Polkupyöräillen tukea syöpäsairaille lapsille

12. huhtikuu 2017 - admin

Respecta tukee Tampereen Team Rynkeby -joukkuetta, joka kerää pyöräilemällä varoja syöpätutkimukseen ja syöpäsairaille lapsille ja heidän perheilleen. Kausi huipentuu pyöräilyyn Tampereelta Pariisiin. Joukkueessa pyöräilee myös kovaa treeniä ja kilometrejä pelkäämätön Elina Matila Respectasta. Hanke imaisi Elinan mukaansa, kun hän törmäsi vuosi sitten joukkueessa pyöräilevään tuttavaansa pyöräilytapahtumassa.  

“Teema ja projekti oli niin hieno, että minulle oli ihan samantekevää, kuinka paljon aikaa projektiin menee ja kuinka paljon Pariisin matkaa varten pitää treenata. Tiesin, että hakemuksia tulee paljon ja jännitin kovasti pääsenkö mukaan. Pääsy joukkueeseen omilla saavutuksilla oli ensimmäinen voitto”, kertoo Elina Matila.

Team Rynkeby on vuonna 2002 perustettu pohjoismainen hyväntekeväisyystapahtuma, jossa pyöräilyjoukkueet pyöräilevät joka vuosi Pariisiin ja keräävät sponsoreita hankkimalla rahaa syöpää sairastaville lapsille ja heidän perheilleen. Team Rynkebyssä on 1 700 pyöräilijää ja 450 avustajaa 44 joukkueessa. Osallistujat tulevat Tanskasta, Ruotsista, Suomesta, Norjasta, Färsaarilta ja Islannista.

Joukkueesta haetaan mahdollisimman heterogeenistä: ryhmään valitaan eri sukupuolta, ikäluokkaa, ammattikuntaa ja kunto- ja kokemustasoa edustavia pyöräilyn harrastajia.

“Tärkein valintakriteeri on, että saamme yhdessä kerättyä mahdollisimman paljon varoja syöpäsairaille lapsille.”

Hankkeeseen pitää olla myös valmis sijoittamaan omaa rahaa, sillä polkupyörä ja joukkueasut sekä matkat maksetaan itse. Kaikki sponsoreilta kerätty raha lahjoitetaan lyhentämättömänä Aamusäätiölle ja Sylva ry:lle. Vuonna 2016 Team Rynkeby lahjoitti 8,84 miljoonaa euroa taisteluun lasten syöpää vastaan. Suomen Sylva ry sai 331 795 euroa, tänä vuonna tavoitteena on ylittää 500 000 euroa.

Elina on itsekin äiti, ja lasten ja perheiden tukeminen lähellä sydäntä. ”Olen ollut lastensairaalassa pienimmän lapseni kanssa, ja nähnyt millaista arki on osastolla. Keräämillämme lahjoitusvaroilla pystytään ostamaan lapsille viihdykettä ja virikkeitä sekä rahoittamaan esimerkiksi toimintaterapiaa.”

 

team_rynkeby_sis_kuva.jpg
Kovaa treeniä ja henkistä valmentautumista

Pari vuotta maantiepyöräilyä harrastanut Elina on taittanut tähän asti noin parituhatta kilometriä vuodessa. Nyt määrä olisi tarkoitus tuplata. Team Rynkebyn harjoitteluohjelmaan on kuulunut lokakuusta 2016 asti viikoittain spinningiä, pitkiä sauvakävelylenkkejä, hiihtoa, retkiluistelua ja kestävyysharjoittelua. Pyöräilykausi alkaa huhtikuussa, ja tavoitteena on polkea 2 500 kilometriä ennen heinäkuuta. Ja sen jälkeen Tampereelta Pariisiin yhteensä 1 350 kilometriä.

“Ryhmätreenit ovat tärkeitä kaikkien turvallisuuden kannalta. Ryhmässä pyöräillään parin vieressä, 20 senttimetrin päässä edellisen takarenkaasta. Tiiviissä ryhmässä ei voi väistää eikä pysähtyä. Vaikka jokainen olisikin taitava pyöräilijä yksilönä, ryhmässä on ihan omat säännöt miten edetään tai toimitaan, jos tiessä on vaikkapa kuoppa tai matkalla sattuu rengasrikko.”

Fyysisen kunnon ohella pitkäkestoinen suoritus vaatii henkistä valmentautumista. “Olemme pohtineet poliisiammattikorkeakoulun psykologin kanssa, miten matkalla tapahtuviin yllätyksiin reagoidaan ja miten niissä toimitaan. Jokainen osallistuja on vastuussa ryhmän onnistumisesta ja tavoitteiden saavuttamisesta.”

 

Kilometrien letkassa Eiffel-tornille

Heinäkuussa kaikki pohjoismaiset tiimit ajavat Pariisiin. Tampereen tiimi ajaa ensin Helsinkiin, missä kaikki Suomen tiimit kokoontuvat ja etenevät viikossa Pariisiin. Päivämatkat vaihtelevat 200 kilometrin molemmin puolin.

”Luvassa on upeita maalaismaisemia. Belgiassa pääsemme ajamaan Mur de Huyn, legendaarisen Tour de France -etapin, jossa on huikea ylämäki. Viimeisenä päivänä kaikki joukkueet kokoontuvat Pariisin kehätien tuntumaan ja pyöräilemme parin kilometrin pituisena letkana Eiffel-tornille.”

Huoltorekka kuljettaa kuskien henkilökohtaiset tavarat ja tiimin elintarvikkeet. Huoltojoukot tekevät kuskeille ruuat ja huolehtivat pyörien huollosta. Lopuksi rekka tuo polkupyörät kotiin.

Pyöräilyyn hurahtanut Elina ei usko, että kesän pyöräilyt loppuvat Pariisiin.

”Minulla on vahva ajatus, että osallistun vielä maastopyöräilytapahtumaan elokuussa. Lisäksi olen saanut Rynkeby-tiimistä hyvän ystävän, jonka kanssa alamme harjoitella melomista ja ties vaikka osallistuisimme Pirkan soutuun.”