Jalkaterän ongelmien hoito


Ihminen on luotu liikkumaan. Kävelemme keskimäärin kymmenen tuhatta askelta päivässä. Ei ole siis yhdentekevää, millaisia jalkineita käytämme, millaisella alustalla askellamme ja missä asennossa jalka alustaan osuu.

Epämääräisten kipujen syytä tai liikkumista haittaavaa jalkojen virheasentoa voidaan tutkia ja hoitaa. Respectan alaraajaongelmiin perehtynyt asiantuntija kartoittaa alaraajojen nivelliikkuvuuden ja kaarirakenteen biomekaniikan, tutkii seisoma-asennon ja linjaukset sekä askelluksen ongelmien syyn tukipohjallistarpeen selvittämiseksi. Jos analyysissa todetaan tukipohjallisten tarve, jalkaterä mitattaan tuotteen muotoilua tai yksilöllisten pohjallisten valmistamista varten.

Myymälästämme löytyy valikoima laadukkaita, eri tarpeisiin tarkoitettuja tukipohjallisia, ja teemme tarvittaessa kenkiin yksilölliset tukipohjalliset. Tukipohjallisten valmistuksessa hyödynnämme parhaita, testattuja materiaaleja. Valmistamme myös lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineitä.

 

Kantapään kiputilojen hoito

Kaikkien rasituksen aiheuttamien kantapääkipujen tärkein hoito on rasituksen lopettaminen. Pitkäaikaista seisomista tulee välttää. Ylipainon vähentämisestä on apua. Kipuun voi käyttää lyhytaikaisesti tulehduskipulääkkeitä. Kantapään alla voidaan käyttää pehmennystyynyä ja aluksi kantakorotusta.

Kantapään kallistumisen estävä tukipohjallinen sekä tasaa jalan kuormitusta että kasaa kantapään rasvapatjan kantaluun alle pehmusteeksi. Jalkaterää tukevien kenkien käyttö on myös suositeltavaa.

Jännekalvokivun hoidossa kylmäpakkaus ja jääpalalla hieronta yhdistettynä raajan kohoasentoon helpottavat kipua. Omatoimiset takimmaisten säärilihasten venytykset vähentävät akillesjänteen jännitystä ja pienentävät repeytymisriskiä.

 

Tukipohjalliset tukevat tervettä liikettä

Toiminnallisia tukipohjallisia käytetään korjaamaan esimerkiksi jalan rakenteesta johtuvia virheliikkeitä. Nilkkanivelen yli- tai alipronaatio tai plantaarifaskiittikivun väistäminen voi altistaa esimerkiksi selkä-, polvi-, päkiä- tai kantakivulle tai vaivaisenluun ja vasaravarpaiden synnylle.

Tukipohjallisilla tasataan kuormitusta ja kevennetään jalkapohjaan kohdistuvaa painetta. Valitsemme sopivan tukipohjallisratkaisun alaraajaongelmiin perehtyneen asiantuntijan tutkimuksen perusteella.

Tutustu lisää: Valmispohjalliset - Respectan verkkokauppa

 

Yksilöllisesti valmistettavat tukipohjalliset

Valmistamme yksilöllisiä tukipohjallisia esimerkiksi reumaa ja diabetesta sairastaville. Nivelreumapotilailla tukipohjallisilla voidaan keventää kipua aiheuttavia painekohtia ja jakaa jalkaterään kohdistuvaa painetta mahdollisimman tasaisesti. Tämä voi hidastaa uusia asentomuutoksia.

Diabeetikoilla tukipohjalliset auttavat ehkäisemään jalkapohjan haavojen syntymistä.

Yksilölliset Klaveness Lab ESD -tukipohjallisia käyttävät esimerkiksi staattiselle sähkölle arkojen laitteiden kanssa työskentelevät henkilöt sairaaloiden leikkaussaleissa ja laboratorioissa. Tukipohjalliset on suunniteltu ja testattu purkamaan hallitusti kehoon keräytynyttä staattista sähköä. ESD-pohjallinen tarvitsee parikseen ESD-jalkineen joka välittää sähkön alustaan.

 

Jalkineet

Hyvät kengät tukevat jalkaterveyttä. Kengässä etuosan tulee olla riittävän leveä.

Kengän korko muuttaa jalkapohjien kuormittumista ja koko tukirangan nivelten asentoa. Aikuisten kengissä suositellaan siksi alle 2 senttimetrin korkoa. Lasten kengissä voi olla korkoa vasta murrosiässä.

