Tekniset asiantuntijamme Pasi ja Jari lähtevät paralympialaisten huoltotiimiin Pekingiin

21. helmikuu 2022 - admin

Respectan tekniset asiantuntijat Pasi Niemi ja Jari Piilonen matkaavat kohti Pekingin olympiakylää 1. maaliskuuta, jossa he liittyvät kahden viikon ajaksi paralympialaisten Pekingin tekniseen huoltotiimiin ja parajääkiekon huoltojoukkoihin. Järjestyksessään 13. talviparalympialaiset järjestetään 4.-13.3. ja käytännössä kisakaupunkeja on kolme.

Tekniset asiantuntijamme Jari ja Pasi liittyvät emoyhtiömme Ottobockin Repair Service Center-palvelukeskuksien huoltotiimiin, joka palvelee 700 kilpaurheilijaa kolmessa eri lokaatiossa kisojen ajan: Pekingin, Yanqingin ja Zhangjiakoun paralympiakylissä. Käytännössä urheilijat voivat tulla palvelukeskukseen huoltamaan ja korjauttamaan kisavälineitään maksutta ennen kisoja ja niiden aikana. Palveluna tämän on tärkeä ja vaativa erityisesti lumilautailussa, ampumahiihdossa ja jääkiekossa. Huoltotiimi koostuu 40 teknisestä asiantuntijasta, jotka pitävät myös huolta urheilijoiden pyörätuoleista, proteeseista ja ortooseista – kaikesta teknisestä, jotta urheilijat voivat keskittyä kilpailuun ja suorituksiinsa. 

Respectan Pasi Niemi on aiemmin osallistunut paralympialaisten huoltotiimiin Tokion kesäparalympialaisissa 2021, jossa hän toimi pyörätuoliteknikkona eri kilpailupaikoilla palvelukeskuksen lisäksi. Pasi on työskennellyt Respectassa vuodesta 2003 asti.  

— Aloitin jalkinepuolella suutarina ja vuonna 2008 siirryin tekniselle osastolle. Ensin työskentelin manuaali- ja sähköpyörätuolien korjauksien, uusien tuotteiden varustelun ja muutostöiden parissa, sekä kattonostinjärjestelmien asennuksissa. Sen jälkeen olin tiimin vetäjänä ja tein muutostöitä ja varusteluja samalla. Viime vuodet olen ollut teknisenä asiantuntijana ja tehnyt muutostöitä, sekä kouluttanut uudempia henkilöitä tuotteidemme saloihin, Pasi kertoo. 

Jari on ensimmäistä kertaa mukana työskentelemässä paralympialaisten teknisessä tiimissä. 

Aloitin syyskuussa 2016 Tampereella teknisellä osastolla. Työtehtäviin kuului alkuunsa manuaalipyörätuolien ja muiden apuvälineiden kasaus ja varustelu. Jonka jälkeen siirtyminen sähköpyörätuolien parissa työskentelyyn. Tällä hetkellä tehtäviin kuuluu kaikkea varustelusta muutostöihin ja korjauksiin apuvälineiden ihmeellisessä maailmassa, Jari kuvailee. 

 

Kaksi viikkoa ryhmätyötä, luovuutta ja unohtumattomia kokemuksia

Työtehtäviin kisoissa pyörätuoliteknikkona kuuluvat niin kilpailuvälineiden korjaukset kuin päivittäiskäytössä olevien apuvälineiden huollot ja korjaukset mahdollisten rikkoontumisten sattuessa, apuvälineen valmistajasta ja mallista riippumatta. 

Olemme varautuneet tekemään kaikkemme, jotta apuvälineet saadaan kuntoon ja se vaatii ryhmätyötä ja luovuutta, nämä ovatkin tärkeimmät taidot, jotka meidän tulee omata. Olen mukana kilpailijoita varten ja heidän onnistuneet suorituksensa riippumatta siitä mitä maata he edustavat tai missä lajissa kilpailevat antavat sen suurimman nautinnon itselleni, Pasi kertoo. 

