Takaisin omaan kotiin

18. toukokuu 2018 - admin

Keväällä Inkeri Lauroselan sisko Eeva Laurosela joutui äkisti sairaalaan, jalat eivät enää kantaneet. Kotiin pääsyn ehdoksi asetettiin, että kotona pitää tulla toimeen. Inkeri Laurosela ryhtyi heti hankkimaan kotiin siskolleen sopivaa kotihoitosänkyä.

”Halusimme sängyn heti, jotta sisko pääsee sairaalasta kotiin. Respectaan mentiin ja esittelyssä oleva mallisänky tuntui sopivalta. Sänky toimitettiin kotiin heti seuraavana päivänä”, kertoo Inkeri Laurosela.

Sähkökäyttöisen ja käsisäätimellä ohjattavan hoivasängyn käyttäminen sujui Inkeri Lauroselalta, 91 vuotta, ja Eeva Lauroselalta, 88 vuotta, Respectasta saaduilla ohjeilla. ”Ei paljon kyselty, saatiin hyvät ohjeet. On aika yksinkertainen, ei ollut suurempia haasteita.”

Helppokäyttöisyyden lisäksi hoitovuoteen pitää olla myös hyvännäköinen. Se ei pistä silmään eikä muistuta koko ajan sairaudesta tai toimintakyvyn heikkoudesta, vaan sulautuu sisustukseen.  ”Sievän näköinen, kuin tavallinen!”

Itsenäisesti moottorin avustuksella

Sähkösäätöisen hoivasängyn ideana on, että vuoteeseen on helppo mennä ja siitä on helppo nousta. Sänkyyn mennessä sänky nostetaan niin ylös, että sen laidalle on helppo istuutua. Sen jälkeen sänkyä voi laskea niin, että helppo laskeutua makuuasentoon ja nostaa jalat sänkyyn. Sängystä nousu aloitetaan nostamalla sängyn päätä ylös istuvaan asentoon ja laskemalla sitten sänkyä niin, että jalat yltävät tukevasti maahan.

”Hyvä kun sänkyä saa nostaa ja laskea. Päädyssä on nousutuki. Rollaattorista pääsee sänkyyn tuen avulla. Siskolle ylös nouseminen sängystä on tuottanut ongelmia. Nyt on hyvä, kun korkeutta saa lisätä ja pääpuolta nostettua ylös. Ennen runkopatja oli hirveän hankala”, kertoo Inkeri Laurosela.

Sängystä nousun avustaminen, nostaminen ja siirtäminen ovatkin avustajalle ja kotihoitajan omalle keholle kaikkein raskaimmat tehtävät. Hoitovuoteen moottori hoitaa raskaimman taakan.

”Sisko ei paljon apua tarvitse, pääsee sängystä itsekin. Vähän nykäisen. Kyllä pärjätään!”

Yöksi turvalliselle korkeudelle

Sängystä putoaminen ja kompastuminen yöaikaan ovat tyypillisiä tapaturmia kotona ja laitoksissa. WC-hädän yllättäessä ei haluta häiritä muiden unta ja hämärässä sängystä laskeutuminen aiheuttaa pulmia. Turvallisuuden lisäämiseksi kotihoitosängyissä on nostettavat laidat, jotka auttavat muistuttamaan pudotuksesta tai sängyn voi laskea matalalle.

Lauroselat ostivat samalla myös uuden patjan, joka tukee terveellistä nukkumisasentoa ja edistää sängyssä siirtymistä ja sopivan asennon löytymistä.

Monesti toimintakyvyn heiketessä sängyssä vietetään myös enemmän aikaa ja tehdään päivittäisiä toimintoja, kuten syödään, joten sopivan asennon löytäminen on korostunut. Tätä huolta siskoksilla ei kuitenkaan ole, sängyssä ei katsota edes TV:tä.

 

IMG_1565_web.jpg
 

Tutustu lisää hoitosänkyvalikoimaamme: Respecta.fi > Kotihoito ja ergonomia