Keittiössä


Keittiöt ovat perinteisesti suunniteltu siten, että ruoanlaittajan oletetaan toimivan seisoma-asennossa. Kuitenkin erilaiset vaivat, kuten tasapaino-ongelmat, polvi- tai lonkkakipu, huimaus ja lihasheikkoudet saattavat hankaloittaa seisoma-asennossa toimimista, sekä kumartelua ja kurkottelua.

Keittiötasot asennetaan yleensä noin 85-90 cm korkeudelle, joten istuma-asennossa työskennellessä tasot jäävät usein liian korkealle. Korkeussäädettävä tuoli on keittiön muutostöitä helpompi ja edullisempi ratkaisu sopivan asennon löytämiseen. Kun tuolin korkeutta voidaan säätää, löytyy usein myös toiminnan kannalta sopiva työskentelyasento.

Ruokaa laittaessa erilaisten pakkausten ja purkkien avaaminen, ruuan pilkkominen, puuron tai kastikkeen sekoittaminen sekä keitinveden pois kaataminen voi olla hankalaa ja jopa vaarallista. Jos käden lihakset ovat heikot tai nivelet ovat jäykät ja kivuliaat, kannattaa keittiön askareisiin hankkia avuksi erilaisia pienapuvälineitä. Apuvälineitä on olemassa ruuanlaiton lisäksi myös puhtaanapitoon kun esim. tiskiliinan kuivaksi puristamiseen tuottaa päänvaivaa.

Keittiössä toimimisessa on myös useita turvallisuusriskejä, kun esimerkiksi pöytää kattaessa ja astioita kantaessa kävelyn tulisi olla vakaata. Kannattaa huomioida keittiötilan esteettömyys ja poistaa ylimääräiset matot kulkureitiltä. Heikentyneen tasapainon tai käsivoimien avuksi voi hankkia esimerkiksi pyörällisen apupöydän, kevyen sisätiloihin sopivan rollaattorin tai tukevan pyörällisen työtuolin


  

Vinkkejä turvalliseen ja sujuvaan toimimiseen keittiössä:

check-vihrea-merkki-60x60px.jpg

Valitse työtason korkeus tehtävän askareen mukaan – kyynärkorkeus sopii pienten esineiden käsittelyyn, kun taas voimankäyttöä vaativat askareet edellyttävät matalampaa työtasoa.

 
check-vihrea-merkki-60x60px.jpg
Mikäli käytettävissä olevien työtasojen korkeutta ei voi säätää, kokeile toimia korkeussäädettävällä istuimella istuen – korkeussäädettävä istuin auttaa ulottumaan matalalle ja korkealle kyykistymättä tai kurottelematta.

check-vihrea-merkki-60x60px.jpg
 
Järjestä kaapit: Sijoita usein käytössä olevat tarvikkeet, astiat ja ruokaaineet sopivalle korkeudelle, jotta ne on helppo ottaa esille.

check-vihrea-merkki-60x60px.jpg
Pyri jo ruokaaineita ostaessa huomioimaan pakkauksen helppo avattavuus, monesti samaa ruoka-ainesta on saatavana esimerkiksi lasipurkissa ja pahvitetrassa. Lasipurkin avaaminen vaatii eri tavalla käsivoimia kuin pahvitetran saksilla auki leikkaaminen. Hanki tarvittaessa ruoka-aineet valmiiksi pestyinä, pilkottuina ja siivutettuina.

check-vihrea-merkki-60x60px.jpg
Käytä käsissä otteen parantamiseksi kumipintaisia talouskäsineitä.

check-vihrea-merkki-60x60px.jpg
Suosi keittiövälineitä hankkiessasi keveitä ja paksukahvaisia välineitä – kahvojen nahkea pinta parantaa otetta ja vähentää puristusvoiman tarvetta.

 
keittio-450x450px.jpg