Nivelrikkoa polvessa?

Autamme sinua löytämään sopivan tuen kivunlievitykseen. Kokeile artroositukea veloituksetta kahden viikon ajan. Varaa aika asiantuntijalle p. 0207 649 749*.

Polven nivelrikon hoito

Liike on paras lääke

Polven nivelrikkoa eli artroosia voidaan hoitaa, vaikka sitä ei voida parantaa. Aluksi lääkkeettömät keinot ja liikeharjoitukset tukevat arjessa pärjäämistä. Lääkehoidot ja kirurgiset hoidot otetaan käyttöön, kun polven nivelrikon itsehoito ei enää auta. Hoidoilla pyritään hallitsemaan ja lieventämään artroosin aiheuttamaa polvikipua sekä ylläpitämään ja parantamaan toimintakykyä.

 

Itsehoito

Painonhallinta on ensiarvoisen tärkeää. Ylipainon pudotus yleensä lievittää polvinivelrikkopotilaan polven kuormituskipua ja parantaa toimintakykyä. Se voi myös vähentää jäljellä olevan nivelruston rappeutumista.

Kylmähoidolla voi itse lievittää polvinivelen turvotusta ja polvikipua. Kylmäpakkaus asetetaan esimerkiksi pyyhkeen päälle, ei suoraan iholle.

Liikunta- ja kotiharjoittelu vähentää polvikipua, parantaa polven nivelrikkoa sairastavien toimintakykyä ja elämänlaatua. Sopivia liikuntalajeja ovat muun muassa vesivoimistelu, vesijuoksu, uinti, kuntopyöräily ja pyöräily. Kuntokävely (sauvakävely) ja hiihto ovat myös hyviä liikuntalajeja.

Kävely ja polven ojentajalihasten voimaharjoittelu vähentävät koettua polvikipua. Tehokkaimmin artroosista johtuvaa polvikipua näyttävät lievittävän reisilihaksen voimaharjoitukset, jotka tehdään hyödyntämättä oman kehon painoa.

Polvituet ja tukipohjalliset keventävät myös polvinivelen kuormitusta. Polvituki voi parantaa myös polven liikkuvuutta ja jopa hidastaa artroosin etenemistä. Toispuoleisen nivelrikon polvitukihoidon tarkoituksena on avata kivuliasta nivelrakoa joko työntämällä tai vetämällä.

Liikkuminen voi onnistua polvituen avulla. Onnistuneella kipua vähentävällä toispuoleisen artroosin polvituella voidaan myös lykätä mahdollista leikkaushoitoa ja vähentää lääkkeiden sivuvaikutuksia.

 

Nivelrikon lääkehoito

Jos nivelrikon itsehoito ja fysikaaliset hoidot eivät auta, käytetään lääkehoitoa. Nivelrikon itsehoitoon suositellaan särkylääkkeistä ensisijaisesti parasetamolia, jota saa apteekista ilman reseptiä. Tarvittaessa siirrytään tulehduskipulääkkeiden käyttöön. Kipuja voi hoitaa myös iholle sivellettävillä ja ihon kautta imeytyvillä tulehduskipulääkkeillä. Jos nämä lääkkeet eivät auta, lääkäri voi määrätä vahvempia kipulääkkeitä.

Nivelen sisäisesti annettu hyaluronaattiruiske lievittää polvinivelrikkoon liittyvää polvikipua hieman lumelääkettä tehokkaammin.

Lääkkeillä voidaan hoitaa artroosin kipuoireita, mutta parantavaa tai taudin etenemistä estävää lääkettä ei vaivaan ole.

 

Polven nivelrikon leikkaushoito

Polven tekonivelleikkaus tehdään yksilöllisen harkinnan mukaan silloin, kun liikuntakykyä, elämänlaatua ja omatoimisuutta ei voida muilla keinoilla ylläpitää eikä polvikipua voida hallita.

 

Voiko polven nivelrikkoa ehkäistä?

Kohtuullinen liikunta ja nivelen käyttö voitelevat nivelruston aineenvaihduntaa. Myös reisilihasten lihasvoima kannattaa pitää hyvässä kunnossa. Painon pitäminen normaalina on tärkeä polviartroosin ehkäisykeino. Polvivammojen ehkäisy vähentää nivelrikon vaaraa.

 

Valopilkku nivelrikkoisen elämässä - Heidin tarina