Korkokengässä koko kehon kuormitus ohjautuu päkiöille. Korkokengät aiheuttavat pitkiä aikoja pidettäessä epämukavuuden tunnetta, kipuja ja jalkojen väsymistä. Korkokenkiä säännöllisesti käyttävien kannattaa tehdä alaraajojen lihaksia, jalkaterän toimintoja ja varpaiden virheasentoja ehkäiseviä harjoitteita.

 

Ortoosit

Ortooseilla tuetaan, oikaistaan, suojataan, estetään ja korjataan kehon tai sen osan virheasentoa ja epämuodostumia.

Suunnittelemme ja valmistamme yksilöllisiä alaraajaortooseja eli alaraajatukia. Valikoimastamme löytyy myös muun muassa valmiita nilkkatukia.

 

Leikkaus

Leikkaushoidolla voidaan korjata jalkaterän virheasentoa, mutta ei useinkaan toimintamallia eli virheasentoon johtanutta tapahtumasarjaa. Kaikki potilaat eivät siis hyödy leikkauksesta.

Virheasennon leikkauksella kuitenkin luodaan edellytykset uuden toimintamallin, eli kävelyn, oppimiselle. Jalan virheellisestä toimintamallista on opittava pois leikkauksen jälkeen. Siksi leikkauksen jälkeinen kuntoutus on yhtä tärkeää kuin itse leikkaus.

Jalkakirurgin työparina toimiva fysioterapeutti ohjaa potilaan kuntoutusta. Fysioterapeutille ohjataan myös potilaat, jotka eivät tule leikkaukseen mutta jotka hyötyvät konservatiivisesta hoidosta eli jalkapohjan tuista ja voimistelusta. Diagnoosin tehnyt lääkäri kirjoittaa ohjeet tukipohjallisesta ja jalkineesta. Tukipohjalliset valmistetaan aina yksilöllisesti.

 

Harjoitteet

Jalkaterän lihasten harjoitteet vaativat paljon työtä. Vasta lukuisten toistojen jälkeen käskytys kulkee aivoista jalkaterään. Harjoiteltaessa on hyvä katsoa jalkaterän harjoituskohtaa. Liikettä autetaan ensin käsin avustamalla, minkä jälkeen siirrytään vasta vahvistavaan harjoitteluun.

Harjoittelussa opitaan jalkaterän etu- ja takaosan vastakkaisiin suuntiin tapahtuva kiertyminen (spiraali), joka on edellytys jalan tukevuudelle sekä joustavuudelle. Holvi tukee jalan sisäkaarta. Spiraaliliikettä tarvitaan myös jalkaterän kolmiulotteisissa liikkeissä.

Harjoittelu kannattaa aloittaa jalkaterän etu- ja takaosan liikkuvuutta lisäävällä ja lihaksia rentouttavalla perusharjoituksella. Niitä voi tehdä kengät jalassakin vaikka bussissa.

Isovarpaan lyhyen loitontajan ja ojentajan avulla isovarpaalla liftataan muiden varpaiden ollessa paikallaan. Varpaiden koukistusta harjoitellaan poimimalla sukat ja pikkutavarat lattialta varpailla. Paljasjaloin tai kevytjalkineilla kävely vaihtelevassa maastossa on myös hyvää harjoitusta jalkaterälle.

 

Asiantuntijamme opastavat: Kotiharjoitepankki jaloille

Tutustu alaraaja-asiantuntijoiden laatimiin ohjeisiin. Voit tutustua harjoitteisiin ilman kirjautumista moduuliin: 
Verkko-opas: Kotiharjoitepankki jaloille

 


Kartoitamme liikkumisen ongelmat Respectan alaraaja-analyysissa

Alaraaja-analyysi on apuvälinealan asiantuntijan tekemä analyysi, jossa kartoitetaan alaraajoihin liittyvän ongelman mahdollinen aiheuttaja. Alaraaja-analyysi sopii kelle tahansa, joka kokee haasteita liikkuessaan tai sen jälkeen. Ongelma voi esiintyä esimerkiksi jalkaterässä, polvessa tai alaselässä.

Apuvälineasiantuntijat ovat terveydenhuollon asiantuntijoita (fysio-, jalkaterapeutteja tai apuvälineteknikoita), joiden tehtävänä tunnistaa liikkeen ja toimintakyvyn haasteet sekä löytää niihin sopivat ratkaisukeinot. Haastattelun ja toiminnallisten tutkimusten kautta voidaan arvioida mahdollinen tuennan tarve. Mikäli arvioidaan ratkaisuksi yksilöllinen apuväline tai valmistuki, voidaan mitanotto ja sovitus suorittaa samalla käynnillä.

30 minuutin alaraaja-analyysimme hinta on 45,75 €.

Varaa aika alaraaja-analyysiin klinikallemme ajanvarauksesta puhelimitse 0207 649 749.


Katso lisää: