Jalkaterän asentovirheet ja kiputilat 


Jalkaterän kivut tuntuvat kävellessä ja juostessa. Ongelmien syynä voi olla jalkaterän virheellinen asento tai jalkaterän toiminta. Virheellinen kävely- tai juoksutapa kuormittaa jalkaa ja johtaa lopulta virheasentoon.

Virheellisistä toimintamalleista esimerkiksi pronaatiohäiriöt voivat aiheuttaa vaivaisenluun syntymisen, kun ponnistavan jalan jalkaholvi joustaa liikaa, jalka löystyy ja mukautuu alustaa vasten.

Supinaatiohäiriössa vartalon paino kulkee jalkaterän ulkosyrjää pitkin. Jalkaterän sisäsyrjän kontakti alustaan vähenee, ja isovarpaan jännitys aiheuttaa isovarpaan tyvinivelen jäykkyyttä. 

 

 

Kantapään kivut

Kantapääkivun taustalla voi olla useita eri syitä, joista yleisimpiä ovat jalkapohjan kalvojänteen rappeuma eli plantaarifaskiitti, akillesjänteen tulehdus, rasitusmurtuma, kantapään rasvapatjan tulehdus ja bursiitti.

Jalan liiallisen jouston tai jalan heikkouden voisi myös nostaa taustasyyksi kantakivulle. Kudos alkaa oireilemaan, jos sen suorituskyky toistuvasti ylittyy. Taustalla voi olla myös nilkan aliliikkuvuus. Aliliikkuvuustilanteessa viereinen kudos ylikuormittuu. Kantapääkipu voi olla hankala vaiva. Useimmissa tapauksissa sitä voi hoitaa omahoidolla. Jos kipu jatkuu tai pahenee, on tärkeää kääntyä ammattilaisen puoleen.

 

Plantaarifaskiitti

Kantapäässä tuntuvan kivun yleisin syy on jalkapohjan jännekalvon rappeuma, plantaarifaskiitti. Siinä jalkapohjan sidekudos, plantaarifaskia, tulehtuu ja aiheuttaa kipua kantapään alueella. 

Jännekalvo kiinnittyy kantaluuhun. Noin kymmenen prosenttia ihmisistä potee jossakin elämänvaiheessa jalkaterän keskiviivassa tai sisäsyrjällä tuntuvaa kiputilaa. Kipu tuntuu erityisesti aamulla ylös noustua tai käveltäessä paljain jaloin kovalla alustalla.

Jännekalvon rappeuman syynä on esimerkiksi jalkaterän rasitus tai voimakas ponnistus. Taustalla voivat olla myös ylipaino, toistuva seisomisesta tai juoksemisesta johtuva rasitus tai jalkaterän asentovirheet.

Jos kantapäästä otetaan röntgenkuva, siinä voi näkyä kalvojänteen kiinnityskohdassa "luupiikki" eli kipukohtaan kertyvää kalkkia. Luupiikki muodostuu jänteen kiinnityskohtaan jänteen suuntaisesti ja ei aina oireile.

Rasvapatja

Kantaluun alla olevan rasvapatjan kiputila on myös melko yleinen. Se syntyy kantapäähän kohdistuneen tärähdyksen seurauksena. Tutkimustiedon mukaan rasvapatjassa tapahtuu myös rappeutumismuutoksia, jolloin joustamaton sidekudos ei vaimenna iskuja ja kantapää kipeytyy. Rasvapatjan muutosten taustalla voi olla myös reumasairaus. Kivun erottaa plantaarifaskiitista painamalla kantapään alaosaa sivuilta. 

 

Akillesjänteen kiputilat

Akillesjänteen tulehdus tai tendinopatia liittyy akillesjänteen ylikuormitukseen, ja se voi aiheuttaa kipua sekä jänteen alueella että kantapäässä. 

Urheilijoilla ja aktiivisilla liikkujilla esiintyy melko usein akillesjänteen tulehdustiloja. Akillesjänne voi tulehtua eri kohdista tai revetä kokonaan tai osittain. Tulehtunut tai repeytynyt akillesjänne on kipeä etenkin aamulla. Kipu voimistuu kuormituksessa. Jänteen seutu tuntuu aralta ja näyttää paksummalta kuin terveen puolen akillesjänne. Kipu pahenee nilkkaa koukistettaessa.

Akillesjänteen vaivoja aiheuttavat kovilla alustoilla juokseminen, joustamattomat kengän korot ja ponnistukset hypyissä. Akillesjänne kipuilee myös jalkaterän toimintaongelmien, kaarijalan, säären lihasten epätasapainon ja kantaluun vaivojen takia.

