistävät asento- ja liikeaistia ja vakauttavat kehoa”, Markus Saikkonen kertoo. 

Kompressiovaatteiden paine vaikuttaa kehon pinta- ja asentotuntoon vähentämällä lihasvälystä ja pitämällä lihakset ikään kuin kasassa. Kompressio pakkaa lihakset tiiviimpään tilaan, mikä edistää vakauden tunnetta. 

”Paine tehostaa toimintaa asentotuntoreseptoreissa, joita meillä on nivelissä, jänteissä, sidekudoksissa ja lihaksissa. Tämän avulla raajojen hahmotuskyky paranee”, Saikkonen kuvaa. 

Käyttäjäkokemuksen mukaan kompressiosukista voi olla yllättävää etua. 

”Jotkut ovat huomanneet, että säären etuosassa ns. penikkataudin kivut ovat lievittyneet tai kokonaan poistuneet, kun kompressiosukka tai -putki on otettu käyttöön.”

Saikkonen arvioi, että tämä vaikutus liittyy siihen, että kompressio vakauttaa säären lihakset ja tärähdyksestä sekä liikkeestä tuleva kipu vaimenee. Lisäksi kompressio parantaa aineenvaihduntaa ja verenkiertoa. 

”Jalan alueen vaivoissa tulisi kuitenkin aina tutkia syy, joka aiheuttaa oireita.”

 

Mekaanista apua kivun tunteeseen 

Tukivaatteita on pitkään käytetty lääkinnällisiin vaivoihin ja säryn hallintaan. Tekstiileillä saatu paine tehostaa nestekiertoa. Kun verenkierto toimii tehokkaasti ja lihakset hapettuvat hyvin, myös kuona-aineet poistuvat tehokkaammin lihaksista. Käyttäjiltä saadun palautteen mukaan esimerkiksi juoksun harrastajilla kroppa ei väsy kompressiotrikoita käytettäessä yhtä helposti kuin tavallisesti.   

”Kompressiovaatteet sopivat kenelle vain, mutta kokemukset ovat aina yksilöllisiä. Kompressiotekstiilejä käytetään suorituksen aikana sekä suorituksesta palautumiseen. Tutkimusten mukaan merkittävin hyöty niistä on palautumiseen.” 

Turvotus on kuitenkin yleisin syy kompression käyttöön. Turvotusta ehkäisevä vaikutus perustuu siihen, että kompressiotukivaate ja -sukka tehostavat erityisesti laskimoverenkiertoa. Kompressiosukkien paine on suurin nilkassa. 

”Hyvässä kompressiosukassa paine kevenee ylöspäin”, Saikkonen vinkkaa. 

 

Tärkeä huomata paineluokka ja koko

Sukkia valitessa kannattaa myös huomata, että eri valmistajat käyttävät eri paineluokkia, mitä ei aina näe tuotepakkauksesta. Useimmat urheilijoiden palautumista mittaavat tutkimukset on tehty paineluokan II sukilla. 

”Todella tärkeää kompressiosukissa on se, että koko oikea. Liian pieni koko saattaa luoda liian suuren paineen ja tuntua kipuna.” 

Kompressiovaatteisiin kannattaa totutella. Jos ajatuksissa on hyödyntää kompressiovaatteita vaikka maratonilla, uusia trikoita ei kannata kokeilla ensi kertaa kisoissa. Mutta kompressiovaatteista voi olla hyötyä: ”Todennäköisesti jalat tuntuvat kompressiotrikoissa kevyemmiltä pitkän juoksusuorituksen jälkeen.”