Ruokailu


Ruokailua saattavat hankaloittaa monenlaiset vaivat. Näistä yleisimpiä ovat yläraajojen lihasvoimien heikkoudet ja nivelkivut. Myös esimerkiksi neurologisten sairauksien aiheuttamat toispuolihalvaus, kontraktuurat ja vapina voivat aiheuttaa haasteita ruokaillessa.

Tavanomaisesti ruokailu tapahtuu ruokapöydän ääressä, mutta aina tämäkään ei ole helppoa tai mahdollista. Sylitarjotin ja erilaiset pyörälliset vuodepöydät mahdollistavat syömisen myös sängyssä tai tuolilla, jota ei esimerkiksi korkeutensa vuoksi ruokapöydän ääreen saada. 

 

Hyvä istuma-asento edistää omatoimista ruokailua

Hyvä istuma-asento helpottaa käsien käyttöä ruokaillessa ja edistää omatoimista ruokailua. Ruokailijan avuntarve vähenee. Huono istuma-asento puolestaan vaikeuttaa ruuan käsittelyä, ruuan viemistä suuhun, syömistä ja nielemistä vaikeuttaen itsenäistä ruokailua.

Syödessä hyvässä istuma-asennossa selkä on mahdollisimman suorassa tai pienessä etunojassa. Pään ja leuan tulisi myös olla hieman etuviistossa. Etuviisto asento tehostaa henkitorven sulkeutumista estäen näin ruuan joutumista hengitysteihin. Myös itsenäinen syöminen vähentää ruuan tai juoman kulkeutumista hengitysteihin.

 

Vinkkejä ruokailuun:

  • Valitse ruokailuun rauhallinen, kiireetön hetki ja ympäristö. Ruokaile virkeänä.

  • Valitse ruokapöytä ja tuolit niin, että istuessa pöytä olisi kyynärpään korkeudella. Tuolin pitäisi mahtua tarpeeksi lähelle pöytää.

  • Valitse ruokailuun tarvittaessa istuimeksi sellainen tuoli, jossa istuinkulmaa saadaan kallistettua eteenpäin ja selkänojaa voidaan säätää tukemaan pientä etunojaa.

  • Liukuestealunen lautasen alla helpottaa lautasen paikallaan pysymistä.

  • Paksukahvaisista aterimista saat helposti pitävän otteen. Voit ostaa paksukahvaiset aterimet valmiina, tai tehdä sellaisia erilaisten paksunnosputkien avulla.

  • Isokorvaisista mukeista ja jalallisista laseista saat helpommin helpommin hyvän otteen. Erilaiset nokkamukit ehkäisevät nesteen läikkymistä juodessa.

  • Korkea lautasen reunus helpottaa syömistä, mikäli joudutaan toimimaan yksikätisesti.

147800.jpg

Paksukahvaiset taivutettavat aterimet

AA610Pb.jpg

Paksunnosputket 

 

700777_18MdHbv.jpg

Jalallinen muovimuki mahdollistaa
helpon otteen, 
nokkamuki 
estää läikkymisen.

AA5662W.jpg

Korkea lautasen reunus helpottaa
syömistä yksikätisesti.

 

Schuchmann_madita_400x400px.jpg

Lasten terapiatuolit säätyvät monipuolisesti ja
niitä voidaan käyttää pöydän ääressä tai
oman pöytälevyn kanssa
 

VELA-Tango-700E-Active-dining-table-400x400px.jpg

Kaasujousi- tai sähkösäätöisen Vela-työtuolin
istuinkulmaa ja -korkeutta voidaan säätää.