Lääkäriin on syytä mennä, jos ei pysty nousemaan varpaille ja jänteessä on kuoppa. Silloin kyseessä voi repeämä.

 

Kantapään bursiitti

Kantapään bursiitti on tila, jossa jokin kantapään alueen bursa tulehtuu. Bursa on pieni nesteellä täytetty pussi, joka toimii liikkuvien osien, kuten luun ja jänteen tai ihon välisenä iskunvaimentimena. Bursan tarkoituksena on vähentää kitkaa ja suojata kudoksia paineelta ja iskuilta.

 

Kantapääkipujen hoitokeinoja

 

Jalan venyttäminen

Jalkapohjan ja akillesjänteen säännöllinen venyttäminen on keskeistä kantapääkipujen hoidossa. Venyttely auttaa lisäämään jalkaterän liikkuvuutta sekä vähentää kudosten jäykkyyttä, mikä voi lievittää kipua. Jalkapohjan venyttämiseen ja hierontaan voi käyttää myös palloa, jolla rullataan jalkapohjaa edestakaisin.

harjoite-2.jpg

harjoite-5a.png

Jalan vahvistaminen

Jalkapohjan ja nilkan alueen lihasten vahvistaminen auttaa tukemaan jalkaa ja lisää sen suoristuskykyä rasitustilanteissa. Harjoitukset, kuten varpaan nostot, jalkaterän lyhentäminen ja vapaille nousut ovat hyödyllisiä. Myös tasapainoharjoitukset voivat auttaa parantamaan jalan ja nilkan alueen lihasten toimintaa. Vahva jalkaterä kestää siihen kohdistuvan rasituksen ja kipuilu helpottaa.

harjoite-7.jpg

harjoite-9.jpg

harjoite-10.jpg

Tukeminen

Jalkaterän vahvistavat harjoitteet tukevat jalkaa, mutta harjoitteiden rinnalla korostuu jalkineiden valinta. Mahdolliset tukipohjalliset voivat olla avainasemassa kantapää kipujen hoidossa. Hyvät kengät voivat auttaa vähentämään jalkapohjan kuormitusta ja tarjoavat tukea jalalle. Joissakin tapauksissa tukipohjalliset voivat olla tarpeen myös kantapään ja jalkapohjan tukemisessa ja kuormituksen tasaamisessa. Esimerkiksi Respectan Support -pohjalliset antavat tukea jalan takaosalle ja sen kontrollointiin.

 

 

Muita jalan ongelmia:

Rasitusmurtuma

Alaraajojen rasitusmurtumia syntyy poikkeavan liikuntarasituksen aikana tai liikunnan määrän tai intensiteetin lisäämisen seurauksena. Riskiryhmiä ovat varusmiehet sekä äskettäin voimaperäisen liikunnan aloittaneet. Rasitusmurtuma voi syntyä alaraajan lisäksi lantioon, reisiluuhun ja kantaluuhun. Heikko lihaskunto altistaa murtumille.

Kipu tuntuu aluksi rasituksessa, myöhemmin levossakin. Erityisesti jalan ja jalkapöydän luissa todetaan joskus myös aristava kyhmy.

Hoitoon on syytä hakeutua muutaman päivän sisällä, jos kipu ei hellitä levossa poikkeuksellisen rasituksen jälkeen.

 

Vaivaisenluu

Vaivaisenluu on jalkaterän yleinen ongelma, jossa ukkovarvas kääntyy muihin varpaisiin päin jalan rakenteen tai toiminnan häiriön seurauksena. Ukkovarpaan tyviniveleen kohdistuu poikkeava kuormitus. Tyvinivel sekä siihen liittyvä limapussi kipeytyvät ja turpoavat. Muuttuneen rakenteen vuoksi syntyy hiertymiä ja känsiä. Kipu voi muuttaa jalan toimintaa.  

Naisilla vaivaisenluu on lähes 10 kertaa yleisempi kuin miehillä. Perintötekijöillä on merkitystä vaivaisenluun syntyyn. Vaivan syynä pidetään myös kapeakorkoista ja kapeakärkistä kenkämuotia.

Vaivaisenluuhun voi liittyä monia muita jalkaterän ongelmia, kuten päkiän känsä, kipua, vasaravarpaita, latuskajalka, jalkapöydän rasitusmurtumia ja nivelrikkoa.

 

Riittävä lepo ja palautuminen

Varmista, että annat jaloillesi riittävästi lepoa ja palautumisaikaa erityisesti intensiivisen liikunnan ja kuormituksen jälkeen. Jalka ja keho tarvitsevat aikaa sopeutuakseen uudenlaiseen kuormituksen, joten muista lisätä kuormitusta maltillisesti ja pitkällä aikavälillä.

