Vältä rasitusvammat liikunnassa

24. elokuu 2015 - admin

Moni golfin, tenniksen tai muun lajin harrastaja ryhtyy kauden alkaessa innolla harjoittamaan rakasta kesälajiaan. Alkuhuumassa saattavat riittävä lepo ja lihashuolto unohtua, ja seurauksena on liikunnan estävä rasitusvamma. Rauhallisella aloituksella, hyvällä tekniikalla ja tarpeen vaatiessa myös eri kehonosille suunnitelluilla tuilla lempilajin innokaskin harrastaminen sujuu turvallisesti.


Jos liikunnan aloittaa pitkän tauon jälkeen, voi alkuinnostuksen siivittämien suurten harjoitusmäärien jälkeen lajin harrastus tyssätä rasitusvammaan. Keho ei ole valmis ottamaan vastaan kovaa rasitusta ja kudosten sietokyky ylittyy, mistä seurauksena syntyy tulehdusperäisiä rasituskipuja. Lihaksissa voi olla myös epätasapainoa, mikä aiheuttaa jonkin kehon osan ylikuormittumisen.

”Yleisimmin rasitusvammoja esiintyy säären alueella, polvessa, lonkassa ja selässä. Mailapeleissä rasitusvammat ilmenevät yleensä olkapään alueella”, kertoo fysioterapeutti Mika Rouhiainen Respecta Oy:stä.

Rasitusvammoille altistavat harjoitusmäärien ja -kertojen liian nopean lisäyksen ohella myös muut tekijät, kuten tekniikkavirheet ja huonot varusteet. 


Aloita maltilla, kuuntele kehoa

Vaikka golf- tai tennismailat polttelevat käsissä, treenaus kannattaa aloittaa maltilla ja valmistella kehoa rasitusta varten lisäämällä kuormitusta asteittain. Innokkaalle harrastajalle tämä on usein vaikeaa, ja lihaksia rasitetaan liian paljon lyhyessä ajassa ja tarvittava lepo unohtuu. 

Rasitusvammojen ehkäisyssä on tärkeää auttaa kehoa palautumaan rasituksesta lihashuollolla ja oikeanlaisella ravinnolla. Vaikka treenaamisen tavoitteena olisi painon pudottaminen tai kiinteytys, riittävästä ravinnon ja nesteen saannista on muistettava huolehtia. Myös varusteiden pitäisi olla lajiin suunnitellut ja harrastajalle sopivat. 

”Rasitusvamman ensisijainen hoito on aina lepo, mahdollisesti kylmähoito ja tarpeen vaatiessa lääkitys. Jos lepokaan ei auta, tilannetta ei kannata jäädä seuraamaan kovin kauan, vaan on syytä kääntyä asiantuntijan puoleen ja selvittää, mikä oireen aiheuttaa”, Mika opastaa.


Tekniikka kuntoon, tuki auttaa ongelmatilanteissa

Juoksijoilla yleinen rasitusvamma ns. juoksijan polvi aiheuttaa kipua polven ulkosyrjällä. Oireen taustalla on usein virheasento- tai toiminto keskivartalossa, lantiossa tai nilkan ja jalkaterän alueella. Rouhiainen muistuttaa, että lajissa kuin lajissa tärkeää on oikean tekniikan opetteleminen, mikä vaatii asiantuntevaa valmennusta ja aikaa, eli toistoja.

”Lähes kaikissa lajeissa tärkeimmät asiat ovat linjaus, liikkuvuus ja voima, joiden on oltava kunnossa. Jos niiden korjaaminen ei tuo tulosta, on harkittava muita hoitokeinoja.”

Joskus harrastaja saa apua liikuntasuoritukseensa tuista. Esimerkiksi paljon jalkojen päällä olevat golfaajat suosivat tukipohjallisia, jotka vähentävät jalkojen kuormitusta ja vaimentavat iskuja. Golfissa toispuoleinen nivelrikko voi estää lajin harrastamisen, mutta keventävän polvituen avulla pystytään polven nivelrakoon kohdistuvaa kuormitusta keventämään. Polvituesta on apua myös nivelrikosta kärsivälle juoksijalle, jonka polven toiminnallisuutta pystytään polvituen avulla lisäämään ja kipua lievittämään. 

”Tuilla pyritään joko rajoittamaan tai lisäämään liikettä. Tukihoidon tarkoituksena on sallia liike kivuttomalla liikeradalla, ja estää se kivuliaista äärisuunnista”, Rouhiainen summaa. 


Näin vältät rasitusvammat:

• Jos liikunta on jäänyt talven aikana vähäiseksi, aloita harjoittelu rauhallisesti ja nosta kuormitusta vähitellen.
• Opettele harrastamasi lajin tekniikka asiantuntevassa valmennuksessa.
• Valitse lajiin sopivat varusteet. Ongelmatilanteissa apu voi löytyä kehonosalle räätälöidystä tuesta.
• Muista lihashuolto, riittävä lepo ja oikeanlainen, terveellinen ravinto.


Tule lähimpään Respectan myymälään tutustumaan mm. tukipohjallisiin ja muihin vartalon tukiin. Kysy lisätietoja myymälävalikoimastamme myymälöistämme tai varaa aika asiantuntijallemme: Respectan yhteystiedot
.