Omin sanoin: Topi ja pyörätuoli

13. kesäkuu 2023 - admin

Olen Topi Niinimaa, 1988 syntynyt mies Ruukista, Pohjois-Pohjanmaalta. 1.7.2018 olin auto-onnettomuudessa. Siinä halvaannuin rintakehästä alaspäin.

Onnettomuuden jälkeen olin 2 viikkoa nukutettuna ja 2 viikkoa hereillä OYS:in teho osastolla, eli kuukauden päivät. Sieltä sitten suunnilleen suoraan kuntoutusosastolle OYSiin. Sairaalajakso kesti marraskuun loppupuolelle, mutta ennen 30-vuotissynttäripäivää pääsin kotiin.

Tällä hetkellä toimin vuoroviikkoisinä 6- ja 10-vuotiaille tyttärille. Sen lisäksi olen kuljetusyrittäjänä. Ennen halvaantumista ja tyttären syntymää 11 vuotta sitten uusittiin isän kanssa vanha talo, joten nyt on noin 250 neliöinen yksi kerroksinen omakotitalo.

Arkipäiväni muodostuu siitä, että aamulla heräilen ennen tyttäriä joko herätyskelloon taikka työntekijän soittoon. Aamulla tyttärille aamupalat ja toinen kouluun ja toinen päiväkotiin. Sitten jatkaa puhelinsoitteluita ja tietokoneella palaverit yms pakettiin. Tyttäret kun pääsee kotia niin yhdessä touhuilua, ruuan laittoa, pyykinpesua ja mikä parasta yhdessä saunaan.

Käytössäni on nyt Invader-pyörätuoli. Olen ollut siihen todella tyytyväinen. Tuoli on todella tukeva ja kestävän oloinen, varsinkin tuon lisävoimalaite Klaxonin kanssa se tulee esiin. Aikaisempi pyörätuoli ”pehmeni” parissa vuodessa, varmasti vaikutti tuo 1500 kilometriä lisävoimalaite käytössä.

topi-invader-kuva.jpeg

Eritoten Invaderin käännettäviä kaarisuojia ja kipattavan selkänojan tukevan ja kestävän oloista suunnittelua täytyy kehua. Vaikka tuoli on todella kevyt, niin silti kestävyyttä en enää edes epäile.

Minulla on myös ristikkorunkoinen pyörätuoli käytössä autolla liikkuessa, mutta se on tämän Invaderin helppokäyttöisyyden ja keveyden ansiosta jäänyt vähemmälle käytölle. Huomattava etu on, että Invaderissä ei tarvitse irrotella muita osia kuin renkaat ja tuoli menee mukavasti etupenkille.

Käymme tyttärien kanssa leikkikentillä ja ei välttämättä aina sitä helpointa pyörätietä pitkin, vaan paljon sorateitä, metsäpolkuja yms pitkin. Juurikin tätä kuvailemaani tukevuutta ja kestävyyttä vaadin ja arvostan tuolilta, koska se on yksi tärkeimmistä työkaluista elämässäni. Ja Klaxon-ajolaite yhdessä tuolin kans on todella tärkeitä minulle, että voin toimia ja touhuta lasten kanssa. Harrastella kotona esimerkiksi juurikin noiden raskaankaluston osien kanssa.

Minua inspiroi oma isä ja ne ihmiset, joille rajoitteet ei ole este.

En koskaan ole "jääny tuleen makaamaan". Minuahan motivoi se, että omien lasten tai perheen ei tarvi hävetä minun puolesta. Apuvälineet mahdollistaa sen että voin olla vieläkin jossain hyvä. Eli voin olla hyvä isi ja silti voin olla vaikkapa yks Skandinavian tunnetuimpia rekkojen rakentelijoita.

‒ Topi Niinimaa

Omin sanoin-vieraskynässä ihmiset kertovat itse kokemuksistaan ja elämästään.

Tutustu Topiin: TikTok @topiniinimaa / Instagram @topiniinimaa

1.jpg

2.jpg

3.jpg

"Apuvälineet mahdollistaa sen, että voin olla vieläkin jossain hyvä. Eli voin olla hyvä isi ja silti voin olla vaikkapa yks Skandinavian tunnetuimpia rekkojen rakentelijoita."
- Topi Niinimaa

4.jpg