Suomen joukkue Pekingin kisoihin vahvistui helmikuun puolivälissä, kaikkiaan joukkueeseen kuuluvat kuusi urheilijaa ja yksi opashiihtäjä. Suomalaisurheilijoita on mukana niin alppihiihdossa, lumilautailussa ja maastohiihdossa. Aiemmin joukkueeseen oli nimetty Matti Suur-Hamari, alppihiihtäjä Santeri Kiiveri, hiihtäjä Inkki Inola ja opashiihtäjänsä Arttu Kaario. Joukkuetta täydentää nyt myös lumilautailijat Matti Sairanen ja Tomi Taskinen sekä alppihiihtäjä Maiju Laurila. 

Ottobock on toiminut paralympialaisten kumppanina vuodesta 1988. Tänä vuonna Pekingin talviparalympialaiset ovat jo poikkeuksellisesti vain vajaat 6 kuukautta edellisten Tokion kesäkisojen jälkeen, jotka siirtyivät vuodella alkuperäisestä. Täten valmisteluaika kaksien kisojen ja logistiikan suhteen on äärimmäisen lyhyt. Myös oman haasteensa tuo se, että kisat järjestetään kolmessa eri kisakylässä. Lisäksi pandemiaan liittyen matkustaminen on rajattua, mutta liikkua saa oman nimetyn kupla-alueen sisällä. 

Kahden viikon reissun aikana Pasilla ja Jarilla on yksi vapaapäivä, joten koko matka on hyvin työntäyteinen. 

— Lähtövalmisteluja on paljon, mutta uskomme että paikan päällä asiat hoituvat sujuvasti, miehet toteavat. 

Fiilikset ennen matkaa ovat kuitenkin molemmilla rauhalliset, suurempaa jännitystä ei ole vielä ilmoilla. Kokemuksena matka on varmasti unohtumaton. 

Odotan alan ammattilaisiin tutustumista eripuolilta maailmaa ja monipuolisia työtehtäviä heidän kanssaan. Tuohon ajanjaksoon mahtuu varmasti monia hienoja hetkiä ja kokemuksia, on hienoa saada olla osana tätä tiimiä, Pasi fiilistelee. 

peking-kollaasi.jpg
 
 

Pekingin talviparalympialaiset 4.-13.3.2022 

  • Ratkaistaan 78 kultamitalia 6 lajissa: para-alppihiihdossa, para-ampumahiihdossa, parakelkkajääkiekossa, paralumilautailussa, paramaastohiihdossa ja pyörätuolicurlingissa. Suomalaiset kisaavat alppihiihdossa, lumilautailussa ja maastohiihdossa. 
     

  • 3 täysin varusteltua emoyhtiömme OttobockinRepair Service Centeriä paralympiakylissä Pekingissä, Yanqingissä ja Zhangjiakoussa sekä 5 pienempää palvelupistettä kisapaikoilla parajääkiekossa, para-alppihiidossa, para-ampumahiihdossa, paramaastohiihdossa ja paralumilautailussa. 
     

  • 50-jäseninen tekninen tiimi 12 eri maasta sisältää teknisiä, ortotiikan ja protetiikan sekä pyörätuolien asiantuntijoita. 
     

  • Kisoissa tehdään arviolta 500 maksutonta huoltotoimenpidettä urheilijoille, välineiden tyypistä ja merkistä riippumatta 
     

  • Repair Service Centerit ovat avoinna 22 päivän ajan kisaajille klo 8-21. Lisäksi heillä on käytössään 24 h päivytyspalvelu. 

 

web-Tokyo2020-soihtu-kuva.jpg
 
Respectan Pasi Niemi oli mukana Tokion kesäparalympialaisten huolto- ja korjaustiimissä viime kesänä.

 

web-TechnicalTeam_4_Pyeongchang2018_2750753.jpg

Paralympialaisten urheilijat saapuvat Ottobockin Repair Service Center-palvelukeskukseen huoltamaan kisavälineitänsä. Kuvassa Respectan Helsingin klinikan protetiikan asiantuntija Tiina Salmi vuoden 2018 talviparalympialaisissa Etelä-Korean PyeongChangissa.