Turvotuksen hoito ja lymfedeeman ennaltaehkäisy

Rintaleikkauksen jälkeen leikkausalueella esiintyy yleensä turvotusta. Lymfaturvotus on imuteiden vajaatoiminnasta johtuva krooninen tila ja yleinen ongelma kirurgian ja sädehoidon jälkeen, esimerkiksi rintasyöpäpotilailla. Turvotus myös venyttää haava-alueita ja voi aiheuttaa haasteita haavan ja arven hoidossa. Myös kipu voi lisääntyä, joskus turvotus nostaa myös CRPS-riskiä.

Turvotuksen hoitaminen on hyvä aloittaa jo siinä vaiheessa, kun oireet ovat lieviä. Ensimmäiset oireet ovat kihelmöinti ja kutina ylävartalon alueella. Vaikka turvotus ei olisi näkyvää, se saattaa olla jo kehittymässä. On tärkeää pyrkiä estämään turvotuksen eskaloituminen.

Leikkauksen jälkeen on hyvä lähteä liikkeelle, aluksi rauhallisesti ja edeten lääkärin ohjeen mukaan. Uiminen on erityisen hyödyllistä, sillä veden paine ja liike stimuloivat imunestettä. Tutustu Amoenan proteesiuimapukuihin ja urheiluliiveihin verkkokaupassamme.

Vähentämällä nestekuormaa leikatulta alueelta, nähdään usein myönteisiä vaikutuksia mm. haavan paranemiselle ja monesti sitä kautta myös leikkaustulokselle. Kun nestekuormaa tasapainotetaan, solujen kyky järjestäytyä ja uusiutua on parempi. Sirkulaatio paranee myös kapillaareissa, kun paine kudoksessa vähenee. 

Rintaproteeseissa on hyvä ottaa huomioon ominaisuudet, jotka vähentävät myös lymfaturvotusta. Amoenan rintaproteeseista on saatavilla myös kevennetyjä malleja, joiden paino on 25-40% kevyempi kuin normaalin rintaproteesin. Näin esimerkiksi liivien olkaimiin ei kohdistu liikaa painetta ja lymfakierto ei häiriinny.

Lymfaturvotuksen hoito keskittyy turvotuksen vähentämiseen, oireiden lievittämiseen ja lymfajärjestelmän toiminnan parantamiseen. Riittävä kompressio on hoidon kulmakivi: kehon aluetta tulisi hoitaa lääkinnällisellä kompressio- eli painehoitovaatteella. Ihon pesu, hankaumien ja haavojen esto sekä ylipainon välttäminen kuuluvat myös itsehoitoon. Manuaalinen lymfaterapia täydentää hoitoa, mutta ei korvaa itse kompressiota.

Pahimmillaan turvotus voi kehittyä lymfedeemaksi eli imunestekierron häiriöksi. Siinä kudoksiin kertyy aluksi ylimääräistä nestettä ja vähitellen sidekudoksen ja rasvan määrä lisääntyy ja turvotus jää pysyväksi. Tämä voi lisätä alueen toistuvia infektioita ja ihohaavat voivat parantua huonosti.

Lymfedeeman riskitekijöitä voivat olla:

  • Poistettujen imusolmukkeiden lukumäärä

  • Rintaleikkaus, johon liittyy komplikaatioita, kuten haavainfektioita, ruusu, nekroosi ja fibroosi

  • Rintaliivit, jotka puristavat ja eivät istu kunnolla

  • Etäpesäkkeet

  • Arpeutuminen


Ratkaisut turvotukseen ja lymfaedeemaan


CuraLymph Comfort -lymfatekstiilit
ovat suunniteltu ennaltaehkäisemään lymfakierron häiriöitä. Niissä käytetään SensElast 3D-teknologiaa, joka mahdollistaa tekstiilien saumattomuuden.

Yhdessä Adapt Air-proteesin tai muun rintaproteesimme kanssa, nämä ratkaisut sopivat potilaille, joilla on lievää turvotusta.

Yleensä liiveissä ja topeissa olkahihnojen ja saumojen paine voi häiritä imunestetoimintaa. CuraLymph Comfort-tekstiilien leveät, pehmeät olkaimet ja saumattomuus tekevät niiden käytöstä miellyttävän. Liikkuminen on tärkeää turvotuksen hoidossa, joten tuotteiden leveät olkaimet ovat ihanteelliset kaikkiin aktiviteetteihin.

Liane-toppi on suunniteltu erityisesti liikkumiseen ja yökäyttöön, pehmeä Linda-liivi turvotuksen ennaltaehkäisyyn lievässä turvotuksessa ja herkälle iholle. Pehmeän Leslie-liivin kupin muoto on suunniteltu isolle koolle.

 

Lääkinnällisiä CuraLymph Compression-painehoitotuotteita käytetään, mikäli turvotus on kehittynyt lymfaedeemaksi. Ylävartalon paineen ja liikkeen yhdistelmällä on positiivinen ja imusolmukkeita pienentävä vaikutus.

Milloin CuraLymph Compression-painehoitotuotteita käytetään:

  • vauriot laskimo-/lymfaattisissa verisuonissa rinnan alueella, esim. leikkauksen tai vamman jälkeen tai liikkumattomuudesta johtuen, lievällä tai keskivaikealla turvotuksella
  • lievä tai kohtalainen turvotuksen riski
  • painon tunne
  • turvotuksen vähentämiseksi
  • epämukavuuden ja kivun lievitykseen.

Painehoitotuotteissa on lääkinnällisesti tehokas paine, joka tukee lymfakiertoa. Tuotteiden pintamateriaalilla on myös kevyt, hierova vaikutus sidekudokselle ja pienille imusuonille.

Mikrohieronta auttaa myös lymfakiertoa. Tätä varten Amoena on kehittänyt silikoniset hierontatyynyt, joita voi käyttää kompressioliivien ja muiden tuotteiden kanssa.

Silikoninen Lymph flow -mikrohierontatyyny on ihanteellinen lymfaedeemän hoitoon ja arven mikrohierontaan. Tyyny lisää paikallisesti painetta tarvittavalle alueelle.

rintaleikatulle-kollaasit5.jpg


Tutustu myös seuraaviin osioihin:
YleistäHaavan paraneminen ja arvenhoitoRintaliivit Rintaproteesit