Stop painehaavoille!

20. marraskuu 2014 - admin

Painehaava on yleinen kudosvaurio: sitä esiintyy noin 5-15%:lla potilaista kotihoidossa, hoitolaitoksissa ja sairaaloissa – painehaavoista aiheutuvat kustannukset ovat Suomessa noin 200 miljoonaa euroa vuodessa.

Kansainvälistä Stop painehaavoille-päivää vietetään 20. marraskuuta. Teemapäivän tarkoituksena on kiinnittää huomiota painehaavatietoisuuteen ja haavojen ennaltaehkäisyn tärkeyteen. Painehaavapäivänä on hyvä miettiä hoitoyksikön tilannetta painehaavojen hoidossa: miten ehkäisemme painehaavojen syntyä ja onko työyksikössämme riittävästi apuvälineitä painehaavojen ennaltaehkäisyyn?

Painehaavoja syntyyt erityisesti vuodepotilaille, jotka joutuvat makaamaan pidempiä aikoja samassa asennossa ja joille vuoteessa kääntyminen on rajallista. Suurin riski on erityisesti hyvin iäkkäillä ja vaikeita sairauksia potevilla, jotka saattavat joutua olemaan makuuasennossa pitkiä aikoja, mutta vakavasti sairaalle haava voi kehittyä vain muutamassa tunnissa. Painehaavan syntyyn vaikuttaa merkittävästi paineen aiheuttama puutteellinen verenkierto kudoksissa, kudoksen venyttyminen ja kitka. Yleisimpiä painehaava-alueita ovat lonkka, alaselkä, pakarat, kantapäät − ihoalueet, jossa luu painaa ihoa ja estää näin verenkierron. Painehaava on usein myös kivulias. Pidemmälle edetessään ihorikko voi kehittyä vaikeasti hoidettavaksi syväksi haavaksi, joka saattaa johtaa bakteeri-infektioon ja pahimmillaan verenmyrkytykseen.

Painehaavojen ehkäisyssä asentoa tulisi vaihtaa riittävän usein, tunnin - parin tunnin välein. Tämä on melko työlästä silloin jos potilas ei pysty itse kääntymään. Kääntymisen ja kääntämisen apuna voi käyttää SystemRoMedic-siirtämisen apuvälineitä: WendyLett-lakanoita ja EasySlide-liukuputkia. Ne vähentävät kitkaa ja kudosvenytystä ja ehkäisevät siten myös painehaavojen syntyä.

Ennaltaehkäisyssä on merkittää etua käyttää mahdollisimman hyvää, henkilön riskiluokituksen mukaista hoitopatjaa. Matalan ja keskiriskin omaavat henkilöt voivat hyötyä erikoisrakenteisista Dacapo Comfort Plus-vaahtomuovi- tai viskoelastisista Dacapo Combi-patjoista. Mikäli iho vaatii tehokasta tuuletusta, on hyvä vaihtoehto käyttää konepesun kestäviä SafeMed-petauspatjoja, jotka rakenteensa vuoksi ovat hengittäviä. Korkean riskin omaaville henkilöille suosittelemme Supreme DX-vaihtuvapaineisia patjoja ja erittäin korkean riskin omaaville täysautomaattisia Assist-patjoja.

Paraskaan patja ei kuitenkaan poista asentohoidon tärkeyttä, mutta se pidentää kääntämistiheyttä ja helpottaa siten hoitamista. Hyvällä patjalle voidaan taata myös häiriöttömämpi yöuni patjan käyttäjälle.

Voit tutustua Respectan siirtymisen apuvälineisiin tästä ja patjavalikoimaan tästä.

 

European Pressure Ulcer Advisory Panel: http://www.epuap.org/stop-pressure-ulcer-day/

Duodecim: Painehaava - esiintyminen, patofysiologia ja ehkäisy.