 

Valmispohjallisilla apua jalan tyypillisiin ongelmiin

Respectan omassa, terveydenhuollon ammattilaisten suunnittelemassa valmispohjallismallistossa on useita malleja auttamaan erilaisiin tyypillisiin jalkaongelmiin. Pohjallisilla voidaan lievittää mm. hermopinteen, jalan etuosan ongelmien, vaivaisenluun, akillesjänneongelmien ja muiden virheasentojen aiheuttamaa epätasapainoa ja kipua. Pohjallisten perustana on suora alapohja, jolla saadaan pohjalliseen vakautta. Tuki on rakennettu tämän pohjan päälle. Pohjalliset ovat vakauden lisäksi myös suhteellisen ohuita ja mahtuvat hyvin erilaisiin kenkiin. Pohjalliset on valmistettu jyrsimällä EVA-solukumista, joka on iskua vaimentava, mutta tukeva elastinen materiaali. 

Jalan etuosan ongelmiin - Relief

Relief-pohjallinen soveltuu osaksi jalan etuosan ongelmien hoitoa. Pohjallisessa on hyvä poikittaiskaaren tuenta, kapea lesti soveltuu hyvin sirompiin jalkineisiin. Tutustu lisää verkkokaupassamme


Liikkujalle - Trainer

Trainer-pohjallinen soveltuu erinomaisesti liikuntaan. Pohjallinen tasaa kuormitusta ja tarjoaa tukea jalalla tasaisesti. Pohjallisessa on maltillinen mediaalikaaren ja poikittaiskaaren tuenta sekä normaali lestin laajuus. Alapuolen hionnan ansiosta istuu hyvin urheilujalkineisiin. Tutustu lisää verkkokaupassamme


Tukea ja iskunvaimennusta taka- ja etuosalle - Balance

Balance-pohjallinen soveltuu tilanteisiin, jossa tarvitaan tukea ja iskunvaimennusta sekä jalan takaosalle että etuosalle. Tukeva materiaali, poronpehmuste pinnassa. Leveämpi lestin laajuus istuu hyvin työjalkineisiin. Tutustu lisää verkkokaupassamme ja katso myös Balance Plus vahvaan tuentaan.


Tukea jalan takaosalle - Support

Support-pohjallinen - tukea jalan takaosalle ja sen kontrollointiin. Malli sopii jalan takaosan ja kantaluun pronaation kontrollointiin, kantapään kiputiloihihin, plantaarifaskiittiin ja akillesjänteen ärsytystilojen hoitoon. Tukeva materiaali. Tutustu lisää verkkokaupassamme


Ammattilaisen arvio

Vaikka monet jalan kipua lievittävät asiat voi toteuttaa itsenäisesti, on tärkeää saada myös ammattilaisen arvio tilanteesta. Jalan toimintaan erikoistunut ammattilainen voi tarjota yksilöllisiä ohjeita venyttelyyn, vahvistamiseen sekä arvioida tarvetta mahdollisille jalan lisätuelle, jos taustalta löytyy esim. jalan pitkittynyt jousto. Kuormituksen tasaus on useimmiten parempi hoitokeino kuin pehmuste kipukohtaan.

 

Kartoitamme liikkumisen ongelmat Respectan alaraaja-analyysissa

Alaraaja-analyysi on apuvälinealan asiantuntijan tekemä analyysi, jossa kartoitetaan alaraajoihin liittyvän ongelman mahdollinen aiheuttaja. Alaraaja-analyysi sopii kelle tahansa, joka kokee haasteita liikkuessaan tai sen jälkeen. Ongelma voi esiintyä esimerkiksi jalkaterässä, polvessa tai alaselässä.

Apuvälineasiantuntijat ovat terveydenhuollon asiantuntijoita (fysio-, jalkaterapeutteja tai apuvälineteknikoita), joiden tehtävänä tunnistaa liikkeen ja toimintakyvyn haasteet sekä löytää niihin sopivat ratkaisukeinot. Haastattelun ja toiminnallisten tutkimusten kautta voidaan arvioida mahdollinen tuennan tarve. Mikäli arvioidaan ratkaisuksi yksilöllinen apuväline tai valmistuki, voidaan mitanotto ja sovitus suorittaa samalla käynnillä.

30 minuutin alaraaja-analyysimme hinta on 45,75 €.

Varaa aika alaraaja-analyysiin klinikallemme ajanvarauksesta puhelimitse 0207 649 749.


 

Katso lisää: