Iiron Michelangelo-proteesi on huipputeknologiaa

23. joulukuu 2013 - admin

21-vuotias Iiro Heikkilä joutui vuoden vaihteessa 2012 - 2013 työtapaturmaan, jonka vuoksi hänen vasen käsi jouduttiin amputoimaan. Iiro valitsi proteesikseen Michelangelo-käsiproteesin, jossa yhdistyy ihmiskäden toiminnallisuus ja esteettisyys. 

Iiron käsi amputoitiin olkavarren puolesta välistä, hauiksen kohdalta. Kuusi kuukautta tapaturman jälkeen Iiro sai luvan aloittaa proteesin käyttöönoton. Hänet ohjattiin Mikkelin Respectalle, jossa Iiron otti vastaan apuvälineteknikko Risto Honkanen. Risto mainitsi Iirolle uudentyyppisestä Michelangelo-käsiproteesista, sillä se on tämän hetken paras vaihtoehto teknologialtaan, joten se oli luonnollisesti oikea vaihtoehto myös hänelle.

Michelangelo on Otto Bockin käsiproteesi, joka jäljittelee ihmisen luonnollisia kädenliikkeitä. Modernin ajan proteesissa yhdistyvät viimeisin teknologia ja muotoilu. Michelangelon elementit ovat valmistettu sekä pehmeistä että kovista materiaaleista. Proteesin nyrkin toiminnot ovat täysin nivellettyjä.

Michelangelo-käsiproteesin sisäänrakennetut elektrodit havaitsevat liikkeet lihassähköimpulsseista, joilla ohjataan proteesia. Proteesi mahdollistaa monia liikkeitä. Kun hauista aktivoi niin proteesin nyrkki menee kiinni, vastaavasti kun käyttäjä aktivoi ojentajaa, kämmen aukeaa.

 Riston lisäksi prosessissa keskeisenä asiantuntijana on ollut Veli-Matti Roivanen Kuopion Respectasta, joka otti mitat proteesia varten ja valmisti proteesin käyttövalmiiksi muutama kuukausi sitten. Vaikka proteesinvalmistustyö on suuri projekti, Iiro on ollut tyytyväinen prosessin kulkuun ja nopeuteen. Ensimmäisellä käyntikerralla tehtiin muotti proteesia varten, toisella käyntikerralla oli vuorossa proteesin sovitus ja kolmannella kerralla proteesi olikin jo valmis haettavaksi.

 Iiro kertoo sisäistäneensä proteesin toiminnan ja tekniikan jo melko hyvin, vaikka tiedostaa että oppimisprosessi proteesin kanssa vie aikansa, mahdollisesti vuosia. Nyrkin käyttöön hän tarvitsee vielä toimintaterapeutin apua. Apuvälineteknikko Risto kehuukin Iiroa optimaaliseksi asiakkaaksi, jonka kanssa prosessi on edennyt toimivasti eteenpäin. Respectan klinikan palveluun Iiro on ollut tyytyväinen huoltotoimintaa myöten. ”Toiminta on ollut todella hyvää”, Iiro kiteyttää.

 

Lisää asiaa protetisoinnista: http://respecta.fi/fi/ratkaisut/sinulle/proteesi/