Työskentelyasento 

 

Keittiöt ovat perinteisesti suunniteltu siten, että ruoanlaittajan oletetaan toimivan seisoma-asennossa. Kuitenkin erilaiset vaivat, kuten tasapaino-ongelmat, polvi- tai lonkkakipu, huimaus ja lihasheikkoudet saattavat hankaloittaa seisoma-asennossa toimimista. Molemmin käsin toimiminen on mahdotonta, jos pystyasentoa on hankala ylläpitää ilman työtasosta kiinni pitämistä. Näissä tilanteissa onkin hyvä toimia istuma-asennosta käsin.

Istuma-asennossa työskennellessä keittiön työtasot jäävät usein liian korkealle. Keittiötasot asennetaan yleensä noin 85-90 cm korkeudelle. Tuolin korkeudesta riippuen tason korkeuden tulisi kuitenkin olla reilusti matalampi.

Korkeussäädettävä tuoli on keittiön muutostöitä helpompi ja edullisempi ratkaisu sopivan asennon löytämiseen. Kun tuolin korkeutta voidaan säätää, löytyy usein myös toiminnan kannalta sopiva työskentelyasento.

 

Vinkkejä sopivan työskentelykorkeuden valintaan:

  • Työtason korkeus kyynärkorkeudella sopii pienten esineiden ja ruokatarvikkeiden käsittelyyn.

  • Voimankäyttöä vaativat askareet, kuten purkkien avaaminen ja vihannesten pilkkominen edellyttävät hieman korkeampaa istuma-asentoa.

  • Lieden ääressä toimiessa korkeampi istumakorkeus tarjoaa näköyhteyden kattilan sisältöön. Tutustu korkeussäädettäviin, toiminnallisiin työtuoleihin tästä.

 

Video: kuinka toimia istuma-asennossa keittiössä Kurottaminen ja kumartuminen 


Ruoanlaiton aikana astioita ja aineksia otetaan esille ylä- ja alakaapeista, laatikoista ja jääkaapista. Heikentyneet tasapaino ja lihasvoimat sekä huimaus lisäävät kaatumisriskiä korkealle kurottaessa ja alhaalle kyykistyessä tai kumartuessa. Myös nivelkivut ja liikerajoitukset hankaloittavat esimerkiksi käsien toimintaa hartialinjan yläpuolella.

 

Vinkkejä kumartelun ja kurottamisen välttämiseen:

  • Järjestä kaapit: Sijoita usein käytössä olevat tarvikkeet, astiat ja ruoka-aineet sopivalle korkeudelle, jotta ne on helppo ottaa esille

  • Hyödynnä tarttumapihtejä – pihtien avulla saat poimittua esineitä korkealta tai matalalta

  • Toimi keittiössä istuen tuolilla, jossa on laaja korkeudensäätöalue – istuimen ollessa matalalla, vältät kyykistymistä ja kumartumista ja istuimen säätyessä korkealle, ulotut myös ylemmille hyllyille turvallisesti. Katso lisää: Työtuolit

 

Katso kuinka tuolin korkeussäätö helpottaa keittiössä toimimista:

 

kaappi400x400px-thumbs.jpg

Tutustu keittiöaskareisiin sopiviin
toiminnallisiin työtuoleihin tästä

paivi-400x400px.jpg

Blogi: Päivin uusi arki toiminnallisen
Vela-työtuolin kanssa